skipToContentskipToFooter

De eerste van de drie fasen gaat in op 31 januari 2024

20-12-2023 Het nieuwe Border Target Operating Model van het Verenigd Koninkrijk treedt na drie maanden uitstel alsnog in werking. De eerste van de drie fasen gaat in op 31 januari 2024. Hierbij ligt de focus op nadere controle van binnenkomende veterinaire en fytosanitaire producten. Uiteindelijk worden de Safety & Security Declarations verplicht voor alle goederen die vanuit de Europese Unie geïmporteerd worden.

Bij het ingaan van de eerste fase van het Border Target Operating Model (TOM) op 31 januari 2024, worden dierlijke en plantaardige producten ingedeeld in categorieën met een laag, middel of hoog risico. Dierlijke producten zijn ingedeeld in een van de drie categorieën op basis van HS-code; plantaardige producten zijn gecategoriseerd op basis van productbeschrijving. Houd er rekening mee dat de categorisatie per product kan worden aangepast. Ook kunnen producten worden toegevoegd aan of verwijderd uit de lijsten.

Op basis van de indeling in de categorieën wordt bepaald welke controle de Britse instanties uitvoeren op de producten en bijbehorende documenten. Vanaf de middelrisicocategorie worden fytosanitaire en/of veterinaire documenten verplicht bij import in het Verenigd Koninkrijk (VK). Voor hoogrisicoproducten is dit al het geval.

Om vertraging te voorkomen is het aan te raden nu al bekend te zijn met het aanvraagproces van de documenten en met eventuele controles op de uit te voeren producten. Plantaardige producten met een laag risico die vanuit de Europese Unie (EU) geïmporteerd worden, zijn vrijgesteld van pre-notificatie. Voor alle andere producten moet één werkdag voor import in het VK een pre-notificatie in het Britse IPAFFS-systeem gedaan worden. Vanaf 31 januari 2024 begint voor importeurs in het VK de Trusted Trader Pilot, waarmee ze enige voordelen kunnen krijgen bij het invoeren van dierlijke en plantaardige producten.

Tweede fase in april

Op 30 april 2024 treedt de tweede fase in werking. Voortbordurend op de eerste fase worden dan aanvullende fysieke controles ingevoerd voor producten vanaf de middelrisicocategorie uit de EU. Deze controles worden bovendien verplaatst van de plaats van bestemming naar aangewezen Border Check Points (BCP’s). Houd hierbij rekening met bijkomende kosten voor inspecties, langere transittijden of zelfs andere logistieke routes vanwege de producten waarin de BCP’s zich gaan specialiseren. De risicopercentages voor de fysieke controles zijn te vinden in het TOM. Hoogrisicoproducten die op honderd procent staan, zullen altijd geïnspecteerd moeten worden. Voor middel- en laagrisicoproducten is dit niet het geval. Hierdoor kan het lonen producten met een laag risico gescheiden van producten met een middel of hoog risico te vervoeren. Importeurs in het VK die als trusted trader geaccrediteerd zijn, mogen de inspectie op hun eigen locatie uitvoeren.

De laatste fase van het TOM gaat in op 31 oktober 2024. De Safety & Security Declarations worden dan verplicht voor alle import uit de EU. Hierbij heeft het VK het aantal verplichte datasetvelden verminderd.

Dit artikel is geschreven door Rostislav Ilchenko, ledenadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex en ook verschenen in globe, het vakblad voor internationaal ondernemen van evofenedex. 

65 tips voor ondernemers over brexit

Per 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) getreden. Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe handelsdeal van kracht. Hierdoor verandert het zakendoen met het VK op vele fronten. De 65 praktische tips in deze checklist zijn opgesteld voordat er een handelsovereenkomst gesloten was. Er staat nuttige informatie in die je nog steeds goed kunt gebruiken om je voor te bereiden op de veranderingen. Wij werken op dit moment aan een update van de checklist.