skipToContentskipToFooter

Besparen op verzekeringskosten is soms mogelijk

Verzekeringen zijn voor elk bedrijf noodzakelijk, maar in hoeverre sluiten je verzekeringen nog aan bij je bedrijfsvoering van dit moment? Is het nog wel rendabel om een voertuig volledig casco te verzekeren of is het verstandiger om het alleen WA te verzekeren? Rijden de chauffeurs weinig schade en kan het eigen risico daarom omhoog? Zijn sommige zaken dubbel verzekerd of juist onverzekerd? Dit zijn allemaal belangrijke vragen bij het nalopen van de verzekeringen voor al je voertuigen.

Om meer inzicht en grip te krijgen op de kosten in het wegvervoer, stellen wij al een aantal jaren in samenwerking met TLN en Panteia het rapport 'Kostenontwikkelingen in het wegvervoer' samen. Dit onafhankelijke rapport geeft gedetailleerde informatie over de kostenontwikkeling in het binnenlandse en grensoverschrijdende wegvervoer. De nieuwste editie kunnen leden kosteloos aanvragen.

Stijgende premies voertuigen 

Van de totale transportkosten bestaat zo’n 5 procent uit verzekeringskosten, blijkt uit het rapport van dit jaar. De basispremie voor een WA-verzekering is 2021 met gemiddeld 3,4 procent gestegen ten opzichte van 2020. De stijging van de cascopremie was gemiddeld 4,4 procent. In totaal zijn de verzekeringskosten in 2021 in het binnenlands wegvervoer met gemiddeld 4,5 procent toegenomen en in het grensoverschrijdend vervoer met 4,7 procent. 

Verwachtingen

In 2022 zal de premie van een WA-verzekering naar verwachting stijgen met gemiddeld 6,3 procent ten opzichte van 2021. En de stijging van de cascopremie wordt geraamd op gemiddeld 9,1 procent. Dit alles betekent een verwachte kostenstijging van de post voertuigverzekering van 9,4 procent voor het binnenlands vervoer en 10 procent voor het grensoverschrijdend vervoer. 

Zet de verzekeringsintermediair aan het werk

Wanneer een bedrijf eenmaal verzekerd is, denkt het er vaak niet meer aan om te controleren of alles nog up-to-date is. De meeste bedrijven vinden verzekeringen een complexe en weinig aantrekkelijk onderwerp om aandacht aan te geven. Daarom biedt evofenedex verzekeringen de mogelijkheid om de verzekeringen te controleren of ze nog passen bij de huidige bedrijfssituatie en bij de dagwaarde van de voertuigen. Mogelijk zijn er grote besparingen mogelijk. 

Schors ongebruikte auto’s

Mocht je momenteel geen gebruikmaken van een deel van je wagenpark, dan kun je het kenteken van die voertuigen tijdelijk schorsen. Dit kost voor een vrachtauto minimaal 24,95 euro. Na de schorsing kun je de WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopzetten. Ook kan de APK-keuring dan worden uitgesteld. Een schorsing van een kenteken gaat per direct in en is naar keuze 1, 2 of 3 jaar geldig. 

Let op: vanaf het moment van schorsing mag het voertuig niet meer op de openbare weg staan of rijden. Het is aan te raden om de schorsing van het voertuig eerst te registreren alvorens de verzekeringen stil te zetten. Anders kun je een forse boete krijgen.

Vragen over vervoer?

Ricky en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer