skipToContentskipToFooter

VS importeren meer uit Vietnam en minder uit China

25-07-2025 De wereldhandel is in mei 2025 met 0,9 procent afgenomen ten opzichte van de maand daarvoor, nadat deze in april ook al daalde met 1,0 procent. In tegenstelling tot april wordt dit niet veroorzaakt door een forse daling van de importen van de Verenigde Staten. De handel daalde in veel regio’s. Dit blijkt uit de maandelijkse Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau.

In het eerste kwartaal van 2025 nam de wereldhandel nog beduidend toe. Met name de invoer in de Verenigde Staten (VS) steeg met 18,4 procent sterk. Vooruitlopend op de tariefsverhogingen hadden Amerikaanse importeurs meer goederen in huis gehaald: het zogenoemde anticipatie-effect. Na een forse daling in de maand april (-20 procent) en een lichte stijging in mei (+0,3 procent) komen de importen van de VS weer ongeveer op het niveau van voor de aankondigingen van de tariefsverhogingen.

Versnelde importen

De data van de Wereldhandelsmonitor laten niet zien waar de importen van de VS vandaan komen. Officiële statistieken van de Amerikaanse invoer (waarbij niet is gecorrigeerd voor prijsstijgingen) laten zien dat de totale waarde van de invoer uit onder andere de Europese Unie in het eerste kwartaal sterk toenam. Dit was voor ongeveer de helft het gevolg van versnelde importen van met name medische en farmaceutische producten uit Ierland.

Heffingen omzeilen

Verder valt op basis van de handelsstatistieken van de Amerikaanse invoer op dat de VS sinds begin 2025 beduidend meer importeren uit Vietnam en dat de invoer uit China afneemt. Dit duidt erop dat Chinese exporteurs en Amerikaanse importeurs de hoge heffingen op import uit China proberen te omzeilen door een deel van de handel te verleggen via andere landen, waaronder Vietnam. Dit blijkt ook uit handelsstatistieken van Vietnam.

Over de Wereldhandelsmonitor

Het CPB publiceert in opdracht van de Europese Commissie maandelijks de Wereldhandelsmonitor om de ontwikkeling van de wereldhandel te volgen. De Wereldhandelsmonitor wordt mede gefinancierd door het directoraat-generaal Economische en financiële zaken van de Europese Commissie.