skipToContentskipToFooter

Plus tips voor soepele, eerste stappen in het buitenland

Met wat basiskennis is het prima mogelijk om voor het eerst te exporteren zonder direct blauwe plekken op te lopen. Wij hebben zes veelvoorkomende fouten verzameld die Nederlandse ondernemers maken wanneer ze hun producten over de grens gaan verkopen. 

Een klein stipje, niet veel groter dan een postzegel. Dat is Nederland op de wereldkaart. Ondernemers die echt willen groeien, kijken al snel voorbij onze landsgrenzen. Of je het nu binnen de Europese Unie of daarbuiten zoekt, bereid je altijd goed voor. Internationaal ondernemen is geen kwestie van snel een deal sluiten; je zult de nodige voorbereidingen moeten treffen als je geen beginnersfouten wilt maken.

Internationaal ondernemen blijft in bijna alle gevallen een proces van vallen en opstaan. Maar als er regelmatig iets misgaat, heeft dat vaak te maken met onwetendheid en keer op keer dezelfde fouten maken. We lichten er alvast eentje uit die veel bedrijven in het begin maken:

Exportdocumenten niet goed voor elkaar

Producten van Nederland naar Italië krijgen, dat klinkt niet als de allermoeilijkste opdracht. Toch ging dat bij een Nederlands bedrijf onlangs goed mis. Het transport liep via Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Unie. Daar werden de goederen bij binnenkomst voor doorvoer aangegeven, maar níet afgemeld toen ze de grens met Italië weer passeerden. Het gevolg? Een flinke naheffing van de douane.

De tip

Exporteer je producten naar landen buiten de Europese Unie? Of loopt het vervoer zoals in het genoemde voorbeeld door een niet-EU-land? Besteed dan veel tijd en zorg aan alle douane- en exportdocumenten. Zeker voor minder ervaren export-ondernemers is dat soms een taaie klus. Eén verkeerd ingevuld hokje kan ervoor zorgen dat de douane je producten dagen, weken en soms zelfs maanden vasthoudt. Vind je douaneaangifte doen te ingewikkeld? Besteed deze klus dan uit.

Benieuwd naar de overige 5 veelgemaakte fouten, inclusief tips hoe je ze kunt voorkomen? Download dan onderstaande whitepaper. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex