skipToContentskipToFooter

18-09-2024

HP-zinnen: Met kennis kun je beter handelen

H

In elke editie vertelt een bedrijfs- of ledenadviseur van evofenedex over een ervaring met opslag of vervoer van gevaarlijke stoffen. Deze keer is dat Jo-Ann Botter.

In mijn vorige baan als analist op de afdeling pathologie bij een ziekenhuis was ik druk met de uitvoering als het gaat om werken met gevaarlijke stoffen. Niet zozeer of verpakkingen voldeden aan de eisen van het ADR, maar meer hoe er werd omgegaan met gevaarlijke stoffen waarmee ziekenhuismedewerkers te maken hadden. Voor het afvoeren van specifiek ziekenhuisafval gebruikten we speciale kunststofvaten. Denk bij afval bijvoorbeeld aan stukjes van een menselijk lichaam zoals een darm die is onderzocht. Of verband doordrenkt met bloed, of iets simpels als een injectienaald.

Gevaarlijke stoffen zijn nodig om bijvoorbeeld weefsel geschikt te maken om onder een microscoop te kunnen bekijken. Ik vond het ontzettend interessant om me daarin te verdiepen en kwam uiteindelijk in een speciale werkgroep van het ziekenhuis terecht. Die was opgezet om het gebruik en de registratie van gevaarlijke stoffen te verbeteren, vooral het gebruik van ethanol. Daarbij maakte ik ook kennis met evofenedex en toen was mijn interesse gewekt om hier te komen werken.

In een ziekenhuis of laboratorium gaan gevaarlijke stoffen door veel handen

Jo-Ann Botter

Bedrijfsadviseur Gevaarlijke Stoffen bij evofenedex.

hp-zinnen-2.jpg

Sinds begin dit jaar werk ik bij de afdeling Gevaarlijke Stoffen van evofenedex. Met mijn ervaring en achtergrond in de ziekenhuis- en laboratoriumwereld merkte ik al snel het verschil met mijn andere gevaarlijkestoffencollega’s. Waar zij druk zijn met de juiste kenmerking en etikettering van transportverpakkingen en opslag, houd ik me vooral bezig met gevaarlijke stoffen op de juiste manier gebruiken en afvoeren. Want in een ziekenhuis of laboratorium gaan gevaarlijke stoffen door veel handen. Denk aan de logistieke afdeling, maar ook aan verplegers, artsen en onderzoekers die ermee werken. Niet al die medewerkers weten precies hoe het zit met die stoffen. Laat staan dat ze allemaal weten hoe die stoffen goed moeten worden verpakt en aangeboden als ziekenhuisafval.

Dat is ook de uitdaging die ik bij evofenedex wil aangaan. Met mijn kennis over het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, veilig werken en goed registreren van gevaarlijke stoffen kan ik leden helpen die in eenzelfde omgeving zitten en daarmee worstelen. Ik heb van mijn collega-adviseurs begrepen dat zij regelmatig bij laboratoria en ziekenhuizen komen waar nog voldoende te verbeteren valt. Het is mooi dat ik met mijn expertise en kennis daar een bijdrage aan kan leveren. Met een goede gerichte training of advies kan er veel worden verbeterd op de werkvloer. Hoe borg je bijvoorbeeld in de organisatie dat gevaarlijk afval op de juiste manier wordt afgevoerd? Daar moeten alle duizenden mensen die werken in een ziekenhuis van op de hoogte zijn. Ik heb zin om de kennis die ik heb te delen met onze leden.

Jo-Ann Botter