skipToContentskipToFooter

03-04-2025

“Let op: dit product is irriterend voor de ogen”

Regels voor CLP-stoffen op de schop

Bedrijven die producten met CLP-stoffen of -mengsels aanbieden of produceren, doen er verstandig aan zich nu al voor te bereiden op aankomende wetswijzigingen. Deze gaan over reclame-uitingen, maar ook over onder meer etiketten en online verkoop.

“Deze week in de aanbieding: toiletblokjes met kortingen tot wel 50 procent. Ga snel naar onze winkel en profiteer. Let op: dit product is irriterend voor de ogen.” Deze laatste zin hoor je nu niet in reclamespotjes op de radio, maar dat gaat in de nabije toekomst veranderen. Aanbieders van producten met CLP-stoffen of -mengsels worden straks verplicht in reclame-uitingen te waarschuwen voor de risico’s daarvan. Net zoals nu al gebeurt in reclames voor financiële producten, die bij leningen steevast eindigen met de waarschuwing: “Let op! Geld lenen kost geld.”

De strengere reclameregels staan in de herziene CLP-veror­dening die op 10 december 2024 in werking is getreden. Deze Europese wet bevat regels voor het indelen (C van classification), etiketteren (L van labelling) en verpakken (P van packaging) van vele duizenden chemische stoffen en mengsels. Dit om bedrijven en consumenten bewust te maken van de risico’s die het gebruik van CLP-stoffen en -mengsels met zich meebrengen. De nieuwe regels gelden voor zowel de b2b- als de b2c-markt.

Flinke impact

De strengere eisen voor reclame-uitingen hebben een flinke impact op bedrijven zoals fabrikanten, groothandels en (web)winkels. De waarschuwingsverplichting geldt namelijk voor alle reclame-uitingen. Dus niet alleen op de radio, maar ook op tv, internet, in reclamefolders en voor buitenreclame. Omdat het om ingrijpende wijzigingen gaat, is er een overgangsperiode waarin bedrijven zich kunnen voorbereiden. De strengere regels gelden vanaf 1 juli 2026 voor producten die vanaf dan in de markt worden gezet. Voor oude producten (vóór 1 juli 2026 in de markt gezet) gaan de regels in vanaf 1 juli 2028.

De veranderingen betekenen concreet dat een bedrijf in zijn reclames alle gevarenaanduidingen moet vermelden die voor een CLP-stof of -mengsel gelden. Dat wil zeggen de H-zinnen, gevarenpictogrammen, signaalwoorden (woorden ‘gevaar’ of ‘waarschuwing’) en aanvullende EUH-zinnen. Deze laatste geven informatie over specifieke gevaren die niet in de reguliere H-zinnen zijn opgenomen. Daarnaast moeten reclames voortaan de volgende waarschuwingszin bevatten: ‘Neem altijd de informatie op het etiket van het product in acht’. Bij niet-visuele reclames, zoals radiospotjes, zijn sommige verplichtingen niet uitvoerbaar. Daarom mag je bij die reclames de gevarenpictogrammen en signaalwoorden weglaten.

Een foto van het etiket in de fotocarrousel is niet voldoende

Nieuwe eisen voor verkoop

Een andere ingrijpende wijziging door de CLP-verordening is dat er meer eisen komen voor online verkoop. Een webshop moet vanaf 1 juli 2026 het volledige CLP-etiket (inclusief de UFI-code) van nieuwe producten duidelijk op de productpagina tonen vóór een koop. Veel websites voldoen hier nog niet aan. Belangrijk om te weten is dat een foto van het etiket in de fotocarrousel (zeg maar de etalage van de webshop) niet voldoende is. Bij deze wijziging geldt voor oude producten een uitverkooptijd van twee jaar, waardoor die producten vanaf 1 juli 2028 aan de nieuwe regels moeten voldoen. Voor nieuwe producten ligt de deadline twee jaar eerder: 1 juli 2026.

Verder komen er nieuwe eisen voor de online en fysieke verkoop van producten met CLP-stoffen en -mengsels die van buiten de Europese Unie (EU) op de Europese markt worden gezet. Dit mag straks alleen nog als een Europese supplier ofwel een Europese leverancier een controle uitvoert. Deze partij (altijd een bedrijf, geen consument) moet controleren en zorgen dat de stof aan de CLP-eisen voldoet. Daarnaast moet de naam van de Europese leverancier op het CLP-etiket staan. Gebeurt dit niet, dan kan de Douane het product tegenhouden. De wijzigingen rond de Europese leverancier roepen nog wel vragen op. Want welke partij in de keten gaat bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor de controle op zich nemen? En hoeveel leveranciers moeten er op een etiket komen te staan?

Wat wel duidelijk is: de nieuwe eisen gelden voor nieuwe producten vanaf 1 juli 2026. Voor oude producten is de ingangsdatum 1 juli 2028, waardoor bedrijven twee jaar extra de tijd hebben om hun oude voorraden te verkopen. Let op: de verplichting van een Europese leverancier geldt ook voor industriële of professionele producten die vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland op de EU-markt terechtkomen.   

Wilma Nijdam

Getty Images