09-04-2025
Roadmap: Meer laadpunten nodig
RMet zero-emissiezones sturen Nederlandse gemeenten aan op een toekomst waarin alleen nog emissieloze auto’s en werkmaterieel welkom zijn. De roadmap naar emissieloos rijden en werken vraagt om meer laadpunten.
Begin 2023 reden er in Nederland ongeveer 400 elektrische vrachtauto’s, begin 2024 waren dat er tweemaal zoveel. Begin 2025 was er niet opnieuw een verdubbeling, maar groeide het aantal naar iets meer dan 1250. Nu ook andere merken dan Volvo met dochter Renault op stoom zijn gekomen door sneller elektrische vrachtauto’s te leveren, kan het snel gaan. Tenminste, als de problemen rond netcongestie en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur worden opgelost.
Zowel in het wegvervoer als in de bouw neemt het aantal aanbieders van emissieloos materieel toe. Dat zal tijdens de aankomende Technische Kontakt Dagen in Meierijstad zichtbaar zijn. Daar zal ook de energievoorziening voor materieel weer aan de orde komen. Met waterstof- of stroomvoorziening op locatie. Voor bouwprojecten zal het gaan om tijdelijke voorzieningen. Maar als er veel bouwplannen zijn, kan een laadplein worden aangelegd met een wat definitiever karakter. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Geldermalsen in de buurt van een dijkverzwaringsproject.
Ruimte
Voor een laadplein is ruimte nodig. Bedrijven die er zelf eentje voor hun vrachtauto’s of werktuigen aanleggen, doen dat in een ruimte waar vrachtwagencombinaties kunnen wachten, op afstand van het gebouw en de rangerende voertuigen. Niet iedereen heeft die ruimte beschikbaar. Deze bedrijven zullen hun vrachtauto’s naar een laadplein sturen. Daarvan komen er stap voor stap meer. Tankstations bij bedrijventerreinen veranderen in energy hubs. Ook komen er laadpleinen langs snelwegen en op truckparkings bij logistieke centra, locaties waar vrachtauto’s veilig kunnen parkeren en chauffeursfaciliteiten vinden om de verplichte rusttijden door te brengen. Niet zo heel lang geleden openden Havenbedrijf Rotterdam en de exploitant van truckparking Waalhaven een eerste laadplein voor vrachtauto’s, met acht laadplaatsen voor vrachtauto’s, waarvan twee snelladers.
Rijkswaterstaat deed eind vorig jaar een ‘stresstest’ met zes Heavy Duty Laadpleinen, een proeftuin voor zware laadinfrastructuur. Daaruit kwamen enkele verbeterpunten naar voren. Zo is het voor vrachtautochauffeurs nauwelijks mogelijk om in de verplichte rusttijd van 45 minuten een batterij op te laden van minder dan 30 procent naar meer dan 80 procent.
Oplaadpunten bij de truckparking van het logistiek centrum in de Rotterdamse Waalhaven.
Niet vlekkeloos
Een dingetje is de rusttijd wel. Ook onder de nieuwe rust- en rijtijdenwet geldt dat het opladen van een elektrische vrachtauto gelijkstaat aan het tanken van een dieselvrachtauto. Laadtijd geldt dus niet als rusttijd, maar dit is wel praktijk. Er zijn voorlopige richtlijnen, maar het is nog een grijs gebied.
Ook het navigeren naar een laadplein verloopt nog niet vlekkeloos en dat kan volgens Rijkswaterstaat leiden tot gevaarlijke situaties. Eenmaal op een laadplein aangekomen, bleek tijdens de stresstest een paar keer dat chauffeurs door ongelukkig geparkeerde voertuigen niet vlak bij een laadpaal konden parkeren en daarom een te korte laadkabel hadden. Daarnaast meent Rijkswaterstaat dat het goed zou zijn als transportplanningsystemen met een systeem voor laadpleinplanning kunnen schakelen om tijdslots te reserveren. De route naar een emissieloze toekomst wordt steeds meer uitgestippeld, maar is nog wel hobbelig.
Ed Coenen
Ed Coenen