skipToContentskipToFooter

Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk (VK): welke sectoren zijn op dit moment het meest kansrijk en, als je daar eenmaal binnen bent, hoe gaat zakendoen dan praktisch in zijn werk? Voor het ontdekken van kansrijke sectoren gebruiken we bij evofenedex de AEXI Export Market Finder. Een innovatieve nieuwe klantendienst die zowel big data als economische modellering gebruikt om productspecifieke informatie over de wereldmarkt te genereren voor in Nederland gevestigde exporteurs. 

Drie opkomende exportmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse exporteurs

1 - Geneesmiddelen

Met stip op 1 staan geneesmiddelen. Deze productcategorie bestaat uit gemengde of ongemengde producten voor therapeutisch of preventief gebruik en verpakt voor de verkoop in het klein. De onbenutte potentiële marktwaarde wordt geschat op 1 173 miljoen euro.

2 - Halfzware oliën en preparaten

Met een nog onbenutte potentiële marktwaarde van 845 miljoen euro, staan halfzware oliën en preparaten uit aardolie of bitumineuze mineralen die geen biodiesel bevatten, op een tweede plaats.

3 - Degras

En met, toch wel, een flinke afstand vinden we op de derde plaats, met een potentiële marktwaarde van 0,55 miljoen euro, Degras (niet te verwarren met Chileense wijn). Residuen van de behandeling van vetstoffen of dierlijke plantaardige was.

Naast informatie over de potentiële marktwaarde, geeft het AEXI-model informatie over voor welk type exporteur deze kansen het eenvoudigst benut kunnen worden en waar de concurrentie zit voor elke markt. Een mooie eerste stap dus om je te oriënteren op een specifieke buitenlandse markt. Bezoek voor meer informatie hierover de website via www.aexi.nl.

Leden van het Export Managers netwerk van evofenedex hebben de kans om de komende periode de AEXI Tool gratis uit te proberen. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met community manager Mischa German ([email protected]). Het aantal mensen dat wij toegang kunnen verlenen is beperkt dus meld je snel aan.

Tips voor zakendoen in het Verenigd Koninkrijk

Als je eenmaal hebt vastgesteld of een bepaalde sector voldoende marktpotentie heeft, is de volgende stap om contact te leggen met de markt. En zakendoen in het VK gaat anders dan zaken doen met iemand uit Duitsland of Frankrijk. Wat zijn nu de absolute do’s en don’ts als je te maken hebt met iemand uit het VK? Onderstaand lees je een drietal tips:

Tip 1: Investeer in relaties

Ga vaak langs bij je zakenpartner(s) en onderhoud je netwerk. Verdiep je ook in de branchevereniging die bij jouw product hoort. Bijna elke specifieke branche heeft één of meerdere verenigingen in het Verenigd Koninkrijk.

Tip 2: Begrijp de Brit

Wees voorzichtig met het interpreteren van wat Britten zeggen. Zij zijn veel minder direct en rechtdoorzee dan Nederlanders en zeggen vaak niet wat ze echt vinden. Verwacht dus ook niet altijd een duidelijk 'ja' of 'nee'. Je Britse gesprekspartner zal het zeer waarderen als je 'please' zegt als je iets verzoekt.

Tip 3: Verwar VK/GB/Engeland niet

Deze tip ligt in het verlengde van tip 2: Verwar het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland niet met elkaar. Dat kan gevoelig liggen als je Britten spreekt die niet uit Engeland komen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales (deze drie vormen Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.

Meer tips over het zakendoen met de Britten? Bezoek dan eens onze landeninformatiepagina

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex