skipToContentskipToFooter

12-02-2024 Een ongeval op de werkvloer heeft een enorme impact op de hele organisatie. Om incidenten en ongevallen te voorkomen, grijpen ondernemers vaak naar nieuwe technieken of processen, terwijl de mens een groot en onderbelicht onderdeel is van de oplossing. Daarom staat de Dag van het Veilige Magazijn op 27 maart in het teken van het aanpakken van onveilig gedrag op de werkvloer. Het evenement wordt georganiseerd door evofenedex, BMWT, Tempo Team en A-SAFE.

Ondanks de toenemende aandacht voor gezond en veilig werken, gebeuren er nog steeds teveel ongevallen in Nederlandse magazijnen en distributiecentra. Volgens gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2023), hebben medewerkers in de transport en logistieke beroepen 2 keer zoveel kans op een arbeidsongeval met verzuim dan gemiddeld.

Oorzaak

De hoge cijfers zijn te verklaren door een verhoogde werk- en tijdsdruk, het relatief zware fysieke werk, het werken in ploegendiensten en de wijze waarop een werkplek is ingericht. Adviseur André de Ruijter bezoekt dagelijks leden met een magazijnoperatie en ziet daar een patroon terugkomen: “Om de veiligheid te verbeteren, focussen bedrijven zich voornamelijk op de techniek en processen, terwijl het gedrag van mensen ook een oorzaak is van schades, incidenten en ongevallen in Nederlandse magazijnen. Bedrijven die veilig gedrag op de juiste manier stimuleren zullen dit ook terugzien in de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer.”

"Bedrijven die veilig gedrag op de juiste manier stimuleren zullen dit ook terugzien in de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer"

André de Ruijter, bedrijfsadviseur

evofenedex

risico-2.jpg

Interactie

Op het evenement komen veiligheidsprofessionals samen om elkaar te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Dit doen we aan de hand van keynotes en diverse workshops waarin experts en vakgenoten hun successen en leermomenten delen. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Daarom zorgen we dat deze verhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Apenstreken’

Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

“Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden"

Patrick van Veen

Keynotespreker en oprichter Apemanagement

Patrick-van-Veen-250x250.jpg

Workshops

Aansluitend op de keynote volgen er diverse workshops, waarbij er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wordt hoe je veilig gedrag kunt beïnvloeden met succesvolle interventies. “Deze workshops staan onder leiding van experts en leden van evofenedex, die vanuit hun eigen ervaring praktische tips en adviezen delen over hun veiligheidsprojecten. De mens staat hierin centraal; techniek en proces volgen daarna”, licht De Ruijter toe.

Meld je gratis aan

De Dag van het Veilige Magazijn vindt plaats op 27 maart in Zoetermeer. Het evenement is gratis voor leden van evofenedex. Ook is het een startpunt van een reeks bijeenkomsten en workshops over gezond en veilig werken in het magazijn door heel Nederland.

Vragen over evenementen?

Nijs en zijn collega's helpen je graag verder

Nijs evofenedex events