skipToContentskipToFooter

19-02-2025

“Continu balans zoeken tussen duurzaam aanbod, marktvraag en wetgeving”

Eggink over ontwikkelingen in verpakkingen

Feestelijk verpakkingspapier, stijlvolle draagtassen voor parfumerieën en juweliers, dozen voor webshops en bakjes voor kaasblokjes en salades. Eggink Verpakkingen in Winterswijk biedt een uitgebreid assortiment en wil daarmee dé oplossing bieden voor elke verpakker. 

Verpakkingen zijn er in alle soorten en maten. Ooit enkel bedoeld om producten tijdens ­vervoer te beschermen tegen stoten en schokken en losse producten te kunnen verkopen, kregen verpakkingen er een functie bij. Met een logo en bedrijfsnaam dragen ze bij aan merkidentiteit. Zeker in deze tijd, waarin branding van winkels en marktkramen zwaar weegt, heeft een meegegeven bedrukt tasje een belangrijke functie.

Meebewegen

Eggink Verpakkingen bewoog mee. Bij de oprichting in 1956 waren eenvoudige verpakkingen voor winkels en markten in de Achterhoek lang hoofdzaak. Vanaf de jaren tachtig kwamen daar de luxere verpakkingen en productverpakkingen voor industriële bedrijven bij. De industriële tak kreeg later zelfs een eigen pand aan de overkant van de straat, met een eigen magazijn. En in Enschede werd Ter Hofte overgenomen.

Eggink Verpakkingen is nog altijd een familiebedrijf, maar het is niet meer van de familie Eggink. In 2021 heeft Robert te Focht het bedrijf overgenomen. “Ik was hier bedrijfsleider van de BV voor de industriële verpakkingen en toen verkoop van aandelen ter sprake kwam, wilde ik het bedrijf wel voorzetten. Maar ik was al eind vijftig en wilde die stap alleen zetten als Aafke, mijn dochter, het bedrijf in de toekomst zou voortzetten. Dat wilde zij en dus hebben we de overname doorgezet, met Aafke als mede-eigenaar. Samen focussen we ons op drie takken: retail, food en industrie. Voor elke tak hebben we mensen in huis met kennis en ervaring.”

Dozen voor webshops

Aafke loopt lang genoeg mee om de veranderingen in de markt te kennen. “We leveren aan kleine eenmanszaken, grote franchiseondernemers, kleine en grote e-commercebedrijven, industriële klanten en de markthandel”, vertelt de mede-eigenares. Er verandert volgens haar veel. “Winkels geven veel van hun verkochte producten in een draagtas mee. Dit is in veel gevallen geen blanco tas meer. Er bestaat veel vraag naar tassen met een eigen print. Dat hoeft met de moderne technieken van drukken niet meer zo heel veel extra te kosten, waardoor we onze klanten heel interessante opties kunnen aanbieden.”

“Autolockdozen zijn interessant. Dit zijn dozen met krachtig tape in de kleppen”

Aafke te Focht
Eggink-Verpakkingen-foto-Aafke.jpg

Aafke vervolgt: “Voor webshops gelden snelheid van het sluiten van verzenddozen of -zakken en verzenden van zo min mogelijk lucht als opgaven. We leveren dozen en zakken in allerlei maten die met tape worden gesloten, zodat we kunnen voorzien in de klantvraag. Daarnaast zijn autolockdozen interessant. Dit zijn dozen met krachtig tape in de kleppen. Ze zijn gemakkelijk in elkaar te zetten en eventueel ook te gebruiken voor retourzendingen. De consument opent zo’n doos met een perforatiestrook.”

Robert vult aan: “We kunnen die dozen ook leveren met handige rillen op verschillende hoogten. Ze zijn daardoor gemakkelijk op maat van de zending te vouwen, waardoor er minder lucht wordt verstuurd. We spelen daarmee in op aankomende wetgeving om vervoer van lucht in dozen te beperken. Nieuwe regels in Europa [zie ook het kader onderaan dit artikel] zorgen ervoor dat verpakkers en hun leveranciers zich continu moeten aanpassen. Als groothandel in verpakkingsmateriaal krijgen we daar dagelijks mee te maken.” 

“Nieuwe regels in Europa zorgen ervoor dat verpakkers en hun leveranciers zich continu moeten aanpassen”

Robert te Focht
Eggink-Verpakkingen-foto-Robert.jpg

Rol van showrooms

Groothandels hebben van oudsher een showroom, oftewel een displayruimte voor verkoop aan zakelijke afnemers. Ook Eggink heeft showrooms, maar de rol daarvan is enigszins veranderd, merkt Robert op. “We zien dat veel klanten ons nu ook weten te vinden via de webshop. Kopers van industriële verpakkingen kopen meestal in via de mail of telefoon. Dat neemt niet weg dat er nog steeds klanten zijn die naar de showrooms komen en daar inkopen.”

Hij vervolgt: “In onze showrooms in Winterswijk en Enschede zetten we in op ons trendassortiment en er zijn altijd verkopers met kennis aanwezig. Een belangrijke functie is nog steeds om klanten op ideeën te brengen. Dat merken we bijvoorbeeld onder onze klanten in de markthandel. Zij komen vaak voor praktische problemen te staan en hebben een snelle, maar goede oplossing nodig. Dat is voor ons een belangrijke klantenkring. Je moet bedenken dat de marktdagen hier belangrijk zijn. Die dagen staan de parkeerterreinen vol met klanten uit Duitsland. Onze vestiging in Enschede heeft een voorraad die deels is afgestemd op directe verkoop aan winkels en marktkooplieden”, aldus Robert.

“Klanten weten dat ze bij ons moeten zijn als ze met iets nieuws bezig zijn”

Robert te Focht

Betrouwbare partner

De missie van Eggink staat beschreven op een kleine poster die in het pand te vinden is. Daarop staat dat Eggink de betrouwbaarste leverancier van verpakkingen wil zijn. Robert: “We denken te weten wat de vragen van onze klanten zijn en wat de leveranciers doen. Onze rol is dat we voor onze afnemers blijven zoeken naar de beste oplossing voor hun verpakkingsvraagstukken. Vooral met de kartonnage-industrie onderhouden we intensieve contacten, maar we willen onafhankelijk blijven van een leverancier of oplossing. Klanten weten dat ze bij ons moeten zijn als ze met iets nieuws bezig zijn en daar een verpakking voor zoeken. En wij zoeken onze klanten op als we denken dat we iets bruikbaars voor ze hebben gevonden.”

Dat Eggink voor klanten en leveranciers een betrouwbare partner is, bleek duidelijk in de nasleep van de coronapandemie, toen er schaarste aan van alles ontstond. Robert: “Onze leveranciers gunden ons in die periode voorrang bij leveringen, omdat we altijd trouw aan ze zijn. Hierdoor bleven we in staat om zo goed als ons complete portfolio te leveren.”

Ook samenwerkingen met vergelijkbare bedrijven helpen voor die betrouwbaarheid. Aafke: “We zijn een van de 23 leden van PackSynergy, een vereniging van verpakkingsleveranciers in Europa. Dat is een inkooporganisatie, maar voor ons vooral een club van bedrijven waarmee we kunnen sparren als een klant iets vraagt en wij zelf nog geen oplossing hebben. Wij kunnen via die organisatie ons eigen merk aan materialen inkopen, maar we zijn vrij om ook bij andere producenten in te kopen. Dat geldt ook voor ons lidmaatschap van Gildepak. Bij deze organisatie met meer dan 30 partners kopen we vooral food- en industriële verpakkingen.“

Duurzaamheid als uitdaging

Nieuwe wetgeving voor verpakkingen, het kwam al even ter sprake bij de autolockdozen die Eggink aanbiedt. Duurzaamheid van verpakkingen is al jaren een onderwerp dat richting aan de verpakkingswereld geeft, niet in het minst door eisen vanuit Brussel. “Duurzaamheid is een uitdaging”, zegt Aafke. “Wij verkopen plastic verpakkingen, omdat deze in sommige gevallen een duurzamere optie kunnen zijn dan bijvoorbeeld papier. Denk daarbij aan het transport. Over het algemeen is papier zwaarder en neemt dat meer ruimte in, waardoor een papieren verpakking bij transport meer kost dan plastic. Wij zoeken continu een balans tussen het duurzame aanbod, de vraag van de markt en de wet- en regelgeving.”

Ontwikkelingen in folie

Wat duurzaamheid betreft, neemt Eggink regelmatig zijn aanbod onder de loep. Robert vertelt: “Samen met onze leveranciers hebben we verpakkingen kunnen introduceren die goed te recyclen zijn of bijvoorbeeld dunner zijn dan het oorspronkelijke product. Er zijn ook ontwikkelingen in de vervanging van folies door papier, maar die zijn vaak wel duurder en nieuwe duurzamere producten zijn ook niet altijd sterk genoeg.”

"Nanofolie is volledig vervaardigd uit recyclebaar polyethyleen"

Aafke te Focht

Robert ziet bij de leveranciers van verpakkingen bewegingen die hun klanten kunnen helpen. “De Europese Unie wil het vulmateriaal terugdringen en kijkt daarbij ook naar luchtkussenfolies. We zien het als onze taak om klanten alternatieven aan te dragen. Wij adviseren ze daarom over het gebruik van andere dozen, waarbij minder of geen vulmateriaal nodig is. Maar vulmateriaal kan soms nodig zijn om schokken op te vangen. In de nieuwste folie zit op dit moment tussen de 30 en 95 procent aan gerecycled materiaal. Het is nog steeds plastic, maar met een grote besparing van het grondstoffengebruik.”

Ook in wikkelfolie zijn innovaties te zien, legt Aafke uit: “Een interessant product is nanofolie, een machinewikkelfolie die aanzienlijk sterker is dan de standaardfolies, maar ook een stuk dunner, waardoor er minder folie nodig is. Nanofolie zorgt bij de afnemers van onze klanten voor halvering van het afval. Nanofolie is volledig vervaardigd uit recyclebaar polyethyleen. Twee van onze vertegenwoordigers hebben een meerdaagse cursus gevolgd om het gebruik van folie bij bedrijven met kennis van zaken te optimaliseren.”

Proactief

Aafke besluit: “We blijven op de hoogte van ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving dankzij een nauwe samenwerking met ­brancheverenigingen en partners zoals PackSynergy en Gildepak, platforms en bijvoorbeeld evofenedex. We denken daarmee goed voorbereid te zijn op veranderingen. Deze kennis vertalen wij naar passende oplossingen in onze producten en ontwikkelingen, waarmee we onze klanten proactief ondersteunen en informeren.”


Minder verpakkingsafval

De Europese Unie heeft op 22 januari 2025 de definitieve tekst gepubliceerd van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Deze verordening voor verpakkingen en verpakkingsafval verplicht verpakkingsproducenten de kosten te dragen voor het beheer van verpakkingsafval dat ze op de markt brengen. Ook is het vanaf 1 januari 2030 verboden plastic wegwerpverpakkingen te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, portieverpakkingen voor koffiemelk en sauzen, miniatuurverpakkingen van toiletartikelen en plastic draagtassen met een dikte van minder dan 15 micron. In de verordening zijn ook de e-commerceverpakkingen nadrukkelijk in beeld gekomen. Zo is bepaald dat verzenddozen over twee jaar niet meer dan 40 procent loze ruimte mogen bevatten. Op zich moeilijk van buitenaf te zien, maar ontvangers kunnen kritisch zijn.

Ed Coenen

Ed Coenen