skipToContentskipToFooter

Uitreiking tweede FD Gazellen Internationaal Award

Exporteurs hebben steeds vaker te maken met allerlei - vaak onverwachte - veranderingen. Die leveren uitdagingen op maar bieden ook kansen. Laat je op 11 april tijdens Trends in Export inspireren door tal van activiteiten en sprekers, die allemaal bedoeld zijn om de kansen te vinden en te weten wanneer je moet toeslaan. Ook worden de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek onder duizenden exporteurs gepresenteerd en wordt de FD Gazellen Internationaal Award uitgereikt.

De huidige economische en geopolitieke omwentelingen vragen nogal wat van exporteurs. Die doen er daarom verstandig aan weerbaar en wendbaar te zijn. Tegelijkertijd bieden de uitdagingen allerlei nieuwe kansen voor ondernemende bedrijven. Deze kansen staan centraal op Trends in Export.

Het jaarlijks onder duizenden Nederlandse exporteurs gehouden onderzoek Trends in Export wordt gepresenteerd op het gelijknamige evenement. Het onderzoek duidt en blikt al meer dan 25 jaar vooruit. Centraal daarbij staat wat de belangrijkste exportontwikkelingen en trends zijn en gaan worden. Naast de trends op de exportmarkten is er veel aandacht voor de knelpunten en verwachtingen van de exporteurs. Het onderzoek en bijbehorende evenement worden voor de 26e keer georganiseerd door evofenedex en Atradius. Het evenement is gratis toegankelijk. Alle startende en ervaren exporteurs, exportprofessionals en exportmanagers zijn welkom.

Trends in Export 2024 - Verandering biedt kansen

Dat verandering volop kansen biedt, laten we zien tijdens Trends in Export op 11 april aanstaande. Lees wat je allemaal kunt verwachten tijdens de 26e editie van dit evenement, dat onmisbaar is voor de echte exportprofessional. 

Trends JPEG.jpg

Relevant en up-to-date blijven

“Waar we in 2023 vooral stilstonden bij alle geopolitieke en economische veranderingen, focussen we er dit jaar op hoe je het beste om kunt gaan met alle veranderingen en deze misschien zelfs in je voordeel kunt laten werken”, vertelt Mischa German, bij evofenedex verantwoordelijk voor het exportmanagersportfolio. “Niet alleen om risico’s te verkleinen maar ook om kansen te benutten om uit te breiden op bestaande markten of nieuwe markten te verkennen. Trends in Export is ook de perfecte gelegenheid om aan jezelf te werken. Hoe blijf je als exportmanager in jouw vakgebied relevant en up-to-date, en welke competenties heb je daarvoor nodig? Denk aan vaardigheden op het gebied van data-analyse, kunstmatige intelligentie en online communiceren en presenteren.”

Mooi aanbod aan sprekers

Keynotespreker René van Geer, CEO van Secrid, dat jaarlijks wereldwijd twee miljoen voornamelijk in Nederland gemaakte portemonnees verkoopt, deelt zijn ervaringen met ondernemen in crisistijd. Ook is er een inspiratiemarkt met diverse sprekers, waaronder Rem Korteweg van Instituut Clingendael, die inzoomt op kansen in een veranderende wereldmarkt.

Een andere spreker is supplychainexpert Nanne Schriek van evofenedex. “Door alle verstoringen van de afgelopen jaren hebben exportmanagers ervaren hoe belangrijk een goed functionerende supplychain voor hen is. Want de tijd dat je een deal kon sluiten en daarna niet meer om hoefde te kijken naar de levering van de producten is voorbij. De huidige wereld is zo dynamisch dat je rekening moet houden met allerlei valkuilen en obstakels. Hoe kun je daar nu veerkrachtig op reageren zodat je jouw klanten zo goed mogelijk kunt bedienen? Dát is vandaag de dag de grote uitdaging voor exportmanagers.”

Over dat veerkrachtig reageren, zegt Schriek: “Het begrip resilience wordt te pas en te onpas gebruikt voor allerlei zaken. Die zitten vaak nog in de hoek van risicomanagement. Hoe kun je risico’s beperken om op tijd te kunnen leveren? Maar resilience gaat er ook over hoe je op het moment dat er een verstoring is, zodanig kunt handelen dat je daar als bedrijf sterker uitkomt. Dat begint bij snellere besluitvorming waardoor je sneller kunt reageren op onverwachte verstoringen. Ook meer producten op voorraad hebben op de juiste locaties is vaak handig. Als je dit spel goed weet te spelen, kun je daar echt een concurrentievoordeel uit halen.”

FD Gazellen Internationaal Award

Op de inspiratiemarkt kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten en nieuwe contacten leggen. Zo kun je ontdekken hoe je kunstmatige intelligentie kunt inzetten voor relatiemanagement en demonstraties bijwonen van digitale productpromotie. Daarnaast zijn er regiosessies over Amerika, Europa en Zuidoost-Azië, en een exportquiz met uitdagende vragen. Ook kun je het gesprek aangaan met dataexperts die je uitleggen hoe je jouw sales kunt laten groeien door datadriven te werken en leden van het exportmanagersnetwerk van evofenedex ontmoeten. Wie nog geen goede profielfoto heeft voor zijn social media, kan die gratis laten maken door een professionele fotograaf.

Tijdens Trends in Export wordt voor de tweede keer de FD Gazellen Internationaal Award uitgereikt. ‘Het Financieele Dagblad’ heeft deze onderscheiding samen met de organisatoren in het leven geroepen voor ondernemers met grensverleggend succes. Daarbij gaat het niet alleen om de omzetcijfers maar vooral om het verhaal achter de buitenlandse groei. Het evenement sluit af met een uitgebreide netwerkborrel.

Dit artikel is geschreven door Gerben J. Sas en ook verschenen in globe, het vakblad voor internationaal ondernemen van evofenedex.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex