skipToContentskipToFooter

Sancties gericht op Russische economie en militaire capaciteiten

27-02-2024 De Europese Unie heeft het 16e sanctiepakket tegen Rusland aangenomen waarin maatregelen staan die gericht zijn op het verzwakken van de Russische economie en haar militaire capaciteiten. In totaal worden 83 personen en entiteiten gesanctioneerd, naast een reeks nieuwe handels- en financiële beperkingen.

Een belangrijk onderdeel van het sanctiepakket betreft de handel. De Europese Unie (EU) heeft 53 nieuwe entiteiten toegevoegd aan de lijst van bedrijven die direct het militair-industriële complex van Rusland ondersteunen. Daarnaast worden strengere exportbeperkingen opgelegd aan goederen en technologieën met een mogelijke militaire toepassing, zoals software voor CNC-gestuurde werktuigmachines, chroomverbindingen (chemische stoffen bevattende chroom) en UAV-besturingssystemen. Ook de invoer van primair aluminium uit Rusland wordt verder beperkt.

Vervoer en logistiek onder druk

In de transportsector worden de restricties verder aangescherpt. EU-exploitanten die voor 25 procent of meer in handen zijn van een Russische natuurlijke of rechtspersoon mogen geen goederen meer vervoeren over EU-grondgebied, zelfs niet in doorvoer. Dit verbod is bedoeld om de economische en logistieke netwerken van Rusland verder onder druk te zetten.

Financiële sancties en maatregelen tegen schaduwvloot

De financiële sector wordt eveneens geraakt door nieuwe maatregelen. Zo wordt het verboden om transacties te verrichten met financiële instellingen buiten Rusland die gebruikmaken van het Russische SPFS-betaalsysteem. Daarnaast wordt de lijst van banken die geen gebruik meer mogen maken van Europese financiële berichtendiensten uitgebreid met 13 grote regionale banken.

Een ander cruciaal aspect van de sancties is het aanpakken van de zogenaamde ‘schaduwvloot’ van Rusland. 74 olietankers uit derde landen worden toegevoegd aan de lijst van schepen die geen toegang krijgen tot Europese havens en waarvoor een breed scala aan maritieme diensten verboden wordt. Hiermee komt het totaal op 153 schepen die onder deze restricties vallen.

Nieuwe beperkingen voor Russische energie-infrastructuur

De EU voert ook extra beperkingen in op de energiesector. Exportbeperkingen op geavanceerde technologieën, zoals software voor olie- en gasexploratie, worden aangescherpt om de Russische productiecapaciteit te verzwakken. Daarnaast wordt de levering van goederen en diensten aan lopende olie- en gasprojecten, zoals het Vostok-project, verboden. Een nieuwe maatregel verbiedt bovendien de tijdelijke opslag van Russische olie binnen de EU, ongeacht de uiteindelijke bestemming of prijs.

Gevolgen en vooruitzichten

Met dit 16e sanctiepakket blijft de EU haar druk op Rusland opvoeren als reactie op de destabiliserende acties in Oekraïne. De nieuwe maatregelen zullen naar verwachting aanzienlijke economische en strategische gevolgen hebben voor de Russische industrie en handel.