skipToContentskipToFooter

19-03-2025

Europese Commissie dringt regeldruk terug

E

De tien belangrijkste voorstellen van het Omnibuspakket

De Europese Commissie heeft eind februari 2025 onder de naam Omnibuspakket een reeks voorstellen gepresenteerd om de regeldruk te beperken die ketenduurzaamheidswetten veroorzaken. Het gaat daarbij onder meer om de ketenrapportagewet CSRD en de ‘anti-wegkijkwet’ CSDDD.

Het is al enkele maanden rumoerig rond de Europese ketenduurzaamheidswetten, omdat ze de Europese concurrentiekracht te veel zouden aantasten. De Europese Commissie wil met het zogeheten Omnibuspakket de administratieve belasting met minstens 25 procent beperken (35 procent voor het mkb). Dat zou jaarlijks 6,4 miljard euro aan administratieve kosten schelen. We nemen de tien belangrijkste voorstellen door.

Due diligence hoeft van de Commissie alleen nog voor directe leveranciers

Elmar Otten

Senior beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.

500x500px_Elmar Otten.jpg

CSRD

1. Alleen allergrootste bedrijven nog onder CSRD

Voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stelt de Commissie voor om alleen de allergrootste bedrijven (met meer dan 1000 werknemers en meer dan 50 miljoen euro omzet dan wel meer dan 25 miljoen euro op de balans) onder de rapportageverplichting te laten vallen.

Deze versoepeling vindt evofenedex niet nodig, aan­gezien de administratieve druk al effectief daalt door het aantal aspecten waarover gerapporteerd moet worden te beperken (zie punt 3).

2. Informatieplicht kleinere bedrijven beperkt

Bedrijven die niet onder de CSRD vallen, kunnen een vrijwillige rapportagestandaard (VSME) volgen en mogen door ­bijvoorbeeld klanten of banken niet worden gedwongen om meer informatie te overhandigen. Dit laatste geldt ook voor de Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

3. Kleiner aantal datapunten

De Commissie wil het aantal datapunten (aspecten) waarover bedrijven moeten rapporteren fors verminderen. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat wil bereiken.

evofenedex ziet veel in een systeem waarbij kleine bedrijven alleen over de belangrijkste datapunten rapporteren, waarbij ze zelf prioriteiten kunnen stellen. Dit kan op basis van de dubbele materialiteitsanalyse uit de CSRD.

4. Twee jaar uitstel voor tweede en derde golf bedrijven

De Commissie wil bedrijven die vanaf volgend jaar zouden gaan rapporteren, twee jaar uitstel verlenen via een spoedprocedure. Zo kunnen ze eerst afwachten hoe alle ­aanpassingen eruit gaan zien.

CSDDD

5. Een jaar uitstel

Ook bij de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, afgekort de CSDDD, drukt de Commissie de pauzeknop in, door bedrijven een jaar extra voorbereidingstijd te geven. De CSDDD gaat nog steeds gefaseerd in, waarbij de eerste groep bedrijven vanaf 26 juli 2028 aan de CSDDD moet voldoen.

6. Due diligence beperkt tot directe toeleveranciers

De Commissie wil de due diligence beperken tot het eigen bedrijf, de dochteronderneming en directe toeleveranciers in plaats van alle toeleveranciers. Als een bedrijf informatie heeft of krijgt van een non-gouvernementele organisatie of betrouwbare media dat er dieper in de keten sprake zou zijn van misstanden, moet het alsnog onderzoek hiernaar doen.

evofenedex vreest dat door de voor­gestelde aanpassing ketens nog maar gedeeltelijk in beeld komen en er blinde vlekken ontstaan, vooral in bronlanden waar de grootste risico’s liggen. Dat bedrijven via contractual cascading een code of conduct aan de keten moeten opleggen, lost dit niet op. Dit komt doordat bedrijven bij misstanden dieper in de keten geen verplichting hebben om actie te ondernemen.

7. Jaarlijkse actualisatie wordt vijfjaarlijkse

De Commissie stelt voor dat bedrijven elke vijf jaar in plaats van jaarlijks moeten nagaan of hun due diligence nog op orde is. Of eerder dan vijf jaar als een bedrijf informatie heeft dat bepaalde maatregelen niet meer voldoen of dat er nieuwe risico’s zijn.

8. Klimaatplan alleen opstellen

Het is onder de CSDDD niet langer verplicht om een klimaatplan uit te voeren. Wel moeten bedrijven nog steeds zo’n plan maken. Klimaatverplichtingen uit andere wetgeving blijven gewoon bestaan.

Taxonomy

9. Reikwijdte nieuwe CSRD

De Commissie stelt voor dat alleen bedrijven die onder de reikwijdte van de nieuwe CSRD vallen, rapporteren in hoeverre ze voldoen aan de Taxonomy-standaarden. Deze beschrijven welke activiteiten duurzaam zijn en welke niet. Bedrijfsactiviteiten die minder dan 10 procent van de omzet uitmaken, hoeven ze niet mee te nemen.

CBAM

10. Minder dan 50 ton

Ondernemingen die jaarlijks minder dan 50 ton aan CBAM-goederen importeren, vallen volgens een Commissievoorstel niet langer onder de verplichtingen van CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism).


De Commissie wil alleen de allergrootste bedrijven onder CSRD laten vallen

Volgende wetgevende stappen

De volgende stap is dat het Europees Parlement en de lidstaten de inhoudelijke voorstellen in behandeling nemen. Pas als er overeenstemming tussen de Commissie, de lidstaten en het Parlement is, kunnen de voorstellen worden gepubliceerd en in werking treden. Gezien de politieke gevoeligheid kan dit een tijdje duren. De Commissie wil de datums waarop de CSDDD en CSRD in werking treden, aanpassen via een spoedprocedure.

Keteninzicht is altijd van waarde

evofenedex adviseert bedrijven om, ongeacht hoe de wijzigingen uitpakken, de duurzaamheidsimpact van hun ketens toch in kaart brengen. Bedrijven die dit al gedaan hebben, laten weten dat ze negatieve effecten beter kunnen aanpakken. En dat ze veel meer begrip van de werking van hun keten hebben gekregen. Dit alles helpt enorm om een onderneming wendbaar en weerbaar te maken.

Themagroep CSRD

Ben jij al aangesloten bij de themagroep CSRD om met andere leden mee te praten in de community-omgeving van evofenedex? Als je bedrijf lid is, kun je daar kosteloos een account aanmaken.

Elmar Otten

Getty Images