skipToContentskipToFooter

Het selecteren van een goede opleiding voor heftruckchauffeurs wordt gemakkelijk onderschat. Terwijl dit juist wel een belangrijk element is in je veiligheidsaanpak. Werken met slecht getrainde chauffeurs kan ten koste gaan van de veiligheid van de chauffeur, maar ook van de overige medewerkers. In dit artikel helpen we je bij het selecteren van de juiste heftruckopleiding en het juiste opleidingsinstituut. In het artikel gebruiken we de term heftruck, maar hiermee refereren we ook naar de reachtruck, hoogwerker, stapelaar, motorpallettruck en overige motorisch aangedreven interne transportmiddelen. 

Veiligheidsbeleid en -cultuur

Veiligheid gaat veel verder dan alleen het trainen van je heftruckchauffeurs. Het veiligheidsbeleid en de veiligheidscultuur binnen het bedrijf moeten de basis vormen tot gezond en veilig werken. Werknemers moeten daarin voldoende de ruimte krijgen om daadwerkelijk veilig te kunnen werken. Hierbij komen onderwerpen kijken als de veiligheid van werkomgeving, de staat van heftrucks, het veiligheidsbewustzijn van teamleiders en het naleven van de veiligheidsvoorschriften. 

Meer dan een opleiding

De heftruckchauffeur is een professional. Veiligheid heeft een hoge prioriteit binnen zijn of haar vak. Een opleider moet daarom niet alleen trainen op vaardigheden, maar ook op veiligheidsbewustzijn. De cursist moet na de opleiding de truck goed kunnen besturen, zich volledig bewust zijn van de risico’s en gevaren van het werken met een heftruck en hier naar kunnen handelen. Dit geldt voor zowel de beginnende chauffeurs, als voor de meer ervaren chauffeurs. Ervaren chauffeurs lopen namelijk het risico hun handelingen ‘op de automatische piloot’ te verrichten en zien daardoor de risico’s en gevaren niet meer. Tijdens de herhalingstraining moet een opleider extra aandacht schenken aan aangeleerd gedrag en bewustwording.

Kwaliteitskenmerken

De trainer moet voldoende aandacht kunnen geven aan de individuele cursist, zowel in de theorie- als in de praktijkles. Hierbij kun je de volgende uitgangspunten hanteren;

  • maximaal 6 cursisten voor de praktijkles
  • maximaal 3 heftrucks per docent
  • maximaal 2 cursisten per heftruck
  • maximaal 12 cursisten per theorieles
  • basiscursus heftruck minimaal 2 dagen (één dag theorie en één dag praktijk)
  • herhalingscursus heftruck minimaal 1 dag (een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk)

Checklist goede heftruckopleider

Let bij het maken van je keuze voor een training op de volgende zaken: