04-12-2024
Vreemde zaken: Robin Radar kijkt ver
VDe apparatuur van Robin Radar Systems, die op grote afstand vogels en drones kan herkennen, is zowel voor vreedzame als militaire doeleinden inzetbaar. “Een grote vogel zie je met onze apparatuur op zes kilometer afstand.”
Een gans, een zwerm mussen of een drone. Wat klein is en vliegt, wordt tot op grote afstand moeiteloos door de apparatuur van Robin Radar Systems waargenomen. Dit maakt de Robin-radars bijzonder, aldus Frans Joseph Rouppe van der Voort, head of Quality & Compliance bij het Haagse bedrijf. “Wat op de grotere radarsystemen als ‘ruis’ wordt weggefilterd, kun je met onze radar juist zien.” En dat is precies waar luchthavens – maar bijvoorbeeld ook defensie en beheerders van windmolenparken – over de hele wereld behoefte aan hebben.
Luchtmacht
Het oer-ontwerp van de radarsystemen van Robin komt van TNO uit Delft. Dat ontwikkelde 35 jaar geleden een vogeldetectiesysteem voor de Nederlandse luchtmacht, die last had van schade op de huid van jachttoestellen door botsingen met vogels. Robin-oprichter CEO Siete Hamminga nam het systeem op enig moment over van TNO, dat er als onderzoeksinstituut zelf niet mee de markt op mocht. Hamminga perfectioneerde de apparatuur, vooral op softwaregebied, en richtte vervolgens in 2010 Robin Radar Systems op. Toen kort daarna op Schiphol een bird strike bijna voor een vliegramp zorgde, klopte de nationale luchthaven als een van de eerste klanten aan bij Robin Radar Systems.
Dual-use
Daarna ging het hard. Inmiddels exporteert het Haagse bedrijf naar vrijwel alle landen in Europa. “Ook naar het Verenigd Koninkrijk, dat niet meer bij de Europese Unie hoort”, zegt Van der Voort met een glimlach. “Daarnaast exporteren we naar de Verenigde Staten, Chili, Australië en Japan.” Omdat radarsystemen zogeheten dual-usegoederen zijn – want ze zouden ook voor minder vreedzame doelen kunnen worden ingezet – vraagt die export wel wat extra aandacht. “We overleggen veel met de ‘Centrale dienst voor in- en uitvoer’ van de Douane”, vertelt Van der Voort, “maar we zoeken ook zelf veel uit. We kijken zorgvuldig wie de klant is en wat het doel wordt van de inzet van de apparatuur. Een klant met een Gmail-adres is dan niet heel erg betrouwbaar. En net als in de wapenindustrie is de eindgebruikersverklaring die de klant levert heel belangrijk. Daar staan bijvoorbeeld voorwaarden in over doorverkoop. Zo’n verklaring moet ook altijd gevalideerd zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken of de kamer van koophandel in het land van bestemming. Wij vragen er altijd om.”
Robin Radar Systems
Opgericht in: 2010
Hoofdkantoor: Den Haag
Aantal werknemers: 180
Guus Peters
Robin Radar Systems