skipToContentskipToFooter

06-04-2025

“Wie straks lage transportkosten wil, moet nu kosten maken”

ING op Duurzaam Vervoer Inspiratie Event

Samenwerking tussen transporteur en verlader is essentieel bij de energietransitie in het vervoer. Dat stelt Erik Slaaf, transport- en logistiek expert van ING. Op het aankomende Duurzaam Vervoer Inspiratie Event van evofenedex vertelt hij meer daarover. Voor Logisticx licht hij alvast een tipje van de sluier op.

“De extra investeringen voor elektrisch rijden zijn erg hoog. Een elektrische vrachtwagen is tweeënhalf tot drie keer duurder dan een ‘diesel’ en je hebt een eigen laadplein nodig. Die kosten kun je gewoon niet terugverdienen als kleine of kleinere ondernemer”, zegt Erik Slaaf van ING, die op 21 mei 2025 een sessie over het financieren van duurzame wagenparken verzorgt op het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event van evofenedex. “Grote bedrijven genereren winst op hun dieselvrachtwagens en dat geld kunnen ze gebruiken om de investering in elektrische trucks te financieren. Maar voor kleinere bedrijven, met soms maar één vrachtwagen, is dat niet te doen. Bovendien is het voor één vrachtauto best wel duur om eigen laadinfrastructuur aan te leggen. ‘Schaal’ is daarom belangrijk en dat zie je terug in de consolidatiegolf die speelt in de transportsector. Transporteurs moeten echt een ander spelletje spelen als ze naar elektrisch rijden gaan.” 

“Over minder dan vijf jaar is het goedkoper om elektrisch te rijden dan op diesel”

Handen ineen

Dat klinkt allemaal nogal somber, maar Slaaf, expert Transport, Logistics & Mobility bij Business Banking van ING, weet een oplossing. Hij zal op het aankomende Duurzaam Vervoer Inspiratie Event de boodschap uitdragen dat verladers en transporteurs vooral de handen ineen moeten slaan. “Het wordt enorm belangrijk om samen te werken, alleen dan kun je de transitie naar duurzaam en emissieloos vervoer laten slagen tegen een zo laag mogelijke prijs. Als je als verlader zegt: ‘Nee hoor, ik wil niet méér betalen voor mijn transport’, weet je ook dat je transport nu, maar zeker ook in de toekomst niet duurzaam is”, waarschuwt Slaaf.

Het gaat volgens de ING-man vooral om strategisch denken, niet alleen door de transporteur, zeker ook door de verlader oftewel de opdrachtgever. “Grosso modo verwacht ik dat het TCO-omslagpunt [TCO staat voor total cost of ownership ofwel totale eigendomskosten, red.] bij elektrisch vervoer rond 2030 is bereikt. Over minder dan vijf jaar is het goedkoper om elektrisch te rijden dan op diesel. Dan kan het geen kwaad om daar als transporteur alvast op voor te sorteren. Als je honderd vrachtwagens hebt rijden, begin dan nu alvast met het verkennen van elektrisch rijden. Koop een of twee elektrische trucks en maak kennis met het opzetten van je eigen laadinfrastructuur, het liefst ook een eigen stroomvoorziening met bijvoorbeeld zonnepanelen. En je kunt kortere routes nu alvast elektrisch gaan rijden”, adviseert Slaaf.

“Bouw samen aan een ecosysteem”

Erik Slaaf

expert Transport, Logistics & Mobility bij Business Banking van ING

Erik-Slaaf.jpg

Langer commitment

De overstap naar elektrisch transport vraagt, zoals gezegd, om investeringen. Aanvankelijk vooral van de transporteur, die geld nodig heeft voor de duurdere elektrische vracht­auto’s en de aanleg van alles wat daarbij nodig is. “Maar de verlader kan strategisch daarbij helpen door wat langerlopende contracten af te sluiten: bijvoorbeeld door er vijf jaar in plaats van twee jaar van te maken. Albert Heijn is een goed voorbeeld; die hadden iets van negentien transportpartners, maar hebben besloten om door te gaan met vier. Dan kun je samen een plan opstellen en het vertrouwen in elkaar uitspreken. Het leidt misschien voor de verlader aanvankelijk tot een iets hogere prijs, maar je hebt wel een langer commitment met elkaar, je wordt meer partners. Zie het maar als het samen bouwen aan een ecosysteem. Dat laatste is een beetje een containerbegrip aan het worden. Maar als je ziet welke regelgeving er allemaal op het wegtransport afkomt, die in het voordeel is van elektrisch vervoer − de vrachtwagenheffing, accijnskortingen die gaan vervallen, zero-emissiezones, noem maar op – kan het geen kwaad daar nu alvast maatregelen voor te nemen.”   

Diesel duurder

Slaaf waarschuwt daarnaast voor de effecten die de energietransitie gaat hebben. “In 2030 moet minstens een op de drie nieuw verkochte vrachtauto’s elektrisch zijn, willen de fabrikanten voldoen aan de gestelde CO2-reductietargets. Hierdoor zul je zien dat er vanuit de fabrikanten een push komt om elektrische vrachtwagens in de markt te zetten. Een prijsverhoging voor diesel en een prijsverlaging voor elektrische vrachtwagens is dan niet ondenkbaar om de verkopen van elektrische vrachtwagens te bevorderen. Begin daarom nu met het maken van een plan.” Hij wijst erop dat een transportonderneming die zijn stroom zelf opwekt, met een e-truck nu al goedkoper uit kan zijn dan met een diesel. “Als je zelf stroom opwekt, kost dat circa 20 cent per kiloWattuur (kWh). Vier kWh staat ongeveer gelijk aan een liter diesel, dus dan krijg je omgerekend een dieselprijs van 80 cent.”

De ING-man verwacht tot slot dat in de redelijk nabije toekomst de verschillen in exploitatiekosten tussen elektrische en brandstofaangedreven bedrijfsvoertuigen snel kleiner worden. Bij nieuwe bestelauto’s is dat al zo, bij vrachtauto’s kun je erop wachten, stelt hij. “Wacht daarom niet te lang. Als je transporteur niet wil (of kan) meegaan in de verduurzamingsslag, heb je als verlader uiteindelijk ook een probleem. Dus maak afspraken. Als je je transportkosten in de toekomst zo laag mogelijk wilt houden, moet je nu kosten maken.”

Meer informatie

Het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event 2025 is op woensdag 21 mei van 10.00 tot 16.00 uur bij evofenedex in Zoetermeer. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 199 euro. Meer informatie en aanmelden via deze pagina.

Guus Peters

Floris van Maanen