Mark werkt bij een groothandel die wereldwijd meubels en woonaccessoires levert. Als compliance officer is hij verantwoordelijk voor de internationale wet- en regelgeving. De laatste jaren werd dat steeds complexer door nieuwe eisen zoals de CO₂-heffing (CBAM), het digitaal productpaspoort (DPP) en de Europese ontbossingsverordening (EUDR).
Binnen het mkb-bedrijf is er geen aparte afdeling voor trade compliance, dus komt alles bij Mark terecht. Wat begon als een overzichtelijke rol, groeide uit tot een steeds grotere belasting. Hij had steeds meer moeite om het overzicht te bewaren en vroeg zich af hoe hij alles zou kunnen blijven managen.
De lat ligt hoger dan ooit
Internationaal zakendoen vereist tegenwoordig meer dan alleen logistiek. Mark moest voldoen aan duurzaamheidseisen, rapportageverplichtingen, douaneformaliteiten en due diligence binnen de keten. En telkens veranderden de regels. Terwijl hij zich verantwoordelijk voelde om alles goed te doen, had hij te weinig tijd om alles te overzien.
Het werd steeds duidelijker dat de complexiteit van de regelgeving invloed had op verschillende afdelingen: van inkoop tot logistiek en van sales tot finance. Mark realiseerde zich dat hij zijn werk niet alleen kon blijven uitvoeren zonder de samenwerking met andere afdelingen te versterken.
Kennis delen is kracht
Via zijn lidmaatschap kwam Mark in contact met evofenedex. Tijdens een webinar over de EUDR hoorde hij van een praktisch stappenplan. Dat gaf hem direct richting. Hij sloot zich aan bij de themagroep Ontbossing, waar hij andere professionals trof die met dezelfde uitdagingen worstelden. Dit bood hem de mogelijkheid om kennis uit te wisselen en praktische inzichten te verkrijgen.
Tijdens de bijeenkomsten leerde hij hoe andere bedrijven omgaan met ketentransparantie en data-eisen. Hij ontdekte welke tools konden helpen bij dataverzameling en hoe hij andere afdelingen beter kon betrekken bij het compliance proces. Het werd duidelijk dat hij niet alles zelf hoefde te regelen, zolang hij wist waar hij terecht kon voor de juiste ondersteuning.
Samen verder komen
Mark paste intern steeds meer aan: nieuwe werkinstructies, kortere communicatielijnen, en bewustwording bij collega’s. Hij organiseerde een sessie om zijn collega’s mee te nemen in de veranderende eisen voor internationaal zakendoen. Daardoor begrepen zij beter het belang van compliance, wat het draagvlak voor zijn werk vergrootte.
Zijn netwerk van professionals en experts was een waardevolle bron van steun geworden. Mark had nu toegang tot een groep mensen die, net als hij, dagelijks bezig waren met de veranderingen in wet- en regelgeving en de impact daarvan op hun bedrijf.
Voor Mark was evofenedex meer dan een kennispartner. Het gaf hem rust, richting en het inzicht dat hij niet alles alleen hoefde te doen.
Het verhaal is gebaseerd op veel voorkomende vragen aan onze ledenservice.
evofenedex en Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Op Europees en nationaal niveau is wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) in de maak of al van toepassing. Deze regels en wetten zijn bedoeld om misstanden ten aanzien van mens en milieu aan te pakken. Binnen de verschillende evofenedex community's (zoals de IMVO-denktank en de Trade Compliance Community) wordt regelmatig gesproken over IMVO. evofenedex heeft diverse community's omdat we het belangrijk vinden om onze kennis te delen en leden samen te brengen om van elkaars ervaringen te leren. Wil jij meer lezen over IMVO, CBAM, EUDR en andere wetgeving en onderwerpen, bekijk dan onze kennisbank.
Bekijk de andere praktijkvoorbeelden
Hoe evofenedex Stanley hielp grip te krijgen op zijn wagenpark
Zero-emissiezones en duurzaamheidsregels.
Hoe evofenedex Tom’s bedrijf door digitalisering klaar stoomde
Hoe evofenedex Frank hielp boetes en risico’s te voorkomen
Hoe evofenedex Judiths team hielp fouten te voorkomen
Leveringsafspraken met zekerheid.
Samen in beweging
Jouw belang staat voorop bij onze vereniging. Bovendien kan je samen kan je beter ondernemen. Ontdek nu jouw voordelen bij evofenedex
Vragen over evofenedex?
Sander en zijn team helpen je graag verder