skipToContentskipToFooter

Ledenvraag : De komende tijd hebben wij vakantiekrachten van zestien, zeventien en achttien jaar oud in ons magazijn werken. Mogen zij ook een heftruck besturen en moeten ze daarvoor een geldig heftruckcertificaat?

Mogen vakantiekrachten onder de 18 jaar een heftruck besturen?

Antwoord: Deze jongeren mogen inderdaad onder voorwaarden met een heftruck werken. De minimumleeftijd waarop een medewerker geheel zelfstandig een heftruck mag besturen, is volgens de Arbowet- en regelgeving achttien jaar. Hij of zij moet daarnaast wel aantoonbaar zijn geïnstrueerd/opgeleid in het veilig werken met de betreffende machine. Zestien- en zeventienjarigen mogen ook een heftruck gebruiken als zij aantoonbaar zijn opgeleid, maar zij moeten daarnaast bij het heftruckwerk onder voortdurende deskundige begeleiding staan. Als aan deze eisen is voldaan, is een geldig heftruckcertificaat daarbij niet verplicht. Kijk in de verzekeringspolis of er een minimumleeftijd is.

Een bestuurder die beschikt over zo’n certificaat kan daarmee natuurlijk wel aantonen dat er instructie/opleiding is gegeven, maar dit mag hij ook op andere manieren doen, bijvoorbeeld met een ander bewijs van training, inspectie en/of opleiding. Een certificaat is dus niet verplicht, maar wel de verstandigste keuze. Ook belangrijk is om in de verzekeringspolis te controleren of daar een minimumleeftijd is vermeld om een heftruck te mogen besturen. Als dit achttien jaar is, is het belangrijk de polis aan te passen voordat u een jongere vakantiekracht op een heftruck laat rijden.

Heb jij ook een vraag?

Je kent dat wel; je staat voor een uitdaging of een vraagstuk in je logistiek of internationale operatie en zou het liefst even een kenner willen bellen die het juiste antwoord zeker weet. En die je meteen weer op weg helpt. Zonder poespas. Dat zijn de specialisten van onze ledenservice, met antwoord op alle denkbare vragen die het thema logistiek en internationaal zaken doen raken. Bijvoorbeeld over magazijnbeheer, vervoer en kosten of export en import. Ben je lid? Dan kun je hier kosteloos gebruik van maken via 079 3467 346 of mail naar [email protected].