09-04-2025
Afval efficiënt en duurzaam ophalen
AMilieu Service Nederland als bemiddelaar
De berg afval van bedrijven en andere organisaties moet zo efficiënt mogelijk worden afgevoerd en verwerkt. Dit streven van Milieu Service Nederland zorgt voor een daling van de kosten en is goed voor het milieu, benadrukt algemeen directeur Godert van Dedem. “Het mes snijdt aan twee kanten.”
Bij binnenkomst valt al snel de afvalbak op: vier verschillende bakken waarin het afval aan de bron wordt gescheiden. Papier hier, plastic daar, bio in het midden en rechts het restafval. “Rest altijd rechts. Waarom? We lezen van links naar rechts en je ziet dus de restbak als laatste’’, legt algemeen directeur van Milieu Service Nederland Godert van Dedem uit. Alles om mensen in een kantooromgeving mee te krijgen in het scheiden van afval.
Bemiddelaar
Milieu Service Nederland in Diemen werkt als een soort bemiddelaar tussen bedrijven of andere organisaties die van hun afval af willen, vuilnisophalers en verwerkers als laatste in de keten. Zelf vervoert Milieu Service Nederland slechts een derde van de afvalstroom. Het grootste deel wordt door partners opgehaald en weggebracht.
De doelstelling van Milieu Service Nederland is een circulaire economie te bevorderen. Allereerst kan een bedrijf afval zoveel mogelijk proberen te voorkomen door afvalpreventie. Dat kan onder meer door te kijken naar het inkoopbeleid. Vervolgens kan het bedrijf materialen zo lang mogelijk blijven gebruiken, bijvoorbeeld door reparatie en hergebruik. Pas als dat echt niet meer gaat, wordt het afval. Door goed te scheiden kan bedrijfsafval zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dat betekent zoveel mogelijk aan de bron afval scheiden en zo de hoeveelheid restafval verminderen.
Van Dedem: “Neem bijvoorbeeld een klant van ons, die de hoeveelheid restafval wil terugbrengen tot 10 procent. Dan helpen wij de klant om het afval te analyseren. Dan blijkt bijvoorbeeld dat het bedrijf tissues gebruikt om handen te drogen: een monostroom die soms tot wel 30 procent van het totale bedrijfsafval uitmaakt. Als we die eruit halen, komen we al snel dichter bij het doel. Bij andere klanten gaat die vermindering met kleinere stapjes, moeilijker.’’
Deze kraakperswagen van Milieu Service Nederland rijdt elektrisch.
Mensen bewust maken
Het valt soms niet mee om mensen in een bedrijf mee te krijgen. Milieu Service Nederland zet dan Multi Afval Containers neer met aparte kleurcodes voor het scheiden van afval. “Daarbij is ook het voeren van een awarenesscampagne van belang om mensen bewust te maken van het belang en de resultaten die je ermee bereikt. Mensen bewust maken van de mogelijkheden. Daarnaast bieden we unieke inzameloplossingen zoals onze MSG-Trolley, een trolley bestuurd door de ‘schoonmaak’, die de hoeveelheid restafval per afdeling of verdieping weegt. Zo kun je laten zien wat mensen weggooien’’, aldus Van Dedem.
“Onze MSG-Trolley weegt de hoeveelheid restafval per afdeling of verdieping”
“We vragen de klanten mee te denken om zo de slagingskans te vergroten.’’ Het loont volgens Van Dedem zeker voor klanten om na te denken over vermindering van restafval. “Het wordt steeds duurder om restafval te verwerken. Dat is ook een belangrijke incentive voor bedrijven om te handelen. Het is bovendien beter voor het milieu om afval te scheiden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’’
“Het wordt steeds duurder om restafval te verwerken. Dat is ook een belangrijke incentive voor bedrijven om te handelen”
Algemeen directeur bij Milieu Service Nederland
Duurzaamheid is belangrijk, meent Van Dedem. Niet alleen voor klanten, ook voor Milieu Service Nederland zelf. “Wij zijn het aan onze stand verplicht om voor duurzaamheid te gaan. Het zit als het ware in ons DNA. Het parkeerterrein is afgedekt met zonnepanelen, het pand hier is CO2-neutraal en er zijn genoeg laadpalen voor elektrische auto’s. Onze eigen wagens voor het ophalen van afval gaan zo mogelijk over op elektrisch rijden. Dat hebben we zelf in de hand. De partners beslissen zelf. Sommige worden door regelgeving in de steden gedwongen over te stappen omdat er in milieuzones alleen elektrisch vervoer is toegestaan.’’
Digitaal platform
Om vuilnis zo efficiënt mogelijk op te halen, heeft Milieu Service Nederland een digitaal platform ontwikkeld dat klanten en partners met elkaar verbindt. “Wij brengen het hele afvalnetwerk en zijn infrastructuur in kaart om deze zoveel mogelijk te optimaliseren. We kennen de plaatsen waar en wanneer afval moet worden opgehaald. We kennen ook de routes van de vuilniswagens. Dat combineren we, zodat er niet twee keer een wagen door dezelfde straat rijdt. We zoeken de beste en efficiëntste routes uit. Dat betekent minder autoritten, minder overlast en minder CO2-uitstoot. En door de efficiency kan het ook weer goedkoper”, aldus Van Dedem.
Het digitale platform verzamelt data en matcht verschillende bedrijven
Het digitale platform verzamelt data en matcht verschillende bedrijven. “We vullen het aan met gegevens over afvalstromen, vervoer en partners. Dat geeft bedrijven slagkracht. We kunnen aan de klanten rapporteren over welk soort afval en de hoeveelheid”, zegt Van Dedem. Dat komt de bedrijven goed uit, want grotere ondernemingen moeten hun afvalstromen tegenwoordig in hun jaarverslag vermelden. Van Dedem: “Dat is geregeld door de nieuwe Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg de CSRD. Kleinere bedrijven vallen daar niet direct onder, maar die willen weten waar ze staan.’’
In jaarverslagen moeten bedrijven ook vermelden hoeveel afval er is vrijgekomen en wat er met dat afval is gebeurd. Milieu Service Nederland kan die onderdelen van een jaarverslag verzorgen voor de klant. “Het betekent ook dat bedrijven moeten nadenken over behaalde resultaten en hun ambities op het vlak van het milieu”, aldus Van Dedem.
Logistiek
De logistiek van afval verzorgt Milieu Service Nederland, zoals gezegd, voor een deel zelf. Maar het meeste gaat via het platform naar de partners. Die zijn de eigenaren van het afval en bepalen de verdere gang van zaken: het vervoer, de verwerking. “Sommige ophalers zijn zo groot dat ze eigen verwerkingslocaties hebben. Andere partners maken gebruik van bestaande commerciële verwerkers die ook worden gebruikt door de vuilnisophalers van particulieren”, weet Van Dedem.
Een miniperswagen in het centrum van een stad.
Milieu Service Nederland zorgt zelf voor een aantal zeer specialistische vormen van afvalinzameling. Zo heeft de organisatie zogenoemde Miniperscontainers die ze bij klanten plaatst. Als er weinig ruimte op een terrein is of als het afval in een ruimte met een laag plafond ligt, zoals een parkeergarage, kan zo’n perscontainer uitkomst bieden, aldus Van Dedem. “In de pers wordt het volume van afval flink verkleind. Wij komen met een eigen wagen het afval ophalen. De inhoud van de container zit met het geperste vuil in een hul, een soort buis. Deze halen we eruit, waarna we een nieuwe hul plaatsen. De gebruikte gaat mee. Wij legen hem, en dan kan hij weer bij een klant in een andere Miniperscontainer worden geplaatst’’, legt de algemeen directeur uit.
“We kunnen klanten bijvoorbeeld koppelen aan de duurzaamste partner”
Duurzaamheid en databescherming
Voor elk soort afval is er wel een verwerker, zegt Van Dedem. Glas, plastic, textiel, papier, alles heeft zijn eigen behandeling. Vooral afvalscheiding zorgt voor vermindering van de afvalberg. Alleen gaat het nog niet zo goedmet het recyclen van plastic. Van Dedem: “Dat is moeilijk. Er zijn veel soorten plastic. Bovendien is virgin plastic – nieuwe, niet gerecyclede materialen – te goedkoop te verkrijgen in Azië en Amerika.” In de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), een nieuwe Europese verordening die op 11 februari 2025 van kracht is geworden, staat de verplichting in plastic verpakkingen een percentage gerecycled plastic te gebruiken. “Dit kan het hergebruik en de verwerking stimuleren’’, zegt Van Dedem.
Het digitale platform van het bedrijf brengt producenten en ophalers bij elkaar. Het aantal gereden kilometers met vuilnisauto’s daalt daardoor, maar ook doordat via het platform ophalers worden gezocht die dicht bij de klanten zitten. “Niet eerst 100 kilometer rijden om het op te halen en dan weer 100 terug’’, aldus Van Dedem. En het digitale platform kan steeds meer. “We kunnen klanten bijvoorbeeld koppelen aan de duurzaamste partner: eentje die elektrische auto’s heeft of dichter bij de verwerker zit en dus minder hoeft te rijden.”
Bedrijven zijn huiverig om gegevens te delen waar concurrenten mee aan de haal kunnen gaan. Zijn al die data van klanten, partners en verwerkers van afval wel veilig? Van Dedem: “We zijn ons zeer bewust van de risico’s. We testen voortdurend of het met de beveiliging goed zit. De data bewaren we niet ergens in een Amerikaanse opslag in de cloud. De gegevens zitten hier, in ons eigen platform.’’
Gijs Korevaar
Milieu Services Nederland