skipToContentskipToFooter

19-02-2025

Eind maart: zomerbanden!

E

Kwestie van grip, comfort, veiligheid en kosten

Het voorjaar en de zomer komen er weer aan. En dus hebben autobanden weer even aandacht nodig. Op tijd wisselen naar zomerbanden is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van efficiëntie en kostenbesparing. 

Een auto kan van veel onderdelen worden ontdaan, maar zonder wielen en banden komt hij niet ver. Je kunt de verlichting eraf halen, stoelen en zelfs deuren, ruiten en de motorkap verwijderen, maar zolang er wielen en banden onder zitten blijft een auto wel rijden. Voor veel (bestel)autobezitters zijn banden mede daardoor een soort vanzelfsprekende onderdelen, die alleen aandacht krijgen wanneer er eentje lek gaat. Om dat lek rijden en ander ongemak te voorkomen kan een regelmatige check-up geen kwaad. Wie op winterbanden en zomerbanden rijdt, weet in elk geval zeker dat er twee keer per jaar even aandacht is voor het autoschoeisel.

Banden krijgen alleen aandacht wanneer er eentje lek gaat

Betere grip

Nu de dagen weer gaan lengen komt het wisselmoment van winter- naar zomerbanden dichterbij. Sommige mensen hebben geen idee wanneer dat precies moet, maar een vuistregel is ‘eind maart’, het moment waarop de klok naar zomertijd wordt gedraaid. Het heeft allemaal te maken met de samenstelling van de banden. Winterbanden zijn gemaakt van een wat zachtere rubbersoort, wat een betere grip oplevert bij temperaturen tot 7 graden Celsius. Zodra het warmer wordt dan 7 graden gaan de prestaties van winterbanden snel omlaag. Ze hebben dan, zeker op droog asfalt, minder grip en maken ook meer afrol­geluiden. Zomerbanden, die van een hardere rubbersoort zijn gemaakt, zijn bij hogere temperaturen meer in hun element. Ze bieden dan meer grip, comfort en veiligheid dan winterbanden.

Positief kostenkantje

Natuurlijk kost het wisselen van winter- en zomerbanden wat tijd en geld, maar er zit ook een positief kostenkantje aan het op tijd omzetten. Winterbanden hebben een grotere rolweerstand dan zomerbanden, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik, zeker op langere ritten. Wie met één bestelauto rijdt, haalt daar misschien zijn schouders over op, maar voor een ondernemer met een groot wagenpark kan het een flinke kostenpost betekenen. Zomerbanden hebben juist een lagere rolweerstand, wat een gunstiger brandstofverbruik en lagere operationele kosten oplevert. 

Wie in de zomermaanden op winterbanden blijft rijden, zal merken dat ze ook sneller slijten. Het zachte rubber van winterbanden is niet bestand tegen hoge temperaturen en het harde asfalt van zomerse wegen. Dit beïnvloedt niet alleen de rijprestaties negatief, maar maakt ook sneller vervanging nodig. Bovendien heeft de slijtage van banden invloed op de algehele prestaties van de auto, zoals de remweg en de controle over het voertuig. Zo bezien worden met de juiste bandenkeuze de levensduur en het veiligheidsniveau van de auto verlengd en de afschrijving verlaagd.

Vierseizoenenbanden

Wie geen zin heeft in gedoe rond zomer- en winterbanden kan kiezen voor zogenoemde vierseizoenenbanden. Deze banden, vaak aangeduid met een A/S-codering (voor All Seasons), doen wat ze zeggen: ze gaan het hele jaar mee. Maar, zoals zo vaak met compromissen, ze zijn nadrukkelijk een alternatief, omdat ze immers twee heren moeten dienen. Daarnaast slijten vierseizoenenbanden sneller. Met een combinatie van zomer- en winterbanden is een totaal van 60.000 kilometer haalbaar, vierseizoenenbanden komen gemiddeld 54.000 kilometer ver.

Uit onderzoek van ETMRA, de Europese koepelorganisatie van banden- en rubberproducenten, blijkt dat zomerbanden vaker worden vervangen door vierseizoenenbanden dan winterbanden. Uit datzelfde onderzoek kwam overigens naar voren dat Nederland, als het om het vervangen van banden gaat, beduidend beter presteert dan andere Europese landen. In de eerste helft van vorig jaar liet de bandenvervangingsmarkt in Europa volgens EMTRA een plus van 2 procent zien, maar scoorde Nederland veel hoger met 13,7 procent.  

Onverzekerd door verkeerde band

Wie geregeld naar het buitenland met een bedrijfsauto gaat, doet er goed aan de daar geldende regels te checken. In sommige landen of regio’s is het wettelijk verplicht om over te schakelen naar zomer- of winterbanden zodra de temperaturen een bepaalde drempel bereiken. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes of een verminderde dekking bij een ongeval. Wie in de zomer nog met winterbanden rijdt, loopt de kans dat een verzekering een bepaalde claim niet of maar deels vergoedt bij een ongeval.

Guus Peters

Guus Peters