skipToContentskipToFooter

Met de Support International Business-regeling (SIB) helpt het ministerie van Buitenlandse Zaken mkb-bedrijven die de stap willen maken naar buitenlandse afzetgebieden. Ook wordt hulp geboden aan exporteurs die een nieuwe activiteit willen gaan uitvoeren op een bestaande markt. 

Als een aanvraag wordt goedgekeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), vindt direct uitbetaling plaats aan de ondernemer/aanvrager.

Wie komen in aanmerking voor deze regeling?

Deze regeling is voor mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. SIB-subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven uit alle sectoren, die ingeschreven staan bij de KVK. Niet in aanmerking komen bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof), Commanditaire vennootschap (CV) en maatschap. 

Waar kun je deze regeling voor inzetten?

 • SIB Coaching

Maximaal subsidiebedrag: 1.000 euro. Maximale subsidie: 50 procent van de offerte. Met de subsidie SIB Coaching ga je samen met een ervaringsdeskundige (coach) sparren over de organisatie van de export naar een specifiek doelland. De coaching omvat maximaal drie gesprekken van twee uur, waarbij de kennis om een exportplan op te stellen centraal staat. Na afloop van de gesprekken met de coach ben je als ondernemer in staat om grotendeels zelf een exportplan op te stellen. 

 • SIB Kennis en vaardigheden 

Maximaal subsidiebedrag: 2.500 euro. Maximale subsidie: 50 procent van de offerte. Subsidie SIB Kennis en vaardigheden kun je aanvragen voor:

 1. Verwerven van internationale juridische en fiscale kennis over een specifiek doelland;
 2. Marktonderzoek (deskresearch) laten uitvoeren om de onderneming te positioneren in een nieuw doelland;
 3. Volgen van een exporttraining. Diverse exporttrainingen van evofenedex komen hiervoor in aanmerking.
 • SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland

Maximaal subsidiebedrag: 2.500 euro. Maximale subsidie: 80 procent van de offerte. Ben je getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen? Deze SIB-subsidie Alternatieve markten kun je onder andere gebruiken als je op zoek wilt gaan naar een vervangende markt. 

 • SIB Collectieve activiteit

Maximaal subsidiebedrag tot 50 procent van de kosten en tot een maximum van:

 • 1.500 euro bij een handelsmissie;
 • 2.500 euro bij een collectieve beursinzending.

Met de SIB-subsidie Collectieve activiteit doe je samen met andere bedrijven mee aan een handelsmissie of beurs in een specifiek land. Hiermee kun je jouw product op dienst promoten bij mogelijke klanten in jouw doelland.

 • Extra subsidie ‘groene’ SIB-activiteiten

Neem je deel aan een ‘groene’ beurs of missie? Vraag dan hiervoor extra SIB-subsidie Collectieve activiteit aan. Als jouw activiteit aan de voorwaarden voldoet, kan deze subsidie oplopen tot 80 procent van de subsidiabele kosten. Hierbij geldt een maximum van 2.500 euro.

 • SIB Individuele beursdeelname

Maximaal subsidiebedrag 2.500 euro met een maximum van 50 procent van de kosten. Met de subsidie SIB individuele beursdeelname kun je een bijdrage krijgen voor deelname aan een specifieke internationale beurs.

 • SIB Marktentree

Maximaal subsidiebedrag 2.500 euro met een maximum van 50 procent van de kosten. Met de subsidie SIB Marktentree kun je in jouw doelland een expert inhuren die je ter plaatse helpt om voet aan de grond te krijgen. Ook kun je de subsidie gebruiken om samen met een coach jouw marketingstrategie en deelname aan beurzen en missies te bepalen. Wij kunnen je als lid ook hierbij helpen via onze bedrijfsadviseurs of juridisch adviseurs.

Andere subsidies voor internationaal ondernemen

Ben je op zoek naar nog meer subsidiemogelijkheden? Kijk dan ook eens op onze subsidiepagina.

Heb je vragen, neem dat contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

Vragen over internationaal ondernemen?

Rostislav en zijn collega's helpen je graag verder

Rostislav