24-10-2024
Gastcolumn: Logistiek manager van de toekomst
GDe logistiek manager van de toekomst is natuurlijk een slimme professional die alle logistieke theorieën en methoden uitstekend toepast in de eigen bedrijfsvoering. Zo’n manager maakt optimaal gebruik van data uit de eigen processen en slim geselecteerde externe bronnen. Met inzicht in alle trends kan hij of zij verrassingen zoveel mogelijk voorkomen. De hulpsystemen, informatiebronnen en alle slimme AI-toepassingen zijn daarbij onmisbaar. Duurzaamheid en de CSRD-verplichtingen zijn voor deze manager ook bekend terrein. Hoewel het enthousiasme hierover soms niet heel groot is, levert hij binnen de grenzen dag na dag het best mogelijke resultaat.
Vereniging Logistiek Management (VLM) speelt hierin een belangrijke rol door logistiek managers en supplychainprofessionals te ondersteunen in de ontwikkeling van hun kennis. Tijdens evenementen, bedrijfsbezoeken en kennissessies helpen we elkaar door uitwisseling van ervaringen op gebied van de laatste ontwikkelingen. En hier zijn we naar mijn mening aangekomen bij de scheidslijn tussen de toekomstige ‘prima’ logistiek manager en de ‘topper’ van de toekomst. Waar de een voldoet aan de basisvereisten, zet de ander de standaard hoger.
De oplossing ligt in samenwerking: organiseren, plannen en uitvoeren met ketenpartners
Voorzitter van Vereniging Logistiek Management
De wereld verandert snel, met uitdagingen zoals verduurzaming, personeelstekorten en overregulering. Individuele bedrijven optimaliseren vaak alleen hun eigen resultaten in ketens en concurrentievelden, maar dit leidt tot relatief kleine optimale bedrijfsvoeringen. De grote uitdagingen blijven dan onopgelost. De oplossing ligt in samenwerking: organiseren, plannen en uitvoeren met ketenpartners. Natuurlijk houdt elke deelnemer in het speelveld een eigen verantwoordelijkheid, maar de logistiek managers moeten dus verder kunnen kijken dan hun eigen organisatie en focussen op probleemoplossingen door samenwerking in de gehele keten. En daar zit de crux, want dat zijn we nog niet gewend.
Ik begon dit verhaal met een uitweiding over theorie, techniek en zelfs data-analyse. Natuurlijk essentieel om te kunnen functioneren. Maar zoals gezegd ligt hier de lijn tussen prima en briljant. Is de logistiek manager van de toekomst namelijk niet in eerste instantie een netwerker en specialist in het ontwerpen van samenwerkingen? Iemand die achter het scherm vandaan komt en regelmatig juist niet in het eigen bedrijf te vinden is? Een bouwer van partnerschappen die – ondanks API’s, prompts, geautomatiseerde planningen en hardnekkige concurrentieneigingen – echte verbinding met vakgenoten zoekt, juist ook om voor zichzelf en de eigen organisatie een optimaal resultaat neer te zetten?
Laten we hier met elkaar eens goed over nadenken. Ondertussen zien we het belang van de factor mens gelukkig steeds meer terug in de theorie en opleidingen. En faciliteren verenigingen zoals VLM, evofenedex en TLN fanatiek de zachte en meer ongrijpbare verbinding tussen professionals in het logistieke vakgebied.
Roland Bulder