19-02-2025
Einride levert laadinfrastructuur en zelfrijdende auto’s
EOplossingen voor emissievrij rijden
Einride AB ontzorgt ondernemers over de hele wereld die willen overstappen naar emissieloos rijden. De vrachtauto’s van het Zweedse bedrijf hebben geen chauffeur nodig, ze rijden autonoom. Ontbrekende wetgeving is daarbij nog wel een dingetje.
DB Schenker, Lidl en binnenkort Philips. Het zijn niet de minste namen die Einride AB tot zijn belangrijkste afnemers rekent. Het Zweedse bedrijf, gespecialiseerd in elektrische en zelfrijdende voertuigen, bedient grote bedrijven in Amerika, Europa en het Midden-Oosten met soms zelfrijdende, maar sowieso elektrische voertuigen. Einride – vrij vertaald staat de naam voor ‘eenzame ruiter’ – lanceerde al in 2017 (een jaar na de oprichting) een zelfrijdend voertuig en is inmiddels een grote speler op het gebied van laadinfrastructuur.
Duurzame resultaten
“Wij zijn een vrachttechnologiebedrijf dat simpel gezegd verladers en vervoerders in staat stelt een kostenefficiënte overstap te maken naar duurzaam wegvervoer op basis van digitale, elektrische en autonome oplossingen”, zegt Zeljko Jeftic, director Autonomous Electric Transports van Einride. Zijn bedrijf is inmiddels twee jaar actief op de Nederlandse markt en heeft onder andere DB Schenker, Heineken, Lidl en Mars als klant, terwijl Philips heeft laten weten zijn vloot binnenkort ook te gaan aansluiten. Einride maakt gebruik van elektrische en autonome zware voertuigen (van vrijwel alle bekende truckmerken) en verzorgt de laadinfrastructuur en een digitaal vrachtplatform. Dat levert aantoonbaar duurzame resultaten op; de uitstoot wordt met Einride-voertuigen gemiddeld 95 procent verminderd ten opzichte van brandstofaangedreven bedrijfsauto’s.
“Wetgevers moeten streng zijn in het terugdringen van de uitstoot”
director Autonomous Electric Transports van Einride
Emissievrij haalbaar
Jeftic reageert nogal nuchter op de kritiek van het bedrijfsleven dat Europa en landelijke overheden te snel resultaten willen als het gaat om emissie-eisen. De eis dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe voertuigen emissievrij moeten zijn is volgens hem zeker haalbaar. “Het vrachtvervoer over de weg is tegenwoordig verantwoordelijk voor niet minder dan 8 procent van de mondiale CO2-uitstoot. Dan ben je dus een sector die op het punt staat echte impact te creëren door de inzet van duurzame technologie. Bij Einride vinden we dat de EU-lidstaten moeten vasthouden aan wat al is besloten en dat wetgevers streng moeten zijn in het terugdringen van de uitstoot. Wij laten sinds 2020 zien dat duurzaam goederenvervoer over de weg wel degelijk mogelijk is. We geloven in een toekomst zonder uitstoot. Onze technologie kan bedrijven helpen om dat te bereiken.”
Waar beginnen?
Einride presenteert zich om die reden dan ook nadrukkelijk als transformatiepartner. Veel Nederlandse bedrijven staan niet onwelwillend tegenover de emissie-eisen van de overheid. Ze zijn zich bovendien bewust van de ras naderende verplichtingen op het gebied van uitstootvrij vervoer. Maar vaak hebben ze geen idee waar te beginnen. Verhalen over gebrekkige laadinfrastructuur, ontoereikende capaciteit van het stroomnet in diverse regio’s en de nog altijd hoge kosten van elektrische bedrijfsauto’s zorgen bij veel ondernemers voor een afwachtende houding. Einride zegt die zorgen te begrijpen en kan bedrijven begeleiden bij het zetten van de eerste stappen.
Duurzaam goederenvervoer over de weg is wel degelijk mogelijk”
Vrachtplatform
“Wij kunnen in elk geval zorgen voor een effectieve overstap naar elektrisch vrachtvervoer”, zegt Jeftic. “Dan moet je denken aan het beoordelen en plannen van de beste routes voor elektrificatie, naast het inkopen en inzetten van elektrische vrachtwagens en oplaadoplossingen. Daarnaast regelen we de digitale hulpmiddelen, tot en met het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten zodra ze live zijn.” Bij dat uitvoeren speelt het digitale vrachtplatform van Einride een belangrijke rol. Een grote speler als het Duitse DB Schenker – de logistieke divisie van spoorvervoerder Deutsche Bahn – maakt al gebruik van die techniek. Voertuigen, laadinfrastructuur en dagelijkse activiteiten worden erdoor geoptimaliseerd en het is deze technologie waarmee Einride zich vooralsnog onderscheidt van andere aanbieders. Jeftic: “We bieden niet alleen simpelweg de voertuigen aan, maar ook een kant-en-klare oplossing die we ‘vrachtcapaciteit as a service’ hebben genoemd.”
Einride is gecharmeerd van de diverse Nederlandse initiatieven voor gezamenlijke laadpleinen. Ze kunnen een oplossing zijn voor het nog wel even voortdurende stroomtekort op diverse industrieterreinen in Nederland. Een ijsverkoper die ’s nachts al zijn autootjes aan de lader heeft staan, kan bijvoorbeeld prima samenwerken met een taxibedrijf dat veel overdag moet laden. “Samenwerking is een belangrijke stap om de transitie naar elektrisch rijden op een effectieve manier mogelijk te maken”, stelt Jeftic. Einride heeft daar volgens hem oplossingen voor. Bij diverse bedrijven zijn privé-installaties neergezet die geschikt zijn voor eenvoudig gepland opladen, maar met behulp van een netwerk met de naam ‘Smartcharger’ kan dat ook worden opgeschaald. Dan kunnen de laders worden opengesteld voor gebruik door andere bedrijven. Smartcharger is in staat om laadpalen van andere leveranciers in te passen. Niet onbelangrijk is verder dat Einride merk-overstijgend werkt; de laadsystemen kunnen overweg met elektrische vracht- en bestelauto’s van alle merken.
De Einride pod, een zelfrijdend vrachtvoertuig, draait een voorrangsweg op. De auto heeft geen cabine en ook geen chauffeur.
Zelfstandig rijden
Einride heeft daarnaast een divisie voor zelfrijdende voertuigen. Uit het in 2017 gepresenteerde prototype T-pod is inmiddels een zelfrijdend transportvoertuig voortgekomen, de Einride pod. Wat vooral opvalt is dat dat voertuig geen cabine heeft; een chauffeur is immers niet nodig en zodoende is er meer laadruimte beschikbaar. De Einride pod, een elektrisch aangedreven zeswieler, wordt op afstand bestuurd door een operator, die vanuit zijn bureaustoel zicht heeft op wat er zich op de weg afspeelt. In principe rijdt de Einride pod zelfstandig. Een radarsysteem, meerdere lidars (met op laser gebaseerde technologie die razendsnel metingen doet om de omgeving van het voertuig in kaart te brengen) en camera’s stellen het voertuig in staat om zijn bestemmingen veilig te bereiken. Als er iets misgaat, communiceert de auto met de operator, die de besturing kan overnemen.
Tien voertuigen
Jeftic noemt dat ‘toezicht op afstand’. De voertuigen kunnen volgens hem de volledige transportoperatie beheren en uitvoeren. ”We hebben nog wel steeds een operator op afstand die toezicht houdt op de hele logistieke stroom, dus laden, rijden en op de plek van bestemming weer lossen. Hoewel we momenteel één operator per voertuig toewijzen, werken we eraan om één enkele operator te krijgen die maximaal tien voertuigen kan besturen.”
De werkplek van de operator. Vanuit een bureaustoel bestuurt die de auto.
Dat laatste is overigens in forse mate toekomstmuziek, omdat er rond volledig autonoom rijden nog bar weinig wetgeving is. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld de opleiding van een operator niet wettelijk geregeld. Daardoor zou het kunnen gebeuren dat er voertuigen op de openbare weg rijden die worden bestuurd door mensen zonder rijbewijs. In Nederland is er evenmin gedegen wetgeving rond zelfrijdende voertuigen, weet Jeftic.
Ontwikkeling regelgeving
“We weten inmiddels dat de Nederlandse wetgever een regelgevingskader aan het ontwikkelen is voor het toestaan van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. We hebben daarover in de afgelopen jaren nauw contact gehad met zowel de RDW als de betrokken ministeries en we wachten met spanning op de publicatie van de wetgeving”, aldus Jeftic, volgens wie er al wel enige ervaring wordt opgedaan met de trucks zonder chauffeur. Al sinds 2019 rijdt op een vestiging van DB Schenker in het Zweedse Jönköping een autonoom Einride-voertuig over de openbare weg. Dat gebeurt wel met een slakkengangetje van 5 kilometer per uur op een niet al te intensief gebruikt stukje weg, maar het begin is er, wil Jeftic maar zeggen. Hij wijst er overigens op dat de remote-operators van Einride altijd voormalige vrachtwagenchauffeurs zijn die een speciale opleiding hebben gevolgd in het besturen op afstand. Er zit volgens Einride ook een sociaal kantje aan, want in plaats van door het hele land te reizen en te moeten overnachten in de cabine, kunnen de chauffeurs na hun dienst gewoon thuis slapen.
Afgesloten terrein
Sowieso kunnen zelfrijdende voertuigen, waaronder ook heftrucks, veel betekenen op afgesloten terreinen. In de mijnen vlak bij het Zweedse Kristinenberg rijden Volvo-trucks zonder chauffeur al sinds 2019 heen en weer over een vaste route. Daar is weinig onveiligs aan, want ze volgen telkens dezelfde route door een niet openbaar gangenstelsel. Het mijnbedrijf kan zijn chauffeurs daardoor inzetten voor andere en minder geestdodende ritten. Einride zegt in de Verenigde Staten een aantal van dit soort projecten toe te passen, vrijwel allemaal op afgesloten bedrijfsterreinen.
Guus Peters
Einride