skipToContentskipToFooter

Hersenkrakers over gevaarlijke stoffen

04-01-2024 Dagelijks krijgen we bij evofenedex veel vragen binnen over verpakkingen en etikettering van gevaarlijke stoffen. Dat varieert van ‘in welke klasse valt deze stof’ tot ‘welk etiket moet er nu op de verpakking?’ In veel gevallen kunnen we meteen helpen met een goed onderbouwd antwoord, waardoor het lid verder is geholpen. In dit artikel vertelt ledenadviseur Dennis Bossaert over een minder eenvoudige vraag op het gebied van gevaarlijke stoffen.

'Af en toe zijn er vragen waarbij ook wij onze hersenen moeten laten kraken en de boeken in moeten duiken om een goed antwoord te vinden. Soms gaat het om een zeldzaam gebruikt product, waarvan we de eigenschappen moeten opzoeken. Of om een bijzondere samenstelling van een stof, waardoor onduidelijk is welke verpakking er nodig is. Maar de vraag die mij het meest is bijgebleven van de afgelopen tijd is die over de niet-giftige, giftige spuitbus.

Een lid belde ons op, want hij kwam er even niet uit. Op zijn spuitbus met insecticiden die hij wilde opslaan, trof hij twee etiketten aan die niet bij elkaar passen. Er was een groen etiket met de zogenoemde ADR-klasse 2.2 aangebracht, waarvan de betekenis is dat het een niet-vlambare spuitbus is. Maar daarnaast stond ook nog een afbeelding van een doodshoofd, voor de kenners etiket 6.1. “Hier begrijp ik dus niks van”, riep de man aan de andere kant van de lijn. “Een niet-giftige spuitbus die giftig is.”

Ook op onze afdeling gingen de wenkbrauwen omhoog door deze vraag. Waarom is er geen etiket met kenmerk 2.3 gebruikt? Immers: dat staat voor een giftig gas en kent ook die welbekende doodskop. Toch blijkt er een goede reden te zijn na wat speurwerk. Het eerste etiket, de 2.2 of 2.3, slaat op het soort gas dat er wordt gebruikt in de spuitbus zelf. Het drijfgas om bijvoorbeeld de pesticiden naar buiten te spuiten is niet giftig, maar de pesticiden natuurlijk wel. Daarop slaat het tweede etiket met het doodshoofd. Als etiket 2.3 erop wordt geplakt, is de gehele inhoud giftig en dat is hier niet het geval.

Het klinkt allemaal misschien als overdreven en onbelangrijk, maar een goede classificatie toepassen op een product of verpakking is ontzettend belangrijk. Een verkeerd etiket kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen tijdens het vervoer, omdat er aan andere standaarden moet worden voldaan. In het ergste geval kan er een boete of een andere sanctie volgen. Ook is het goed om te weten welke producten je in de opslag hebt staan, zodat je bij een veiligheidsincident weet hoe je moet handelen.'

De adviseurs Gevaarlijke Stoffen van evofenedex adviseren bedrijven over de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In elke editie van evofenedex magazine vertelt een van deze medewerkers over zijn of haar ervaringen. Bovenstaand artikel komt uit evofenedex magazine 10/2023.

Vragen over gevaarlijke stoffen

Dennis en zijn collega's helpen je graag verder

Dennis