26-06-2024
HP-zinnen: Nee, de PGS 37-2 gaat niet verdwijnen
HIn elke editie vertelt een bedrijfs- of ledenadviseur van evofenedex over een ervaring met opslag of vervoer van gevaarlijke stoffen. Deze keer is dat Dennis Bossaert.
Bij de ledenservice regent het belletjes en mailtjes met de vraag of het klopt dat de richtlijn PGS 37-2 weer gaat verdwijnen. Laat ik een heel duidelijk antwoord geven: nee! Maar wat speelt er dan wel, waardoor die vragen bij ons binnenkomen?
Laten we bij het begin beginnen. Sinds eind vorig jaar is de PGS 37-2 van kracht, waarin staat hoe je met de opslag van lithium(-ion) batterijen moet omgaan. Het is voor bedrijven een hulpmiddel om hun opslag goed en veilig te organiseren en eventuele ongevallen te voorkomen of te beperken. Natuurlijk zijn er producenten die in de richtlijn ook brood zien, zoals die van brandveiligheidskasten waarin accu’s kunnen worden opgeladen. Deze aanbieders werken momenteel samen met verzekeraars en het Duitse Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) aan een Europese richtlijn voor hun kasten, die geschikt zijn voor opslag tot ongeveer 300 kilo.
Daardoor is blijkbaar de indruk ontstaan dat er een Europese richtlijn komt die de hele PGS 37-2 zal vervangen. Maar dat klopt niet, want de Europese richtlijn gaat alleen over kleinschalige opslag van lithium-ionbatterijen in kasten.
Er zijn ook kasten die het veiligheidsdoel van de PGS 37-2 prima halen
evofenedex
Betere kasten
Wie in de richtlijn PGS 37-2 kijkt, ziet staan dat er wordt geadviseerd om de batterijen ten minste op te slaan in een brandwerende chemicaliënkast. Dat is niet ideaal, maar beter dan niets, is het devies in de richtlijn. Dat er nu fabrikanten opstaan om een betere kast te maken voor lithium-ion is alleen maar goed, want specifieke veiligheidskasten kunnen een hoop ellende voorkomen.
Bij het opstellen van de PGS 37-2 is al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen. Zo is erin opgenomen dat als er een betere of scherpere richtlijn uit Europa komt, deze moet worden overgenomen. Op het gebied van opslag onder de 300 kilo lijkt dat nu te gaan gebeuren. Overigens is er in Europa nog niets aangenomen, dus voorlopig blijft de héle PGS 37-2 gewoon van kracht. Pas als de VMDA-richtlijn is aangenomen, vervalt bijlage E van de PGS 37-2.
Overigens dient een dergelijke kast niet om branden te voorkomen, maar om de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken. Dat kan een kast zijn die straks aan de nieuwe VMDA-richtlijn voldoet. Maar er zijn ook kasten op de markt die het veiligheidsdoel van de PGS 37-2 prima halen. Wat dat betreft gaan de ontwikkelingen erg snel.
Dennis Bossaert
Getty Images