skipToContentskipToFooter

Wanneer supply chain management en wanneer logistiek?

De begrippen supply chain management en logistiek worden vaak door elkaar gebruikt. In het onderstaande artikel leggen we het verschil uit.

Supply chain management

Supply chain is een veel gebruikt, maar ook verwarrend begrip. Vanwege de term ‘supply’ wordt vaak gedacht dat het alleen gaat om de toevoer van materialen naar de organisatie. Dit zou dan een subonderdeel van Logistiek moeten zijn. De term supply chain is echter eigenlijk bedoeld voor de integrale keten vanaf de winning van grondstoffen tot en met de eindgebruiker waarbij verschillende organisaties betrokken zijn. Er is dan sprake van “van grond tot mond”, “van koetje tot toetje”, “van zand tot klant” en vele varianten hierop. Supply chain management (SCM) gaat dan over de samenwerking tussen alle bedrijfsonderdelen met als doel om gezamenlijk de beste lange-termijn klantwaarde te realiseren.

Logistiek als onderdeel van SCM

Ook binnen organisaties is de nut en noodzaak van supply chain management aanwezig. Iedere afdeling binnen een organisatie heeft haar eigen verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld:

  • Logistiek: verantwoordelijk voor (productie)planning en material management waarbij de beschikbare capaciteit een belangrijke randvoorwaarde is.
  • Verkoop: geeft een forecast af, maar wil maximale beschikbaarheid van eindproducten.
  • Inkoop: houdt rekening met de beschikbaarheid van grondstoffen en probeert gebruik te maken van kwantumkortingen.

De kunst is om deze processen zo optimaal mogelijk met elkaar te laten samenwerken om op deze manier toegevoegde waarde te leveren aan de gehele keten. Met als doel gezamenlijk de beste lange-termijn klantwaarde te realiseren. Logistiek is dus ‘slechts’ een onderdeel van de complete supply chain.

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex