skipToContentskipToFooter

23-10-2024

Robots steeds meer haalbaar en betaalbaar

R

Goede businesscase en durf nodig om stap te zetten

Wie veel repeterende handelingen in zijn magazijn heeft, kan ­overwegen om een robot in te zetten. Maar ook een personeelstekort of ruimtegebrek kan een reden zijn erover na te denken. Robots ­worden steeds betaalbaarder, maar ga niet over één nacht ijs, ­waarschuwt magazijnexpert Arjen Lagerweij van evofenedex.

Wanneer loont het om robots in te zetten en wanneer niet? En hoe kom je daarachter? ­Het zijn vragen die magazijnexpert Arjen Lagerweij van evofenedex regelmatig van bedrijven krijgt. En als je kiest voor robots, waar moet je dan op letten en welke soort is dan nodig? “Het belangrijkste is om eerst goed je operatie in kaart te brengen”, zegt Lagerweij. “Zijn er repeterende handelingen? Hoeveel en hoe vaak is dat dan, en wat zijn de toekomstplannen? Regelmatig kom ik bij bedrijven die zeggen dat ze graag een robot willen inzetten, maar geen idee hebben waarom. Als je dan verder gaat kijken, blijkt een robot helemaal niet efficiënt te zijn en is een andere oplossing beter.”

Als de processen eenmaal in kaart zijn gebracht, is het volgens Lagerweij belangrijk te kijken naar de mogelijkheden die er zijn en de reden waarom je robots wil inzetten. “Een tekort aan geschikte arbeidskrachten kan een goed argument zijn, maar ook een gebrek aan ruimte. Denk aan een systeem als AutoStore, waarbij de goederen in bakken worden opgeslagen en op verzoek naar het orderpickstation worden gebracht. Dat scheelt tijd bij picken en lopen, en bespaart ruimte. Maar dan moeten de goederen wel in een bak van 60 bij 40 cm passen.”

“Robots maken geen fouten, dus worden fouten gereduceerd”

Argumenten

Naast ruimte en personeel zijn er nog andere argumenten voor de inzet van robots te bedenken, schetst Lagerweij. “Robots maken geen fouten, dus worden fouten gereduceerd. Ook is het een stuk ergonomischer, want personeel hoeft niet te klimmen en te bukken om spullen te tillen. Ook wat duurzaamheid betreft is het gunstig, want een AutoStore-robot verbruikt minder stroom dan een stofzuiger. Een stapelaar of heftruck gebruikt veel meer energie. Maar het belangrijkste argument is misschien nog wel het verhogen van de klantwaarde. Want minder fouten en een goedkoper proces betekent dat klanten tevredener zijn.”

Lagerweij tekent daar wel bij aan dat een robot om een forse investering vraagt. “Denk alleen al aan het neerzetten van het systeem en het inregelen van alle software. Zeker in het geval van AutoStore is dat een forse klap geld. Maar er zijn ook al robots te krijgen voor 20.000 euro, die goederen van de ene naar de andere kant van het warehouse kunnen brengen. Dat scheelt een hoop geloop en is al voordeliger dan een medewerker. Het is dus echt afhankelijk van de situatie en het proces welke robot een aanvulling is op de operatie. Voordelen zijn wel dat als de operatie groeit, je makkelijk kunt opschalen door er meer in te zetten en dat je ervaring opdoet met nieuwe technologie.” 

Er zijn ook al robots te krijgen voor 20.000 euro, die goederen van de ene naar de andere kant van het warehouse kunnen brengen”

Arjen Lagerweij

Magazijnexpert van evofenedex.

wmskiezen-2.jpg

Volautomatisch picken

Op andere plaatsen in het magazijn gaat de robotisering ook door. “Er komen steeds meer robots op de markt die zelf kunnen picken. De robot leert zichzelf aan hoe hij een product uit de bak kan halen en dat in een andere bak kan leggen, waarna het door een andere robot weer naar de orderverzamelplaats wordt gebracht. De ontwikkelingen gaan op dit gebied erg snel, al zit de beperking vaak nog wel in de snelheid. Zeker in een magazijn waar ook mensen rondlopen, moet worden voldaan aan de machine­richtlijn en dat betekent een lagere snelheid.”

Op het dock rukken de robots ook op. Er zijn al systemen die medewerkers helpen goederen slimmer uit de containers te halen. Dat kan gaan om een robotarm als tilhulp, maar de ontwikkelingen gaan wat dit betreft snel. Lagerweij: “Er zijn al robots die volledig automatisch met behulp van zuignappen dozen uit de containers halen. Daar komt geen mens meer aan te pas. Dat werkt nog niet altijd goed, want een luchtdoorlatende of beschadigde doos is een uitdaging. Verder worden verpakkingsmachines steeds slimmer. Je legt het pakket op de band, er wordt een scan gemaakt en de juiste doos met adressticker gaat erom.”

Doorzetten

Naast het hebben van een goede businesscase is durf een belangrijke factor, constateert Lagerweij. “Veranderingen op de werkvloer zorgen voor weerstand; de HR-afdeling ziet een uitdaging in het vinden van het juiste personeel, de directeur vreest dat de investering niet wordt terugverdiend en bij sales is er twijfel of de operatie goed blijft gaan. Dat vraagt nogal wat van de logistiek manager. Toch heb ik voorbeelden gezien, waarbij lef tonen en doorzetten goed uitpakten. Zo kwam ik een keer bij een bedrijf waarvan de directeur zei: ‘Ik wil een AutoStore.’ Ik ging rekenen, maar constateerde dat de terugverdientijd bij dezelfde of lichte groei boven de tien jaar zou komen. De directeur hield echter vol, want hij had een visie, namelijk een groei van tientallen procenten per jaar. Het systeem staat er nu, en het bedrijf groeit als kool. Dus een investering kan ook als vliegwiel dienen. Kortom, er zijn veel factoren die komen kijken bij het wel of niet kiezen voor een robot.” 

Job Halkes

Job Halkes