skipToContentskipToFooter

19-02-2025

“Automatisering is geen product maar project”

Vooroordelen van ondernemers zitten innovatie in de weg

Bedrijven hebben vaak nog vooroordelen als het gaat om automatiseren en missen daardoor goede mogelijkheden. Dat stelt managing director Florian Heydenreich van STILL. Hij wil af van bepaalde mythes en komt met producten die het zelfs voor kleine bedrijven mogelijk maken een eerste stap te zetten. 

Automatisering en robotisering, bij zowel kleine als grote bedrijven zijn dat grote thema’s. Ruim zeven op de tien bedrijven meldde onlangs in een groot wereldwijd onderzoek dat ze al bezig zijn met het implementeren van een automatiseringsoplossing of er tenminste over nadenken. Ieder jaar groeit de markt voor dit soort oplossingen met dubbele cijfers en de verwachting is dat dit tot 2050 blijft doorgaan. Het is dan ook niet heel gek dat fabrikanten van magazijnoplossingen vol daarop inzetten.

Bedenkingen

Een van die grote fabrikanten, STILL, opende onlangs de deuren van zijn gloednieuwe pand in Antwerpen. Op die locatie alleen al werken enkele honderden medewerkers aan automatiseringsoplossingen. Dat automatisering de toekomst is voor de logistiek is daar duidelijk te zien. De voordelen zijn helder: hogere productiviteit, meer efficiëntie en een grotere betrouwbaarheid. In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt en bij toenemende concurrentiedruk kan automatisering het verschil maken. Daarnaast is het schaalbaar, dus uitbreiding is makkelijk te realiseren.

“Er is echt al heel veel mogelijk in omgevingen die al ingericht zijn”

managing director Florian Heydenreich

STILL

Automatisering-is-geen-product-maar-project-4.jpg

Toch merken ze bij STILL dat veel ondernemingen nog hun bedenkingen hebben. “In gesprekken die wij hebben, merken we dat er nogal wat misverstanden zijn”, vertelt managing director dr. Florian Heydenreich. “Die ondernemers denken dat automatisering alleen mogelijk is in een geschikte, liefst lege ruimte. Maar er is echt al heel veel mogelijk in omgevingen die al ingericht zijn. Daar kun je al met kleine stappen processen verbeteren.” Een ander argument dat vaak op tafel wordt gelegd zijn de kosten en een complexe bediening. “We zien dat vooral kleine bedrijven zich daardoor laten afschrikken”, aldus Heydenreich. “Die laten daardoor een kans liggen om te innoveren. En dat terwijl − onder de juiste omstandigheden en met de juiste partner − elk bedrijf vandaag de dag kan automatiseren. Daar ben ik van overtuigd. Er is vaak meer mogelijk dan ondernemers denken.”


Volgens Heydenreich is niet techniek, maar de mens het grootste obstakel voor een succesvolle automatiseringsslag. “Deze begint met het maken van een goede planning, voor­bereiding en goede communicatie. Wat wil je automatiseren en welke processen horen daarbij? Als je dat niet weet, is de kans groot dat het mislukt. Dan ligt het niet aan de technologie, maar aan de mens. Ook wij hebben daar stappen in gemaakt en zijn nu vanaf het begin betrokken bij dat soort projecten om de beste oplossing te vinden.”

“Automatisering is niet meer een nice to have, maar steeds meer een need to have”

Project

Toch zijn er nog steeds ondernemers die denken dat ze een automatiseringsoplossing kunnen kopen zonder enige voorbereiding. Heydenreich: “Ik zeg altijd: automatisering is geen product maar een project. Goed erover nadenken voorkomt teleurstelling achteraf. Je moet het echt samen doen als bedrijf en aanbieder. Inmiddels is automatisering niet meer een nice to have maar steeds meer een need to have. Dat hoeft niet meteen via een volledige transitie, maar kan ook prima door te beginnen met een paar robots om bijvoorbeeld goederen naar de orderpickzone te brengen.”

Om bedrijven te helpen heeft STILL twee producten ontwikkeld: de iGo easy en iGo systems. Het eerste is een instapoplossing en maakt een snelle en eenvoudige implementatie en intuïtieve bediening mogelijk, zelfs zonder automatiseringservaring. Voor complexere automatiseringsprojecten is iGo systems ontworpen. Het is zo in elkaar gezet dat bij groei er makkelijk opgeschaald kan worden van ‘easy’ naar ‘systems’. De integratie van partnerproducten, de besturing van STILL-trucks via software van derden of een verbinding met systemen op een hoger niveau is ook eenvoudig dankzij de flexibele software iGo flow en de gestandaardiseerde VDA 5050-interface die de fabrikant geleidelijk in alle geautomatiseerde trucks integreert.

Op de LogiMAT in maart van dit jaar laat de fabrikant zien hoe zijn oplossingen precies werken. Via twee livescenario's demonstreren automatiseringsexperts de inzet van iGo easy aan de hand van de AXV iGo geautomatiseerde hoogheffende pallettruck en een volledig geautomatiseerde goederenstroom met iGo systems. In dit tweede scenario werken stationaire oplossingen zoals het iGo cube pallet shuttle warehouse samen met in serie geproduceerde trucks als de FM-X iGo geautomatiseerde reachtruck en de EXV iGo hoogheffende pallettruck.

Langzamer

Wie een tijdje naar die volautomatische heftrucks staat te kijken, zal zien dat het werktempo wel lager ligt dan bij een door een mens bestuurde heftruck. “Ik begrijp dat er zo naar wordt gekeken, maar het is maar net wat er nodig is”, aldus Heydenreich. Om het werk van een heftruckbestuurder te kunnen doen, zijn ongeveer twee volautomatische heftrucks nodig. “Daartegenover staat dat die dag en nacht kunnen doorwerken, veel minder fouten maken en dat er makkelijk eentje bijgeplaatst kan worden.”

De afgelopen jaren verschenen er veel start-ups op de markt met soortgelijke oplossingen als die van STILL, maar Heydenreich ziet dat niet als een bedreiging. Zo werkt de fabrikant aan de mogelijkheid om verbeteringen op afstand te realiseren door een digital twin te maken van een systeem. Daarmee is het mogelijk op afstand testen te doen en verbeteringen betrouwbaar door te voeren. Ook kan iemand zo op afstand meekijken bij interne transportmiddelen om te achterhalen wat de oorzaak is van eventuele problemen. Heydenreich: “Zo kunnen we de monteur op pad sturen met een juiste analyse en onderdelen. Dat scheelt tijd, ook voor de klant. Wij zijn lokaal aanwezig, betrouwbaar en bereikbaar voor onze klanten. Hun taal spreken, hun behoeften serieus nemen en ze oplossingen op maat bieden is al meer dan honderd jaar de sleutel tot succes voor ons.”

Job Halkes

Job Halkes