evofenedex mee op economische missie naar Maleisië en Vietnam
Leestijd: 2 minuten
Deelname Rutte vergroot kansen voor ondernemers in hightech manufacturing, digitalisering en maakindustrie
30-08-2023 Voor ondernemers die actief zijn in halfgeleiders, hightech of digitalisering is er dit najaar een economische missie naar Vietnam en Maleisië. Rob Zomer vertegenwoordigt als manager Internationaal Ondernemen de leden van evofenedex. Ook minister-president Mark Rutte gaat mee. Aanmelden kan tot en met maandag 4 september.
De economische missie gaat naar Penang, Kuala Lumpur (beide in Maleisië), en Hanoi en Ho Chi Minh City (beide in Vietnam), en vindt plaats van zaterdag 28 oktober tot en met zaterdag 4 november 2023. Nederlandse bedrijven uit de sectoren hightech manufacturing, digitalisering en (complexe) maakindustrie kunnen tijdens de missie kennismaken met de Maleisische en Vietnamese markten en hun eigen marktkansen onderzoeken. Daarnaast kunnen bestaande contacten in Maleisië en Vietnam worden verstevigd en kunnen bedrijven in contact komen met mogelijke Maleisische, Vietnamese en andere internationale zakenpartners, opdrachtgevers en/of Maleisische en Vietnamese overheden.
Wendbare supplychains
Maleisië en Vietnam behoren tot de ASEAN-5 en daarmee tot de snelst groeiende markten ter wereld. Deze regio (Vietnam, Singapore, Thailand, Indonesië en Maleisië) heeft meer dan een half miljard inwoners, een economische groei van 6 tot 9 procent per jaar en een snelgroeiende middenklasse. Beide landen zijn groeimarkten met een grote maakindustrie die snel digitaliseert. evofenedex merkt dat haar leden zich actief heroriënteren op het werken met meerdere productielocaties in Zuidoost-Azië om hun supplychains minder kwetsbaar en wendbaarder te maken. Met name Vietnam wordt daarbij regelmatig genoemd.
Mark Rutte sluit aan
Het programma biedt informatieve workshops, bedrijfsbezoeken, netwerkevenementen en de mogelijkheid zelf afspraken op een eigen manier in te vullen. Mark Rutte is voornemens in beide landen aan te sluiten bij een deel van het programma. De aanwezigheid van de demissionaire minister-president geeft bedrijven de kans op hoog niveau contacten te leggen en deze uit te bouwen. Ook kun je in zijn bijzijn Memorandums of Understanding, contracten en intentieverklaringen ondertekenen. De zakelijk missieleider is Brigit van Dijk-van de Reijt, CEO Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.
Investeringssteun van overheid
Maleisië biedt vooral kansen aan bedrijven om hun productieprocessen te automatiseren en te verbeteren. Vooral in de sectoren automotive, voedselbewerking en gezondheidszorg. De snelle groei van de digitale economie (12 procent per jaar) zorgt ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven in outsourcing en kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en big data. Internationale bedrijven ervaren in Maleisië een gunstig ondernemersklimaat en een goed ontwikkeld ecosysteem met investeringssteun van de overheid. Bij het ondernemen in Maleisië helpen ook de goede infrastructuur en het hoge opleidingsniveau van de Engelssprekende bevolking.
Arbeidskosten redelijk laag
Vietnam heeft zich snel ontwikkeld tot tweede exporteur van hightechproducten naar Noordwest-Europa. De hightechsector is de afgelopen 5 jaar met 19 procent gegroeid, wat zorgt voor een marktaandeel van 6 procent wereldwijd. Het land biedt veel marktkansen. Vooral in hightech manufacturing, chipontwerp, softwareontwikkeling en industrie 4.0-toepassingen voor de maakindustrie. Vietnam is vooral aantrekkelijk door de jonge, hardwerkende beroepsbevolking, die steeds beter is opgeleid. Bovendien zijn de arbeidskosten er redelijk laag. Ook heeft het land veel vrijhandelsverdragen gesloten, waardoor het makkelijk op te nemen is in een regionale productieketen.