skipToContentskipToFooter

Nieuwe regels beperken gebruik afhaalverklaring voor btw-nultarief

De btw-regels voor afhaaltransacties binnen de Europese Unie zijn per 1 april 2024 veranderd. Voor toepassing van het btw-nultarief kun je een afhaalverklaring alleen nog gebruiken als een vaste klant of zijn werknemer zelf de goederen ophaalt. 

De afhaalverklaring als bewijs voor toepassing van het btw-nultarief is binnenkort niet meer in alle gevallen toereikend. Als de klant een derde als transporteur inschakelt voor het vervoer van de goederen naar een andere lidstaat, dan geldt een afhaalverklaring niet langer als bewijs voor vervoer naar een andere lidstaat. In dat geval moet de leverancier dit vervoer op een andere manier aantonen om aanspraak te kunnen maken op het btw-nultarief. Dit bewijs kan geleverd worden met bijvoorbeeld de transportdocumentatie van de klant. Een afhaalverklaring is dan alleen nog als bewijs bruikbaar als een vaste klant of zijn werknemer de goederen zelf ophaalt en vervoert.

Afhaaltransacties

De aangescherpte formaliteiten gelden voor de zogenoemde afhaaltransacties. Dit zijn leveringen die gebaseerd zijn op de ICC Incoterms®-regels Ex Works (EXW), Free Carrier (FCA), Free Alongside Ship (FAS) en Free on Board (FOB). Bij deze leveringen is de klant verantwoordelijk voor het vervoer naar een andere lidstaat. De leverancier kan bij deze leveringen het btw-nultarief toepassen, mits hij dit intracommunautaire vervoer afdoende kan bewijzen.

Onder de huidige regels kun je dit bewijs leveren door onder meer een afhaalverklaring. In deze verklaring zijn de gegevens van de vervoerder vermeld, en is vastgelegd dat de goederen naar de andere lidstaat worden vervoerd. De verklaring wordt opgesteld en ondertekend wanneer de klant of zijn transporteur de goederen ophaalt.

Afdoende onderbouwing

Voor ondernemers die intracommunautair goederen leveren is het raadzaam na te gaan of zij, ook onder de nieuwe regelgeving, het nultarief afdoende kunnen onderbouwen bij afhaaltransacties. 

Btw en accijnscursussen

De fiscale wetgeving is complex en daar zijn btw, accijns en verbruiksbelasting geen uitzondering op. Bij de handel van goederen binnen of buiten de Europese Unie zijn verschillende belastingen van toepassing. evofenedex heeft een uitgebreid aanbod aan btw en accijnscursussen.

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex