skipToContentskipToFooter

Auteur wil handreikingen geven om positie rechtszoekenden te verbeteren

23-02-2023 Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane, en Bart Snels, inspecteur-generaal van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane, hebben onlangs de eerste editie van 'Rechtsbescherming in het douanerecht, een kritische beschouwing' in ontvangst genomen. In dit boek beschrijft Bart Boersma (op foto in midden) de vele uiteenlopende mogelijkheden die het douanerecht biedt om een beslissing van de Douane te betwisten.

Wie het niet eens is met een beslissing van de Douane kan een bezwaarprocedure starten. Ook beroepsprocedures tot en met de Hoge Raad of zelfs het Hof van Justitie behoren tot de mogelijkheden. Andere opties zijn een verzoek om wijziging van de aangifte of het tenietgaan van de douaneschuld, toepassing van het vertrouwensbeginsel of toepassing van billijkheid.

Gemotiveerde conclusies trekken

Toch blijken al deze mogelijkheden volgens Bart Boersma in de praktijk vaak geen effectieve en reële rechtsbescherming te bieden. Aan de hand van de ervaring van 20 jaar procederen in het douanerecht, de jurisprudentie en de praktijk beschrijft de oprichter en directeur van juridisch adviesbureau Customs Knowledge hoe de rechtsbescherming in het douanerecht - in het bijzonder in Nederland - er anno 2023 voor staat. Zijn doel is gemotiveerde conclusies te kunnen trekken en handreikingen te kunnen geven om de positie van rechtszoekenden te verbeteren. Boersma zegt te hopen dat we over een aantal jaren kunnen concluderen dat die positie aanzienlijk is verbeterd en een rechtszoekende wél een reëel perspectief heeft.

Drie goede doelen

Het boek 'Rechtsbescherming in het douanerecht, een kritische beschouwing' kost 45 euro (inclusief verzendkosten) en is te bestellen via een actie op geef.nl. De opbrengst gaat naar drie goede doelen:

1.      Stichting CliniClowns Nederland

2.      Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa)

3.      Stichting Noordzeeziekte