skipToContentskipToFooter

19-03-2025

Vreemde zaken: Hofleverancier van basketbaltorens

V

3x3-basketbal is enorm in opkomst en daarmee de vraag naar basketbalinstallaties. Daar weten ze bij Schelde Sports alles van. “Onze torens moeten soms op de gekste plaatsen staan.”

Zeker voor Nederland was het 3x3-basketbaltoernooi tijdens de laatste Olympische Spelen iets om nooit te vergeten. Het winnende afstandsschot van Worthy de Jong in de laatste seconde van de herenfinale tegen Frankrijk staat bij jong en oud nog scherp op het netvlies. De basket waarin De Jong scoorde, kwam van Schelde Sports uit Helmond, dat ook al bij de Spelen van Tokyo leverancier was van zowel de 5x5- als de 3x3-basketbaltorens.

Grote evenementen

“We exporteren naar te veel landen om ze allemaal te kunnen opnoemen”, zegt exportmanager Ron Larmit. Grote evenementen als de Olympische Spelen in Parijs zorgen vaak voor een boost in de verkopen, al moet dat volgens Larmit ook weer niet worden overschat. “Die 35 baskets van Parijs hebben allemaal een tweede bestemming gekregen. Maar in 2027 is het WK basketbal in Qatar. In dat land is de sport zó klein, daar zullen we daarna voorlopig geen vervolgopdrachten vandaan krijgen.”

Veel sportbonden zien 3x3-basketbal volgens Larmit nog als een extraatje, terwijl het de sport juist in de breedte kan doen groeien. “3x3 is vooral bij de jeugd populair, dus heeft het zeker maatschappelijke betekenis. Het is ook een urban sport, het wordt veel op straat gespeeld. Onze torens moeten soms op de gekste plaatsen staan. Daar zijn ze ook op aangepast, met extra gewicht om ze op hun plaats te houden”, legt Larmit uit.

Voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles is Schelde Sports opnieuw de hof­leverancier, wat met een Amerikaans evenement best bijzonder is. En vorig jaar leverde Schelde alle baskets voor het wereldkam­pioenschap in Japan, Indonesië en de Filipijnen.

Lokale rompslomp

De export wordt bij Schelde Sports gecoör­dineerd door vijf mensen. “Als we alles zelf zouden doen, zou dat minstens vijftig mensen moeten zijn. Maar omdat we met wederverkopers en distributeurs werken kunnen we het in de hand houden. Lokale rompslomp moet je lokaal laten oplossen”, zegt Larmit nuchter. Het transport van de meer dan vier meter hoge basketbaltorens – die ruim 13.000 euro per stuk kosten – is daarnaast nog een hele uitdaging. “De torens zijn zo groot dat we ze liggend in 20-voetscontainers moeten vervoeren.”

Schelde Sports

Opgericht in: 1892

Hoofdkantoor: Helmond

Aantal werknemers: circa 150

Scheldesports.com

Guus Peters

Schelde Sports