skipToContentskipToFooter

09-04-2025

AI zet de toon op LogiMAT

A

Klimmende robots en ruimtebesparende oplossingen

Logistiekelingen uit heel Europa kwamen half maart naar het Duitse Stuttgart om zich te vergapen aan de nieuwste vindingen op het gebied van intern transport en opslag. De trends waren daar duidelijk te zien; het waren vooral robots en AI die de show wisten te stelen. 

Robots die klimmen, slimme oplossingen om ruimte te besparen in een warehouse en veel artificial intelligence (AI). Dat is kort samengevat de LogiMAT van 2025 in Stuttgart. Deze grootste logistieke beurs van Europa laat goed zien welke kant het opgaat in de logistiek. De bijna 70.000 bezoekers, verdeeld over 3 beursdagen, liepen langs de stands van 1625 exposanten op een oppervlakte van 125.000 vierkante meter.  

Toepassingen van AI  

Menig beursstand was voorzien van de kreet AI. Dat dit geen hype is maar een blijvertje, blijkt wel uit de vele toepassingen die op de beurs werden gelanceerd. Zo zijn er diverse oplossingen waarbij heftruck worden voorzien van AI om te voorkomen dat ze botsen met andere voertuigen of voetgangers. Daarmee gaat de veiligheid omhoog maar ook de productie, omdat de heftrucks met behulp van AI efficiënter rijden door het warehouse. 

Ook op softwaregebied is AI een term die regelmatig ­terugkomt en dan vooral op WMS-gebied. Zo presenteerde PSIwms AI een gloednieuwe tool voor het analyseren, plannen en optimaliseren van logistieke processen in het magazijn. Met behulp van AI analyseert de software elk uur duizenden scenario's voor magazijnbewerkingen en doet aanbevelingen voor optimalisatie op basis van een digital twin van het echte magazijn. Dit virtuele testmagazijn staat in verbinding met het WMS (warehousemanagementsysteem) en wordt zo constant gevoed met de laatste informatie. In de virtuele testomgeving kan vervolgens worden gekeken wat er gebeurt bij een bepaalde verandering. Volgens de leverancier laten testen zien dat op die manier de pickroutes met 31 procent worden verkort en de efficiëntie van het pickproces met 23 procent omhooggaat. 

Slim wegzetten 

Een andere zichtbare trend is die van oplossingen voor ruimtegebrek in magazijnen. De hallen puilden uit met automatische opslagsystemen zoals AutoStore, maar ook voor de pallet lijkt er steeds meer beschikbaar te komen. Op de beurs liet STILL zijn IGo Cube zien, een oplossing waarbij pallets automatisch worden weggezet in een stelling. Dat scheelt niet alleen ruimte, maar ook personeel.  

Maar er waren meer slimme oplossingen te zien, zoals die van het Chinese Zikoo en het Italiaanse Logivia. Samen hebben zij een palletshuttle en lift in de markt gezet, waarmee een groot deel van het magazijn te automatiseren is en minder medewerkers nodig zijn. Doordat de concurrentie van dit soort ­systemen groeit, wordt het prijstechnisch steeds interessanter een dergelijke oplossing te gebruiken.  

Een andere vorm van ruimte besparen is de steeds slimmer wordende heftruck. Zo belooft Combilift, een leverancier van heftrucks en magazijnoplossingen, dat met zijn materieel tot wel 60 procent meer opslagruimte beschikbaar komt ten opzichte van een reguliere indeling. Bijvoorbeeld door een draaiende vork op de heftruck te plaatsen, waardoor je beter kunt manoeuvreren in krappe ruimtes.  

Klimmende robots 

Waar beursbezoekers verder niet omheen konden waren de vele robots die werden gedemonstreerd. Een van de opvallendste was de AeroBot, een door de Oostenrijkse fabrikant KNAPP ontwikkelde autonome mobiele robot (AMR). Het AeroBot-systeem biedt een slim, schaalbaar ontwerp voor robotgestuurde compacte opslag. AeroBots zijn een nieuwe generatie AMR's die het assortiment geautomatiseerde opslagsystemen van het technologiebedrijf aanvullen. Met behulp van innovatieve technieken als frictieaandrijftechnologie en geavanceerde lidartechnologie kunnen de robots in alle richtingen door het magazijn navigeren, iets dat volgens de fabrikant tot nu toe uniek is.  

Wat die techniek precies doet, was goed te zien bij het demonstratiemodel op de beurs. De robots zijn in staat om snel onder de stellingen door te schieten. En om langs stellingen omhoog te klimmen om iets te pakken of weg te zetten met een maximum van 35 kilo. De stellingen kun je tot 12 meter hoog bouwen. Knapp heeft voor het systeem speciale software gebouwd, die met andere software geïntegreerd kan worden.   

Job Halkes

Job Halkes