16-10-2024
Juridische valkuilen bij exportsales
JZorgvuldige contracten als oplossing
Exportsales biedt grote kansen voor internationale expansie en groei, maar brengt ook aanzienlijke juridische valkuilen met zich mee. Wie hier niet goed op let, kan geconfronteerd worden met ernstige financiële gevolgen. De tien grootste valkuilen en tips hoe bedrijven zich hiertegen kunnen beschermen.
1 Schriftelijk vastleggen
Het klinkt misschien eenvoudig, maar toch zijn er ondernemers die erin trappen: mondelinge overeenkomsten zijn een veel voorkomende valkuil. Bij export hebben bedrijven vaak te maken met klanten in verschillende landen, elk met hun eigen rechtssysteem en eigen cultuur. Vaak worden tijdens het verkoopproces verschillende gegevens uitgewisseld. Denk aan voorstellen, samples, specificaties en prijzen die uiteindelijk leiden tot een koop of verkooptransactie. Het is belangrijk om de voorwaarden van een verkoopovereenkomst altijd schriftelijk vast te leggen om misverstanden te voorkomen. Denk hierbij aan de prijs, de hoeveelheid en leverings- en betalingsvoorwaarden. Schriftelijke overeenkomsten zijn in principe juridisch afdwingbaar, terwijl mondelinge overeenkomsten vaak moeilijker te bewijzen zijn.
Controleer altijd welke vergunningen of certificaten vereist zijn
2 Leveringsvoorwaarden zijn belangrijk
Wees daarnaast duidelijk over de leveringsvoorwaarden. Deze worden meestal geregeld door de ICC Incoterms® 2020. De Incoterms®-regels definiëren welke partij welke verantwoordelijkheden heeft, en wie welke kosten draagt voor de levering van de verkochte goederen. Free on Board betekent bijvoorbeeld dat de verkoper de goederen op een schip levert en dat de koper vanaf dat moment het risico draagt. Aan de andere kant betekent Cost, Insurance and Freight dat de verkoper betaalt voor verzekering en vracht tot aan de bestemming. Wie niet goed afspreekt welke Incoterms®regels van toepassing zijn, kan worden geconfronteerd met onvoorziene risico's, kosten of heffingen.
3 Betaling en valutarisico's
Betaald krijgen is cruciaal, maar bij internationale verkoop hebben bedrijven soms te maken met slechte betalers. Daarom is het verstandig de betalingsvoorwaarden duidelijk vast te leggen in het contract. Gebruik je hier voor een letter of credit (L/C), bankoverschrijving of documentair incasso? Letters of credit bieden meer zekerheid dan de andere twee methoden, maar kunnen duur en omslachtig zijn. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af.
Mogelijk is er ook een valutarisico: als je in een vreemde valuta verkoopt, hebben koers schommelingen invloed op het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt. Om dit risico te beperken is het te overwegen hedgingstrategieën te gebruiken. Bijvoorbeeld door termijncontracten of opties af te sluiten.
4 Certificaten en vergunningen
Bepaalde producten vereisen specifieke documentatie om legaal geëxporteerd of geïmporteerd te mogen worden. Sommige landen vereisen bijvoorbeeld certificaten van oorsprong, terwijl andere vragen om fytosanitaire certificaten voor landbouwproducten.
Daarnaast kan de handel in bepaalde goederen, zoals rubber of hout, verboden of beperkt zijn onder lokale, Europese of internationale wet en regelgeving. Controleer altijd welke vergunningen of certificaten eventueel vereist zijn om te voorkomen dat zendingen in beslag worden genomen of vertraging oplopen.
5 Compliance CSRD-vereisten
Internationaal handelende bedrijven krijgen in toenemende mate te maken met compliance. Als een klant zich in de Europese Unie bevindt, kunnen ze te maken krijgen met de vereisten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en binnenkort ook met die van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
De Europese CSRD-richtlijn verplicht bedrijven transparant te rapporteren over de duurzaamheidsaspecten van hun bedrijfsvoering (voor namelijk impacts, kansen en risico’s). De CSDDD is op 24 mei 2024 definitief aangenomen door de Europese Raad. Deze richtlijn gaat over de daadwerkelijke acties die bedrijven moeten ondernemen om duurzamer te opereren. De CSDDD gaat daarmee verder dan de CSRD en kijkt ook naar het voorkomen en verhelpen van misstanden in de keten (negatieve impacts). De verplichtingen richten zich niet alleen op de eigen activiteiten van Europese bedrijven, maar ook op die van hun toeleveranciers in de waardeketen. Niet compliant zijn kan leiden tot ernstige reputatieschade en hoge kosten. Ook al wordt de CSDDD pas in 2027 van kracht, bedrijven doen er goed aan zich daar nu al op voor te bereiden.
6 Agentuur, distributie, dealer
Bedrijven die vaak aan partijen in een bepaald exportland verkopen, kunnen overwegen daar een agent of distributeur aan te stellen. Een agent treedt op namens het verkopende bedrijf en verdient een commissie, terwijl een distributeur de goederen van het verkopende bedrijf voor eigen rekening en risico inkoopt en vervolgens doorverkoopt. Elk van deze verkoopmodellen brengt zijn eigen juridische risico's met zich mee. In de Europese Unie hebben handelsagenten bijvoorbeeld speciale rechten, waaronder het recht op een zogeheten goodwillvergoeding bij beëindiging van de overeenkomst (richtlijn 86/653/EEG). Het is ook aan te raden het territorium, de eventuele exclusiviteit van de agent of distributeur en de prestatieverwachtingen (targets) duidelijk te definiëren om geschillen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Bedrijven doen er verder verstandig aan goed vast te leggen of hun wederpartij ze mag vertegenwoordigen, of die hun merk of productnaam als dealer mag voeren, en wie geautoriseerd is om eventuele aftersalesservice of onderhoud aan hun producten te verrichten.
Niet compliant zijn kan leiden tot ernstige reputatieschade en hoge kosten
7 Contractduur en beëindiging
Soms zijn bedrijven ongewenst lang gebonden aan een contract. Besteed bij het opstellen van contracten daarom veel aandacht aan hoelang de overeenkomst duurt en hoe beide partijen die kunnen beëindigen. Vermijd verbintenissen voor onbepaalde tijd, tenzij je bereid bent verplichtingen voor de lange termijn aan te gaan. Zorg ervoor dat je clausules opneemt over beëindiging met een goede reden (bijvoorbeeld als de andere partij de overeenkomst schendt) en over de opzegtermijn die nodig is om het contract te beëindigen zonder reden. Als de duur van de overeenkomst of de beëindigings rechten onduidelijk zijn, kun je vastzitten aan een ongunstige overeenkomst of schadeplichtig worden als je eenzijdig opzegt.
8 Voorkom ‘partnership’
Voor bedrijven die zakendoen met de Verenigde Staten, is het belangrijk arrangementen te vermijden die geïnterpreteerd kunnen worden als de vorming van een juridisch partnerschap met hun buitenlandse klanten of agenten. Partnerships brengen namelijk gedeelde aansprakelijkheid met zich mee. Dit betekent dat je verantwoordelijk kunt worden gehouden voor schulden of verplichtingen die je ‘partner’ aangaat. Een zuivere klant leverancier of principaalagentovereenkomst is een stuk veiliger, want hiermee vermijd je onbedoelde aansprakelijkheden.
9 Pas op voor cybercriminaliteit
Nu zaken steeds meer online gaan, neemt het risico op cybercriminaliteit toe. Fraudeurs kunnen communicatie onderscheppen, betalingsinstructies wijzigen of zich zelfs voordoen als een bepaald bedrijf of een klant daarvan. Doe daarom zorgvuldig onderzoek naar je contractpartner, onder andere om uit te zoeken wie bevoegd is die te vertegenwoordigen. Check goed dat je werkelijk met die persoon contact hebt en gebruik veilige kanalen voor gevoelige informatie en betalingsinstructies. Neem in contracten ook clausules op over cyberbeveiligingsnormen en verplichtingen om de aansprakelijkheid voor inbreuken te minimaliseren.
Wat gebeurt er als de goederen die je levert defect zijn of vertraagd, of schade veroorzaken?
10 Aansprakelijkheid voor claims
Tot slot is het cruciaal in contracten de aansprakelijkheid te regelen. Wat gebeurt er als de goederen die je als exportbedrijf levert defect zijn of vertraagd, of schade veroorzaken? Bedrijven kunnen deze risico's verkleinen door met disclaimers bepaalde aansprakelijkheid uit te sluiten en bepaalde maximumbedragen voor aansprakelijkheden op te nemen. Wees je er wel van bewust dat deze clausules hun beperkingen hebben: sommige landen zullen uitsluiting van aansprakelijkheid niet accepteren, vooral in gevallen van opzet of grove nalatigheid. Bovendien vallen risico’s in sommige landen, zoals de Verenigde Staten, vaak niet onder de standaardverzekeringen. Die risico’s moeten dus apart of aanvullend verzekerd worden. Voor alle exportlanden geldt: zorg ervoor dat je het juridische kader van het land van je handelspartner kent en vraag juridisch advies om de juiste clausules op te stellen.
Neem vooral de tijd
Hoewel verkoop via export fantastische mogelijkheden biedt voor internationale expansie en groei, brengt het ook aanzienlijke juridische uitdagingen met zich mee. Door overeenkomsten te documenteren, de ICC Incoterms® 2020 te begrijpen, betalingsrisico's te beheren, te voldoen aan certificeringsvereisten en agentuur en distributierelaties zorgvuldig te structureren, kun je veel van de veelvoorkomende valkuilen vermijden. Neem vooral de tijd om duidelijke, weloverwogen contracten op te stellen die de belangen van je bedrijf beschermen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Jochem Ph. Nikkels van der Veen
Getty Images