skipToContentskipToFooter

Vanaf 1 januari 2024 adres nodig in Verenigd Koninkrijk, op Kanaaleilanden of op eiland Man

15-12-2023 Op 1 januari 2024 loopt in het Verenigd Koninkrijk de overgangstermijn voor het etiketteren van levensmiddelen af. Hierdoor moet vanaf deze datum op levensmiddelen die in Groot-Brittannië verkocht worden, een adres vermeld staan van een levensmiddelenbedrijf of importeur in het Verenigd Koninkrijk, op de Kanaaleilanden of op het eiland Man.

Op de verpakking of het etiket van levensmiddelen die verkocht worden in het Verenigd Koninkrijk (VK), moeten een bedrijfsnaam en een adres vermeld staan. Dit kunnen de naam en het adres van het bedrijf zijn onder wiens naam het voedsel op de markt wordt gebracht, of de naam en het adres van de importeur. Nederlandse levensmiddelenbedrijven kunnen bij hun export naar het VK nog tot en met 31 december 2023 een adres in de Europese Unie (EU), Groot-Brittannië of Noord-Ierland gebruiken.

Fysiek adres vereist

Vanaf 1 januari 2024 moet op levensmiddelen die in Groot-Brittannië worden verkocht, een adres vermeld staan van een levensmiddelenbedrijf in het VK, op de Kanaaleilanden of op het eiland Man. Als het levensmiddelenbedrijf niet in Groot-Brittannië is gevestigd, moet het adres van de importeur vermeld worden. Deze moet gevestigd zijn in het VK, op de Kanaaleilanden of op het eiland Man.

Het adres moet een fysiek adres zijn, waar het bedrijf per post bereikbaar is. Alleen een e-mailadres of telefoonnummer is niet voldoende. De reden hiervoor is dat een postadres consumenten de gelegenheid geeft met de producent in contact te komen als zij meer willen weten over het product of daar klachten over hebben.

Uitzondering voor Noord-Ierland

Op levensmiddelen die worden verkocht in Noord-Ierland, moet een adres vermeld worden van een levensmiddelenbedrijf in Noord-Ierland of de EU. Als het levensmiddelenbedrijf niet in Noord-Ierland of de EU is gevestigd, dan moet het adres van de importeur vermeld worden. Deze moet gevestigd zijn in Noord-Ierland of de EU.