skipToContentskipToFooter

Exporteurs maken zich vooral zorgen over importtarieven, douaneregels en productvereisten

10-07-2025 Van de exporterende industrie heeft 95 procent zorgen over het internationale handelsbeleid in de komende 12 maanden. Beleid rondom importtarieven en niet-tarifaire maatregelen vinden deze bedrijven het vaakst zorgelijk voor hun export. Veranderingen in het handelsbeleid hebben vooral gevolgen voor de exportomvang. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

Het internationale handelsklimaat is de afgelopen maanden onzekerder geworden door importtarieven van de Verenigde Staten en (mogelijke) reacties daarop van de Europese Unie en China. Bijna 80 procent van de in Nederland gevestigde industriële bedrijven exporteert. Daarvan is 95 procent bezorgd over het internationale handelsbeleid voor de komende 12 maanden. In maart 2023 was dit aandeel nog 41 procent. In de hout- en bouwmaterialenindustrie en in de papier- en grafische industrie maken vrijwel alle bedrijven zich zorgen over de internationale handel. In de transportmiddelenindustrie is het aandeel met zorgen het kleinst, maar ook hier vormen zij een ruime meerderheid (82 procent).

Ook zorgen over duurzaamheidseisen

Van de exporterende industriële bedrijven noemt 77 procent importtarieven als een van de meest zorgwekkende aspecten van het internationale handelsbeleid voor de komende 12 maanden. In maart 2023 was dit nog geen 10 procent. Ruim 26 procent vindt niet-tarifaire maatregelen (zoals douaneformaliteiten of productvereisten) zorgelijk voor de export. En 15 procent van de exporteurs noemt duurzaamheidsrichtlijnen of -vereisten zorgwekkend.

Exporterende bedrijven in de elektrotechnische en machine-industrie hebben het vaakst een of meerdere zorgen over het handelsbeleid in de komende 12 maanden. Zowel importtarieven (85 procent) als niet niet-tarifaire maatregelen (30 procent) vinden deze branches relatief zorgelijk. Ook in de raffinaderijen en chemie geven ondernemers relatief vaak aan een of meerdere zorgen te hebben. Van alle industriebranches hebben zij het vaakst zorgen over handelssancties.

Bijna een verdubbeling

Slechts 8 procent van de exporterende industriële bedrijven verwacht dat veranderingen in het handelsbeleid géén invloed gaat hebben op hun export. In maart 2023 was dit nog 47 procent. Als een bedrijf wel gevolgen verwacht, dan is dat bij 40 procent vooral een verandering in de omvang van de export. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van maart 2023 (23 procent). Daarnaast geeft 9 procent aan dat veranderd handelsbeleid vooral invloed heeft op hun prijzen.

De elektrotechnische en machine-industrie ervaart relatief het vaakst gevolgen van een veranderd handelsbeleid. Hier geeft 60 procent van de exporterende bedrijven aan dat de omvang de export zal veranderen. Bedrijven in de transportmiddelenindustrie veranderen het vaakst van exportmarkten vanwege veranderd internationaal handelsbeleid. De omvang van hun export verwachten zij daarentegen het minst vaak te veranderen van alle bedrijfstakken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de conjunctuurenquête in mei 2025 gehouden onder industriebedrijven vanaf vijf werkzame personen.