26-06-2024
Roadmap: Basis voor circulair bouwen
RCongressen over circulair bouwen zijn er volop. De praktijk volgt. Het nieuwe gebouw van Bleckmann in Almelo, warehouse voor fashion en lifestyle, zou weleens de basis kunnen worden voor Europese en Nederlandse normen voor circulair bouwen.
Een aantoonbaar circulair gebouwd bedrijfspand impliceert dat alle materialen opnieuw te gebruiken zijn. Dat deze materialen zelf eerder zijn gebruikt of uit recycling afkomstig zijn, dat is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk. Bleckmann, logistiek dienstverlener voor de mode- en lifestyle-industrie, heeft in Almelo zijn tweede distributiecentrum gebouwd. Dat is een circulair gebouwd pand van 45.000 vierkante meter. Dus geen kleintje. Alles aan het pand is losmaakbaar gemaakt.
De dakbedekking en staalconstructie zijn geschroefd. En de dragende kolommen zijn niet in beton gegoten, maar aan de vloer vastgeschroefd. Duurzaamheidsmanager Ron Thijssen van Bleckmann vertelt dat voor de bouw zoveel mogelijk is gezocht naar materialen die eerder in een of andere vorm gebruikt zijn. Hij wijst op voorbeelden. Zoals tapijttegels in de kantoren, gemaakt van oude tapijten en tegels die eerder in plafonds hebben gezeten. Ze zijn nagekeken en voorzien van een nieuwe laklaag. Het beton van het kantoor en de mezzanine is van gerecycled beton, dat van het magazijn niet. “Daar rijden hoogbouwtrucks die een supervlakke vloer nodig hebben en dat is met ecobeton nog niet mogelijk", zegt Thijssen.
Demontabel pand
Het pand is demontabel gemaakt om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen in de mode- en lifestyle-industrie. Meer merken, meer producten, meer winkels of juist meer webverkopen. Op dit moment zijn Karl Lagerfeld en Amazon de bedrijven waarvoor de medewerkers in het pand werken. Er is ruimte voor nog een klant. Door zogeheten chaotische opslag ligt alles van Karl Lagerfeld door elkaar en dus niet per productgroep opgeslagen. Dat bespaart ruimte in het warehouse.
Bouwer is de VDR Bouwgroep, een bedrijf dat in 2020 met een groep toeleveranciers een klein gebouw heeft neergezet onder de naam Nexteria, een proeftuin. Het gebouw dat het voor Bleckmann mocht bouwen is een vervolg daarop. Net als voor Nexteria is de herkomst van alle gebruikte bouwmaterialen gedocumenteerd in een materiaalpaspoort. Met de leveranciers is de afspraak gemaakt dat ze bij demontage of een verbouwing materialen terug kunnen nemen voor hergebruik.
De roadmap voor VDR en Bleckmann is duidelijk. VDR heeft al volgende projecten lopen. Ook Bleckmann wil op de ingeslagen weg doorgaan. Thijssen: “Zowel de logistiek als de modewereld hebben nog een weg te gaan om duurzaam te worden. Dit is een duidelijke stap. De wil is er. Karl Lagerfeld koos ook bewust voor verhuizing van zijn operatie naar dit warehouse.” Voor beide bedrijven is dit pand een leerschool. Het wordt mogelijk de basis voor een norm voor circulair bouwen. Cor van Dijken, betrokken bij de Nederlandse en Europese standaardisatiecommissies voor de ontwikkeling van circulair bouwen, zei bij de opening van het Bleckmann-gebouw dat de principes die voor de bouw zijn gehanteerd, worden opgeschreven als norm.
Ed Coenen
Ed Coenen