skipToContentskipToFooter

03-04-2025

AMfish wil doorgroeien in convenience

Markt vraagt om eenvoudig af te bakken visproducten

Overal in de foodsector groeit in de vismarkt de vraag naar gemaksproducten. AMfish Convenience in Katwijk is hierin een grote speler geworden en levert horeca, zorginstellingen en winkelbedrijven voorgebakken, voorgegaarde of gegrilde visproducten. Lekkerbekjes en kibbelingen lopen goed, maar ondernemer Pieter de Boer wil meer producten ontwikkelen.

AMfish Convenience is een fusiebedrijf, zeven jaar geleden ontstaan uit de samenvoeging van twee visgroothandels: Visspecialist Almelo uit Den Haag en Vishandel Meines uit Amsterdam. “Beide bedrijven waren jarenlang stevige concurrenten”, vertelt managing director Frans Kegge. “Maar een jaar of acht geleden constateerden de twee eigenaren Piet Beekhuizen en Mick van Meines dat de markt aan het veranderen was. Zowel consumenten als restaurants kregen belangstelling voor convenienceproducten: vis die voorgebakken, voorgegaard of gegrild is en waarvan de bereiding in de keuken weinig tijd vraagt. De eigenaren hadden beiden plannen in die richting, maar zagen ook schaalvergroting onder hun afnemers. Ze kozen daarom voor een fusie, met Katwijk als productielocatie. Beekhuizen [van Visspecialist Almelo, red.] had dit pand overgenomen van een producent van diepvriessnacks en beiden vonden dit een prima locatie.”

Kegge vervolgt: “De eigenaren van Almelo en Meines vroegen mij om de leiding op me te nemen vanwege mijn ervaring in de visbranche, maar ook omdat ik een onafhankelijke partij was. Het fusiebedrijf moest voor iedereen als een gelijkwaardige samenwerking voelen, niet als een overname. De naam AMfish Convenience weerspiegelt dat.”

Risicospreiding

De managing director ziet volop kansen voor verdere groei. “We streven naar een bredere spreiding van afzetmarkten om de omzet stabieler te maken. Dit betekent een gerichte focus op het bedienen van nieuwe marktsegmenten, waaronder airlinecateraars, maaltijdbereiders, retailketens en export. Door meerdere marktsegmenten te bedienen, creëren we een gezondere spreiding van onze omzet. Met deze strategie willen we niet alleen marktaandeel winnen, maar ook onze positie in de markt verder versterken”, aldus Kegge.

“Van Frans heb ik het begrip ‘klant knuffelen’ geleerd”

AMfish-3.jpg

Hij zal die strategie niet zelf uitwerken. Begin dit jaar is hij begonnen met de overdracht van de leiding en aandelen aan Pieter de Boer, vorig jaar bij het bedrijf binnengekomen als commercieel directeur. De Boer heeft zich dus kunnen warmlopen: “Van Frans heb ik het begrip ‘klant knuffelen’ geleerd. Ons maatwerk staat centraal, het draait hier om de klant. We leveren onze visproducten in vrijwel elke gewenste verpakking. Of het nu gaat om een, twee of drie filets of lekkerbekjes per verpakking of meer, vrijwel alles is bespreekbaar. We verpakken precies de hoeveelheid die de klant wenst, in het kratje dat hij verkiest.”

De Boer gaat door: “Bij mijn eerste bezoek aan het bedrijf kwam ik ook bij de distributieafdeling en daar viel me op hoeveel verschillende kratjes daar in omloop zijn, ook in kleine aantallen. Onze eigen kratjes, maar ook die van klanten. Onze orderverzamelaars picken de producten niet alleen in onze eigen transportbakken, maar ook in de kratjes van de klanten zelf. Voor een aantal grote afnemers verzamelen we in hun kratjes voor crossdocking in hun distributiecentra. Dit betekent dat wij de kratjes voorzien van de etiketten met de naam van de klant van onze klant, en dat we de kratjes indelen op hun bezorgroute. Zelfs de pakbon vermeldt de naam van onze klant en niet die van ons. Dát is klantgericht werken op zijn best!”

De bestellingen worden vervolgens grotendeels bezorgd met de eigen koelwagens van AMfish, maar het bedrijf schakelt ook vervoerders in. “We bezorgen meestal aan regionale vestigingen in Nederland. We hebben ook export en leveren aan klanten in België en Duitsland, maar verder dan deze landen met onze producten rijden past niet binnen onze kwaliteitsnormen. We willen wel meer buitenlandse klanten binnenhalen.”

Niet zeuren, maar aanpakken

De Boer komt uit een slagersfamilie en heeft bij verschillende bedrijven in de vleessector gewerkt. Hoewel hij bij zijn vorige werkgever goed op zijn plek zat, brak de lange reistijd hem op. Daarom besloot hij op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging, dichter bij huis. “Ik ken medeaandeelhouder Mick van Meines al langer. Hij vertelde mij een tijd geleden dat Kegge richting zijn pensioen ging en de leiding wilde overdragen. Mick vroeg of AMfish iets voor mij zou zijn. Vervolgens ben ik in Katwijk gaan kijken, heb gesprekken gevoerd en inzicht in de boeken gekregen. Ik heb veel vragen gesteld en kwam tot de conclusie dat ik in een gespreid bedje terecht zou komen”, aldus De Boer.

Zijn aanpak verschilt op sommige punten van die van zijn voorganger. “Ik ben, denk ik, soms te vriendelijk”, merkt Kegge op. “Pieter is ook vriendelijk en sociaal, maar iets zakelijker. Dat is misschien precies wat dit bedrijf nu nodig heeft. Onder zijn leiding zal het bedrijf een wat andere koers varen, met een andere leiderschapsstijl.”

De Boer heeft gemerkt dat medewerkers moesten wennen aan zijn wat zakelijker benadering: “Het moet voor iedereen prettig zijn om hier te werken, niet alleen voor mij. Met duidelijke afspraken en wederzijds respect. Ik wil met AMfish op Champions Leagueniveau presteren. Natuurlijk gaat het niet elke dag geweldig, maar je moet niet dwars gaan liggen. Ik houd rekening met iedereen. Maar blijf niet zeuren over een beetje overwerk. Als je hier niet gelukkig bent, doe je jezelf en het bedrijf geen plezier door te blijven. Dan is het beter om een andere uitdaging te zoeken. Ik heb mensen zien opbranden omdat zij het werk niet leuk meer vonden.”

Innoveren

Kegge heeft het fusiebedrijf op de kaart gezet, vindt De Boer: “Hij is de drijvende kracht achter de introductie van visproducten met een merknaam, waaronder AMfish en DeliFish. Ik wil daarop voortbouwen en zet productontwikkeling hoog op de agenda. Dat sluit goed aan bij mijn eerdere ervaringen. Eerder ontwikkelde ik nieuwe vleesproducten voor een grote retailer en later voor een grote slachterij.”

De vismarkt is nog behoorlijk traditioneel, heeft De Boer inmiddels ondervonden. “We hebben samen met een afnemer de sushi­productie opgezet, maar de afzet daarvoor blijft beperkt. Onze hardlopers zijn nog steeds de schalen met voorgebakken kibbeling of lekkerbekken. Ook voor de horeca en de institutionele markt blijven gebakken en gepocheerde visproducten populair. Voor zorg­instellingen kunnen we ook gepureerde vis leveren, zodat ook hun cliënten met slikproblemen gevarieerd kunnen eten. Voor de instellingen is het verder belangrijk dat de meeste vissen en visproducten halal en daardoor breed te gebruiken zijn.”

“Ik zie geen enkel bedrijf dat winstgevend is met vegavlees of vegavis”

Op de vraag of het bedrijf vegetarische visvervangers overweegt, reageert scheidend directeur Kegge voorzichtig positief, hij houdt het voor mogelijk. Zijn opvolger is duidelijk in zijn ‘nee’: “Absoluut niet. Ik heb eerder gewerkt bij een bedrijf dat vleesvervangers produceerde, maar deze vervangers liepen uit op een mislukking. Ook Unilever heeft aangegeven te weinig te verdienen aan De Vegetarische Slager en overweegt verkoop. Ik zie geen enkel bedrijf dat winstgevend is met vegavlees of vegavis. Het lijkt misschien op vlees of vis, maar het ís het niet en echt smakelijk vind ik het ook niet”, zegt De Boer.

Werkplezier

Hij vervolgt: “Ik heb bij veel bedrijven gewerkt en mogen bijdragen aan mooie ontwikkelingen zoals het Beter Leven-keurmerk. Vaak waren dit grote organisaties. AMfish, marktleider in visverwerking met een omzet van elf miljoen euro, is ook een groot bedrijf, maar niet zó groot dat we de menselijke maat verliezen”, vertelt hij enthousiast.

Met een glimlach op zijn gezicht zegt hij vastberaden te zijn: “Ik ben nu 45 jaar en zie mezelf hier de komende 20 jaar werken, tot aan mijn pensioen. Niet alleen omdat ik niet meer vanuit Zandvoort het hele land hoef door te reizen, maar vooral omdat ik hier energie krijg. Ik rijd zonder files naar mijn werk en ga met plezier de deur uit. Wat ik mijn medewerkers meegeef, geldt ook voor mijzelf: werkplezier is essentieel. We werken hier met specialisten, zowel op kantoor als in de productie, en er is ruimte voor groei en ontwikkeling. Dát geeft energie.”

Ed Coenen

Ed Coenen