Passen je verzekeringen nog bij je huidige situatie?

Leestijd: 2 minuten

Verzekeringen zijn voor elk bedrijf noodzakelijk, maar in hoeverre sluiten je verzekeringen nog aan bij je bedrijfsvoering van dit moment? Wij brengen jaarlijks het rapport ‘Kostenontwikkelingen’ uit, waarin wij de kosten van het wegvervoer onder de loep nemen. Zo worden ook de componenten van de kosten afzonderlijk van elkaar beoordeeld en meten wij jaarlijks of de kosten zijn gestegen en zo ja, hoe hoog de stijging van de kosten is geweest. Van de totale transportkosten bestaat zo’n 5% uit verzekeringskosten. 

Stijgende premies voertuigen 

Uit het rapport Kostenontwikkelingen blijkt de basispremies voor WA-verzekeringen met gemiddeld 15,0% zijn gestegen. De stijging van de cascopremies in 2020 is gemiddeld 6,6%. In totaal zijn de verzekeringskosten in 2020 in het binnenlands vervoer met gemiddeld 10,8% toegenomen en in het grensoverschrijdend vervoer met 10,0%. Deze informatie is samengesteld met behulp van verzekeringmaatschappijen.

In 2021 zal het premiepeil van WA-verzekeringen naar verwachting stijgen met gemiddeld 2,4% ten opzichte van 2020. De stijging van de cascopremie in 2021 ten opzichte van 2020 wordt geraamd op gemiddeld 3,6%. Rekening houdend met het relatieve aandeel van de onderscheiden verzekeringen resulteert dit in een verwachte kostenstijging voor de post autoverzekering van 3,0% voor het binnenlands vervoer en 3,1% voor het grensoverschrijdend vervoer. 

Aanpassingen van je voertuig- of goederentransportverzekeringen hebben dus ook invloed op de totale kosten. Je kunt de kosten van de verzekeringen op verschillende manieren onder controle houden. Hieronder enkele voorbeelden.

Zet je verzekeringsintermediair aan het werk

Mensen zijn gewoontedieren. Wanneer ze eenmaal verzekerd zijn, denken ze er niet zo vaak meer aan om te controleren of alles nog up-to-date is. De meeste mensen vinden verzekeringen een complexe en weinig aantrekkelijk onderwerp om aandacht aan te geven. Daarom is het verstandig evofenedex verzekeringen te benaderen met het verzoek om de verzekeringen opnieuw te bekijken en te beoordelen of ze nog passen bij je huidige bedrijfssituatie of bij de resterende waarde van de voertuigen. 

Krijg nog meer Grip op vervoer

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang zes keer een nieuwsbrief met inspirerende informatie waarmee jij jouw vervoer optimaliseert.

Schors de auto’s die je niet meer gebruikt

Mocht je momenteel geen gebruikmaken van een deel van je wagenpark, dan kun je ook overgaan tot een tijdelijke schorsing van je voertuigen. Het schorsen van het kenteken van een vrachtauto kost bijvoorbeeld 23,90 euro. Het schorsen van het kenteken van alle soorten voertuigen van vijftien jaar of ouder bedraagt ook 23,90 euro. Na de schorsing kun je dan de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte apk tijdelijk stopzetten. Een schorsing gaat per direct in en is naar keuze 1, 2 of 3 jaar geldig. 

Let op: vanaf het moment van schorsing mag het voertuig niet meer op de openbare weg staan of rijden. Het is aan te bevelen om de schorsing van het voertuig eerst te registreren alvorens de verzekeringen stil te zetten, anders kun je binnen drie weken een forse boete krijgen.

Tijd om je verzekeringen onder de loep te nemen?

Vraag een kosteloos online klankbordgesprek aan.

Om leden te ondersteunen bij het verlagen van de verzekeringskosten hebben wij in samenwerking met ons verzekeringsbedrijf de zogeheten verzekeringscheck ontwikkeld. Met deze check kunnen leden hun verzekeringsportfolio kosteloos laten beoordelen door verzekeringsexperts, zodat zij niet te veel premie betalen en eventuele risico’s zijn gedekt. Wij staan je hierover graag te woord via bedrijfsadvies@evofenedex.nl of 079-3467 346. Of maak gebruik van het formulier.