19-02-2025
LogiMAT vol met logistieke innovaties
LSlimmer, duurzamer en efficiënter als centrale thema’s
Nieuwe vindingen op het gebied van interne logistiek, slimme softwareoplossingen en zuinigere en duurzamere transportmiddelen. De LogiMAT in Stuttgart is begin maart de plek waar logistiekelingen vanuit heel Europa zich kunnen vergapen aan alle oplossingen die de ruim 1500 exposanten in petto hebben.
Meer dan honderdduizend bezoekers trok de LogiMAT vorig jaar, en ook dit jaar, van 11 tot en met 13 maart, verwacht de beursorganisatie volle hallen in het Duitse Stuttgart. Met een oppervlakte van ruim 120.000 vierkante meter en aanbieders uit meer dan tachtig landen is LogiMAT de grootste vakbeurs op het gebied van logistiek in Europa.
Dit jaar is het thema ‘Passion for Solutions’ en daar spelen de circa 1500 exposanten – waarvan 200 voor het eerst op LogiMAT staan – graag op in. Veel fabrikanten en start-ups gebruiken de beursdagen om hun laatste vindingen en innovaties op het gebied van intralogistiek te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan innovatieve verpakkingsmachines en slimme heftrucks, maar ook aan zelfrijdende robots die in stellingen kunnen klimmen of software die processen beter kunnen managen.
Wereldwijde onrust
De wereldwijde onrust heeft ook zijn weerslag op LogiMAT, aldus tentoonstellingsdirecteur Michael Ruchty van de in München gevestigde evenementenorganisator EUROEXPO Messe- und Kongress-GmbH. “LogiMAT speelt dit jaar een speciale rol te midden van wereldwijde verstoringen en de diepgaande transformatie die zich momenteel ontvouwt in de industrie en productie. De belangrijkste thema's − kunstmatige intelligentie (AI), duurzaamheid en tekorten aan geschoolde arbeidskrachten − creëren verschillende uitdagingen wereldwijd. Op onze beurs zullen alle vertegenwoordigers van industriesectoren oplossingen en hun nieuwste ontwikkelingen presenteren om die uitdagingen effectief het hoofd te bieden.”
“De integratie van nieuwe technologieën in de apparaten zorgt voor meer efficiëntie”
EUROEXPO Messe- und Kongress-GmbH
Liefhebbers van heftrucks, stapelaars en autonome mobiele robots (AMR’s) kunnen in maar liefst zeven hallen hun ogen uitkijken. Bij al deze producten ligt de focus op aandrijflijntechnologie, rijhulpsystemen, gebruiksgemak, efficiëntie en flexibiliteit. “De integratie van nieuwe technologieën in de apparaten zorgt voor meer efficiëntie”, legt Ruchty uit. “Het gebruik van nieuwe aandrijftechnieken verbetert de ecologische voetafdruk van bedrijven. En uiteindelijk kan state-of-the-arttransportmaterieel ook helpen om het tekort aan geschoolde werknemers in de logistiek te verlichten.”
Veiligheid
Fabrikanten van vorkheftrucks, pickers en automatisch geleide voertuigen (AGV's) staan in de hallen 9 en 10. Ook aanbieders van slimme veiligheidsoplossingen zijn daar te vinden, bijvoorbeeld het Belgische Essensium. In hal 10 laat dit bedrijf zijn SafeTrack zien, een systeem dat voorkomt dat interne transportmiddelen in botsing komen met bijvoorbeeld voetgangers. Het is een van de tweehonderd bedrijven die voor het eerst deelnemen aan de beurs en Essentium heeft de ambitie om verder te groeien in Europa.
In hal 8 staan aardig wat aanbieders van AMR’s. Deels zijn dat bekende fabrikanten, maar ook start-ups. Op het gebied van robotica presenteren verschillende fabrikanten van systemen en apparaten ook transportvoertuigen in de hallen 1, 3, 5 en 7. Op de galerijverdieping in hal 1 zullen ook de nieuwste toepassingen en ontwikkelingen op het gebied van industriële pickrobots te zien zijn. “Dit alles betekent dat LogiMAT 2025 opnieuw een actueel overzicht biedt van het volledige spectrum van intralogistieke mobiliteit”, belooft Ruchty.
Nieuwe vindingen en technieken worden door fabrikanten van interne transportmiddelen op de beurs gepresenteerd.
Bijzondere voertuigen
Voor dit jaar hebben fabrikanten van industriële trucks al plannen aangekondigd om nieuwe series van traditionele en elektrische zijlader-vorkheftrucks te onthullen, samen met innovaties die nog nergens ter wereld te zien zijn. De trends onder voertuigontwikkelaars worden bepaald door flexibele inzetmogelijkheden en verdere optimalisatie in de manier waarop trucks zijn uitgerust om een comfortabele en ergonomische werkplek voor bestuurders te garanderen.
De groeiende vraag naar duurzame, emissievrije aandrijflijnsystemen is de drijvende kracht achter de voortdurende evolutie van apparatuur met lithium-ionbatterijen en brandstofceltechnologie. Een voorbeeld van een aanbieder op dat vlak is EP Equipment, een wereldwijde marktleider op het gebied van lithium-ionmagazijntechnologie. Naast een nieuwe serie hoogspanningslithium-ionvorkheftrucks en AMR's presenteert dat bedrijf de XP15, ‘s werelds eerste geautomatiseerde cobot voor pallettransport. Uitgerust met een synchrone motor met permanente magneet en geavanceerde lithium-ionbatterijen, zijn de apparaten ontworpen om het energieverbruik met 15 procent te verminderen ten opzichte van conventionele modellen.
Ook een primeur is de nieuwe crossover-serie van CLARK, de nieuwe CLARK COP2-orderverzamelaar en nieuwe drie- en vierwielige vorkheftrucks voor ladingen van 1,6 tot 2 ton, die een aanvulling vormen op de S-serie Electric van CLARK. Linde Material Handling viert op de beurs onder meer de lancering van zijn nieuwe automatiseringsoplossingen en de elektrische vorkheftrucks van Linde E en Xi met een laadvermogen tot 2 ton. Toyota Material Handling laat onder meer zien wat het samen met dochterondernemingen Viastore en Vanderlande aan automatiseringsoplossingen heeft bedacht.
“Het aanbod wijst in de richting van een automatiseringsniveau waarbij steeds minder personeel nodig is”
Naast deze wat bekendere aanbieders zijn er fabrikanten aanwezig van onder meer zijladers en extra verstevigde voertuigen. Ook een elektrische truck met een hefvermogen van 16 ton is op de beurs te bewonderen. “Het ruime aanbod van nieuwe producten en oplossingen dat wordt tentoongesteld, benadrukt het innovatieve vermogen van fabrikanten om nieuwe technologieën consequent te integreren om industriële trucks nog veelzijdiger en efficiënter te maken", zegt Ruchty. "Het productaanbod van exposanten op het gebied van mobiele robotica en AGV's wijst in de richting van een automatiseringsniveau waarbij steeds minder personeel nodig is.”
Verpakkingsinnovaties
De overige hallen bieden onder meer ruimte voor verpakkingsspecialisten, aanbieders van ergonomische oplossingen en softwareaanbieders. Hal 4 is gereserveerd voor de laatstgenoemde categorie, waarbij aanbieders van geavanceerde magazijn-, transport- en supplychainmanagement-softwareoplossingen laten zien hoe er slimmer en voordeliger valt te werken. Dit jaar ligt de focus op de coördinatie van vergelijkbare processen, uitgebreide cloudoplossingen die besparend werken, de modularisering van systemen en AI-gebaseerde functies en algoritmen voor nauwkeurige gegevensfiltering en -analyse.
Bezoekers die op zoek zijn naar etiketeringsoplossingen zijn in hal 2 welkom. Naast tientallen aanbieders is daar ook een kennistheater te vinden. De technologie die komt kijken bij registratie en verzending is daar een belangrijk thema. Denk aan doorbraken op het gebied van beveiligingslabels, e-paper, RFID en herbruikbare labels. De geïntegreerde systemen voor het vastleggen van gegevens omvatten de nieuwste handscanners, scanpoorten, meet- en weegsystemen en nearfield- en RTLS-oplossingen.
De nieuwste opslagsystemen en verpakkingsmachines zijn te zien in hal 6, waar ook veel aandacht is voor duurzaamheid met het oog op recente wijzigingen in de Europese verpakkingsregelgeving. Dit is terug te zien in het assortiment voor verpakkingen met het juiste formaat, omsnoeringsmachines met papieren bandjes, slanke herbruikbare verpakkingen en herbruikbare etiketten.
Kennis delen
Naast alle aanbieders en machines in de hallen is de LogiMAT ook een platform voor discussie en het delen van kennis. Zo is er behalve het kennistheater in hal 2 ook een Mobile Robotics User Forum, waar bezoekers de kans krijgen om meer te weten te komen over de huidige trends bij AMR’s en AGV’s, over best practices en over oplossingen voor hun eigen activiteiten. Het programma richt zich op vijf categorieën: technologie, planning, proof of concept, veiligheid en cyberbeveiliging.
Daarnaast zijn er over de drie dagen verspreid bijna twintig kennissessies over onder meer het gebruik van AI, de inzet van menselijke robots in het warehouse, de kansen en beperkingen van een volledig donker geautomatiseerd magazijn en de waarde van data in supplychains.
Job Halkes
Job Halkes