skipToContentskipToFooter

30-04-2025

Financiering - Ontwikkelingskapitaal als springplank naar nieuwe markten

F

Unieke financieringsoplossing van Invest International

Mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, betere toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater en duurzame voedselbronnen vragen om gedurfde ideeën die banken niet altijd willen financieren. Ontwikkelingskapitaal van Invest International is bedoeld om al bewezen technologieën en producten door te ontwikkelen en op te schalen als opmaat naar internationale groei.

Een succesvol bedrijfsmodel, een solide bedrijfsplan en een uitstekend marktperspectief. Alle benodigde vinkjes voor financiering, zou je denken. Toch haken banken vaak af, zeker als een project nog in de kinderschoenen staat of veel kapitaal nodig is om op te schalen en daarmee te hoge risico’s zijn gemoeid. Invest International is er juist om deze bedrijven te ondersteunen door haalbaarheidsstudies mee te financieren die ­proposities minder riskant maken. En om te helpen bij het aantrekken van meer kapitaal.

Jasper Klapwijk, development capital manager & health lead bij Invest International: “Bij het verstrekken van ontwikkelings­kapitaal ligt de focus op scale-ups en mkb-bedrijven die al een commercieel bewezen bedrijfsmodel in Nederland hebben en toe zijn aan een stap naar het buitenland. Wij delen het ontwikkelingsrisico. De terugbetaling van de investering − met een premie − is alleen vereist als de onderneming en de internationale uitrol van een product succesvol zijn. Zo niet, dan wordt het verstrekte bedrag afgeschreven door Invest International. We hebben het dus over een voorwaardelijke lening.”

“Econowind past perfect binnen onze portefeuille als innovatieve Nederlandse scale-up”

Jasper Klapwijk

Development capital manager & health lead bij Invest International.

Financiering-Invest-International-serie-17-1-Jasper-Klapwijk-Econowind-past-perfect.jpg

Ontwikkelingsrisico delen

Businessdeveloper Manou Aelmans van Invest International vult aan: “Het bedrijf in kwestie moet zelf natuurlijk ook investeren. Als je als ondernemer ergens in gelooft, moet je bereid zijn je eigen middelen op het spel te zetten. Wij verstrekken maximaal 50 procent van de financiering voor een bepaald project. De andere helft komt van het bedrijf zelf. Een unieke constructie die traditionele financiers meestal niet kunnen leveren. Wel werken we vaak hierin samen met banken. Voor de eerste stap nemen wij de risico’s. Dat wekt vertrouwen bij andere financiers. Zo gaat het balletje rollen, dat is precies de bedoeling.”

Zo investeerde Invest International onlangs in Protix uit Dongen, een Nederlandse pionier in insecteneiwitten, door middel van een ontwikkelingskrediet van een miljoen euro. Dit is bedoeld voor een haalbaarheidsstudie naar de oprichting van een eiwitfabriek in Zuid-Korea, waar zwarte soldaatvliegen voedselresten omzetten in hoogwaardige eiwitten voor diervoeding. “Onze keuze voor dit land is strategisch, aangezien het dagelijks meer dan 15.000 ton voedselafval verwerkt en beschikt over een geavanceerd afvalbeheersysteem”, zegt Stijn Harms, directeur Projects & Technology bij Protix. “In tegenstelling tot de Europese Unie staat Zuid-Korea de veilige omzetting van voedselresten naar insectenvoer toe, wat gunstig is voor Protix’ activiteiten”, vervolgt hij. De samenwerking benadrukt de inzet van de impactinvesteerder om Nederlandse bedrijven met internationale ambities te ondersteunen, vooral in sectoren die bijdragen aan duurzaamheid en circulariteit in de voedselketen.

“Onze keuze voor Zuid-Korea is strategisch”

Stijn Harms

Directeur Projects & Technology bij Protix.

Financiering-Invest-International-serie-17-3-Stijn-Harms-Onze-keuze-voor.jpg

Verduurzaming scheepvaart

Ook de innovatieve scale-up Econowind ontving recentelijk ontwikkelingskapitaal om bij te dragen aan duurzame scheepvaart. Dit bedrijf uit Zeewolde is gespecialiseerd in windondersteunde voortstuwing voor schepen, wat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot in de maritieme sector vermindert. Econowind ontwikkelde de VentoFoils: innovatieve zeilen die zijn ontworpen voor grote schepen en windenergie benutten om de CO2-uitstoot tot 15 procent te verminderen. Econowind produceert al met succes 10 en 16 meter-VentoFoils voor de kustvaart. Nu wordt gewerkt aan een grotere variant: de VentoFoil XL met een hoogte van 24 tot 30 meter, bedoeld voor de diepzeescheepvaart. Invest International verstrekte Econowind een miljoen euro aan ontwikkelingskapitaal om de VentoFoil XL verder te ontwikkelen en te testen. Ook kreeg Econowind exportfinanciering om zijn groei te ondersteunen.

“Econowind past perfect binnen de portefeuille van Invest International als innovatieve Nederlandse scale-up die bijdraagt aan de verduurzaming van de scheepvaart. Met belangrijke partners, zoals de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards en klanten uit de top tien van de wereldwijde scheepvaartbedrijven, is Econowind goed gepositioneerd voor een wereldwijde uitrol”, aldus Klapwijk.

“Als je als ondernemer ergens in gelooft, moet je bereid zijn je eigen middelen op het spel te zetten”

Manou Aelmans

Businessdeveloper Manou Aelmans van Invest International.

Financiering-Invest-International-serie-17-2-Manou-Aelmans-Als-je-ergens.jpg

Citrusfabriek in Spanje

Een ander voorbeeld is biotechbedrijf PeelPioneers, dat citrusafval omzet in hoogwaardige producten en een fabriek in sinaasappelland Spanje wil openen. Het bedrijf uit Den Bosch zet citrusschillen – vaak beschouwd als afval – om in waardevolle producten zoals oliën en vezels. Zo transformeert het een restproduct in een grondstof met brede toepassingsmogelijkheden. Met een sterke positie op de Nederlandse markt bereidt PeelPioneers zich nu voor op uitbreiding naar Spanje met een nieuwe fabriek dicht bij grote citrusleveranciers. Tegen 2027 zal deze nieuwe productielocatie 30 miljoen kilogram citrusschillen per jaar verwerken, wat de huidige capaciteit meer dan verdrievoudigt. De nieuwe faciliteit zal naar verwachting jaarlijks 4689 ton CO2 besparen en bevordert efficiënt gebruik van hulpbronnen: 98 procent van de gebruikte materialen wordt gerecycled. Invest International verstrekt 50 procent van de financiering van de totale kosten van de haalbaarheidsstudie, een bedrag van 850.000 euro.

Bij het krijgen van financiering speelt impact een belangrijke rol. Klapwijk: “We meten de impact van onze investeringen aan de hand van de bijdrage aan de Duurzame Ontwikke­lingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, met name ‘waardig werk en economische groei’ (SDG 8) en ‘klimaatactie’ (SDG 13). Voorafgaand aan een investering beoordelen we de milieugerelateerde, sociale en bestuurlijke (ESG) aanpak van het bedrijf. Waar nodig bieden we ondersteuning bij het beheersen van ESG-gerelateerde risico’s en zorgen we voor naleving van ESG-normen.”

Invest International

Invest International ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het internationaal financieren van innovatieve oplossingen die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de VN en aan het toekomstige verdienvermogen van BV Nederland. Vandaar de slogan Dutch solutions for global challenges.

Lianne de Vries

Invest International