skipToContentskipToFooter

Internationaal handelen wordt steeds complexer. Denk maar aan internationale handelsembargo’s, sancties of het gebruiken van de juiste internationale handelsdocumenten. Geen enkel bedrijf zal zeggen niet te willen voldoen aan wet- en regelgeving. Echter, wetten en regels zijn niet het enige kompas. 

Het implementeren van trade compliance gebeurt op vele manieren en is vaak belegd op verschillende plekken binnen de organisatie. Of je nu een aparte afdeling of functie hebt voor trade compliance of niet, compliance speelt een rol bij elke onderneming. Niet alleen om boetes of schade te voorkomen, want die kunnen behoorlijk oplopen, maar ook zaken als reputatie en het moreel kompas spelen een rol.

Trade compliance is een relatief jong vakgebied dat gaat over het voldoen aan wetten, regels en normen van de internationale handel. Het vakgebied vraagt continu aandacht doordat wet- en regelgeving steeds verandert. Denk bijvoorbeeld aan de overstap van de Nederlandse Douane naar een nieuw aangiftesysteem (DMS), de nieuwe EU-belasting op eenmalige plastic verpakkingen en de Brexit. 

Dit kennisdossier biedt toegang tot verschillende subdossiers. Je vindt er artikelen, tools en suggesties en praktisch toepasbare tips. 

 

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex