skipToContentskipToFooter

50 procent van de bedrijven in het onderzoek lijkt in 2024 geen stappen te gaan zetten

Ons recent gehouden onderzoek ‘Data en Digitalisering 2023’ wijst uit dat bedrijven stappen moeten nemen om hun ERP-, WMS- en TMS-systemen toekomstbestendiger te maken. Het onderzoek laat zien dat 50 procent van de bedrijven in 2024 aan de slag gaat met een ICT-project. En die stap is ook noodzakelijk, zo blijkt uit de reacties.

“Slechts 40 procent van de ondervraagden bevestigt dat hun huidige ICT-systemen de logistieke bedrijfsprocessen optimaal ondersteunen. Maar een aanzienlijk deel van de bedrijven twijfelt of hun huidige systemen nog voldoen over 3 tot 5 jaar. “Het gebrek aan optimale procesondersteuning en toekomstbestendigheid doet bedrijven overgaan op nieuwe digitaliseringsprojecten”, stelt Anneloes van Klaveren, adviseur digitalisering bij evofenedex.

Focus op kernsystemen

De projecten in 2024 richten zich vooral op de huidige ICT-systemen die al actief gebruikt worden, blijkt uit het onderzoek. Een ERP-systeem is het meest gebruikte systeem bij de ondervraagde bedrijven, gevolgd door WMS en daarna TMS. Het onderstaande staafdiagram geeft een beeld van de systemen? waarop bedrijven hun aandacht vestigen.

digitaliseringsprojecten2.jpg

Projectsucces

“Tijdens digitaliseringsprojecten bieden ICT-leveranciers veelal ondersteuning. Het onderzoek wijst uit dat de helft van de ondervraagde bedrijven tevreden is over hun ICT-leveranciers. Ook zetten bedrijven stappen om medewerkers voldoende mee te krijgen in de digitalisering. Om grip te krijgen op digitalisering, is het hebben van een strategie, goede samenwerkingspartners én van vaardige medewerkers essentieel. Maar hoe zal het bedrijven vergaan waar de grip op hun digitalisering ontbreekt? Want 50 procent van de bedrijven in het onderzoek lijkt in 2024 geen stappen te gaan zetten’’, besluit Anneloes.

Download rapport 

Het rapport biedt waardevolle inzichten in de huidige trends, uitdagingen en kansen binnen de digitalisering van handel en logistiek. Het stelt bedrijven in staat hun eigen bedrijfsstrategie te vergelijken met die van andere bedrijven, en mogelijkheden te identificeren voor verbetering en groei. Leden van evofenedex kunnen het volledige rapport kosteloos aanvragen. Voor niet-leden is er een samenvatting beschikbaar.

Ondersteuning vanuit evofenedex en Logistiek Digitaal

Een kosteloze sparringpartner of onafhankelijk advies voor je digitaliseringsproject? Om bedrijven verder te helpen met hun uitdagingen rondom digitalisering in de logistiek, kunnen leden van evofenedex contact opnemen met Anneloes van Klaveren via [email protected] of 079-3467 346.

Logistiek Digitaal

Bedrijven die geen lid zijn kunnen kosteloos gebruikmaken van de diensten en mogelijkheden van Logistiek Digitaal.

Vragen over SCM en digitalisering?

Anneloes en haar collega's helpen je graag verder

Anneloes