skipToContentskipToFooter

De voor- en nadelen op een rij

Werkt jouw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Dan is een veiligheidsadviseur vaak verplicht. Om bedrijven, als het gaat om gevaarlijke stoffen, te helpen met het maken van de juiste keuzes is de Leidraad Veiligheidsadviseur ontwikkeld. Deze leidraad biedt een compleet overzicht van de concrete voor- en nadelen van zelf doen of uitbesteden. Ook geeft het een impressie van de mogelijke kosten.

Praktijksituaties

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn zeer divers. Dit varieert van chemiereuzen tot kleine cosmeticafabrikanten en (groot) handelaren. Daardoor kan de behoefte voor de inzet van veiligheidsadviseurs sterk verschillen. Dat leggen we hieronder uit.

  • Voorbeeld 1. Bij een klein bedrijf kan een veiligheidsadviseur noodzakelijk zijn. Maar als de werkzaamheden met gevaarlijke stoffen eenvoudig te monitoren zijn, is het vaak al voldoende om zelf een medewerker op te leiden.
  • Voorbeeld 2. De gevaarlijkestoffenwerkzaamheden binnen een bedrijf zijn complex geworden en onderhevig aan diverse soorten wetgeving. Bijvoorbeeld omdat de ene keer het transport alleen over de weg gaat en de andere keer per schip of per vliegtuig. Daardoor kan het bijhouden van de juiste expertise door de eigen veiligheidsadviseur te veel werk gaan vergen. Dan is het de tijd om uit te besteden.
  • Voorbeeld 3. Ben je afzender van de gevaarlijke stoffen, die zelf niet vervoert, laadt of lost of met dit vervoer samenhangende vul- of verpakkingswerkzaamheden verricht? Ook dan moet je een veiligheidsadviseur aanstellen. Dit is vanaf 1 januari 2023 verplicht!

Zelf doen of uitbesteden?

Dit is dus een herkenbare en veel voorkomende vraag. In deze Leidraad Veiligheidsadviseur: zelf doen of uitbesteden nemen wij de belangrijkste overwegingen voor het opleiden of inhuren van een veiligheidsadviseur stap voor stap door. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken: zelf doen of uitbesteden?

Heb je al een eigen veiligheidsadviseur in dienst?

Dan ontbreekt soms de tijd of kennis om deze taken optimaal uit te voeren. Om je hierbij te ondersteunen biedt evofenedex een klankbord Veiligheidsadviseur aan. Onze specialist ondersteunt jouw veiligheidsadviseur bij actuele uitdagingen met onder meer kennis en kunde, maar kan ook praktische taken uit handen nemen.

Vragen over gevaarlijke stoffen

Dennis en zijn collega's helpen je graag verder

Dennis