09-04-2025
HP-zinnen: Goed omgaan met het nieuwe ADR
HIn elke editie vertelt een bedrijfs- of ledenadviseur van evofenedex over een ervaring met opslag of vervoer van gevaarlijke stoffen. Deze keer is dat Rick Spijker.
De afgelopen maanden heeft evofenedex in het land diverse sessies verzorgd over het vernieuwde ADR 2025. Toch merk ik dat er nog veel vragen zijn en dat niet iedereen tijd had om langs te komen. Daarom zet ik de twee opvallendste wijzigingen nog even op een rij.
De eerste is dat de regels voor het meenemen van vervoersdocumenten zijn aangescherpt. Voorheen mochten de documenten bij wijze van spreken worden meegenomen in de trailer, maar nu moeten ze aanwezig zijn in de cabine. Dit is ook logischer, want een chauffeur moet de documenten controleren. Ik kwam in de praktijk nog weleens tegen dat de afzender de papieren tussen het folie stopte bij het laden en de chauffeur op een later tijdstip de trailer aankoppelde en gewoon wegreed.
Ik kwam in de praktijk nog weleens tegen dat de afzender de papieren tussen het folie stopte
Adviseur Gevaarlijke Stoffen bij evofenedex
De ADR-aanpassing stelt afzenders nu voor de uitdaging om te borgen dat de vervoersdocumenten bij vertrek in de cabine aanwezig zijn. Indien mogelijk kunnen digitale vervoersdocumenten een oplossing bieden. De afzender verstuurt de documenten vooraf via een e-mail of het transportmanagementsysteem naar de vervoerder of chauffeur. Waar toegestaan kan een digitale vrachtbrief zoals de e-CMR worden gebruikt.
Als er personeel van de afzender aanwezig is bij het vertrek van de vervoerder, kunnen zij de vervoersdocumenten meteen overhandigen. Ik raad altijd aan om goede afspraken hierover te maken en die vast te leggen in contracten of een service level agreement (SLA) om misverstanden te voorkomen. De ADR-regelgeving is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de procedure rondom vervoersdocumenten en voorkomt dat een chauffeur zonder de juiste papieren op pad gaat. Dit voorkomt niet alleen boetes, maar draagt ook bij aan de veiligheid van het transport van gevaarlijke stoffen.
De tweede wijziging is op het gebied van verpakkingen. Een van de ingrijpendste veranderingen is dat het UN-keuringskenmerk niet langer op losse onderdelen van een verpakking mag worden gedrukt of gestanst. Dit heeft vooral gevolgen voor fabrikanten die verpakkingen produceren en markeren. Voorheen konden ze het UN-keuringskenmerk aanbrengen op afzonderlijke delen van een verpakking zoals een deksel. Nu vereist het ADR 2025 dat het keuringskenmerk altijd op de definitieve verpakkingseenheid staat. Dit betekent dat verpakkingsfabrikanten hun productie- en markeerprocessen mogelijk moeten aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Hoewel deze ADR-wijziging technisch gezien een kleine aanpassing lijkt, zijn de gevolgen soms groot. Bedrijven die afhankelijk zijn van bestaande productielijnen en markeertechnieken, moeten evalueren hoe ze de implementatie van het keuringskenmerk kunnen waarborgen zonder inbreuk te maken op de nieuwe regelgeving.
Gelukkig is er een ruime overgangstermijn van twee jaar, waardoor verpakkingen die vóór 1 januari 2027 zijn vervaardigd nog mogen worden gebruikt. Dit geeft bedrijven lucht om de productieprocessen geleidelijk aan te passen aan de nieuwe eisen. Het is raadzaam tijdig stappen te ondernemen, zodat er geen problemen ontstaan rond de naleving van de regelgeving.
Rick Spijker