skipToContentskipToFooter

evofenedex organiseert Dag van de Gevaarlijke Stoffen in oktober

07-09-2022  evofenedex organiseert op 11 oktober de Dag van de Gevaarlijke Stoffen in Zoetermeer. Een belangrijk evenement, want de komende maanden staan bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren of opslaan weer voor de nodige uitdagingen. Op de Dag van de Gevaarlijke Stoffen worden bezoekers bijgepraat over belangrijke (nieuwe) wet- en regelgeving, de impact hiervan op hun bedrijfsvoering en op welke manier bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden.

Wie werkt met gevaarlijke stoffen, heeft te maken met aardig wat wet- en regelgeving. Of het nu gaat om het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg of door de lucht of het opslaan van lithium(-ion)batterijen in het magazijn, de regels kunnen soms best complex zijn en wijzigen regelmatig. Dit heeft een enorme impact op handels- en productiebedrijven. In diverse workshops worden deelnemers bijgepraat en krijgen zij handvatten om hun bedrijfsvoering op nieuwe regelgeving voor te bereiden.

Gewijzigde voorschriften in het ADR 2023

De tijd van grote toonzettende wijzigingen lijkt al een paar jaar voorbij. Toch staan er in het ADR 2023 weer de nodige wijzigingen. Dit zijn vooral verbeterslagen door voortschrijdend inzicht en het aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Wist je bijvoorbeeld dat je als afzender van gevaarlijke stoffen per 1 januari 2023 ook een veiligheidsadviseur in dienst moet hebben of moet inhuren?

Richtlijn voor de opslag van lithiumbatterijen (PGS-37)

In de loop van 2023 komt naar verwachting de nieuwe richtlijn beschikbaar voor de veilige opslag van lithium(-ion)batterijen: PGS 37. De meest recente conceptversie is eind maart 2022 gepubliceerd. Na enkele commentaarrondes lijken de contouren van de richtlijn steeds duidelijk te worden. Wat staat er precies in deze richtlijn en hoe vertaal je dat naar je eigen bedrijfsvoering?

De langverwachte Omgevingswet

Tijdens de Dag van de Gevaarlijke Stoffen is er ook aandacht voor de al enkele malen uitgestelde Omgevingswet. Deze bevat nieuwe regels voor het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. De verwachting is nu dat de Omgevingswet op 1 januari 2023 in werking treedt. Wanneer krijg je met deze wet te maken en hoe bereid je je hierop voor?

Leren van (bijna-)incidenten met vervoer van gevaarlijke stoffen

Helaas komen incidenten met vervoer van gevaarlijke stoffen nog regelmatig voor. Het leren van (bijna-)incidenten draagt bij aan het voorkomen van incidenten in de toekomst. Daarom is het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek gestart om erachter te komen hoe er nu wordt geleerd van (bijna-)incidenten met het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen het weg-, spoor- en binnenvaartvervoer; waarom er wel of niet wordt geleerd; en wat er nodig is om beter te leren.

Keynote

Het evenement wordt afgesloten met een humoristische en zeer praktijkgerichte keynote van veiligheidsexpert Henk Bril, die vooral gespecialiseerd is in transportveiligheid en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Meer informatie en aanmelden

De Dag van de Gevaarlijke Stoffen vindt op 11 oktober plaats bij evofenedex in Zoetermeer, van 9.00 tot 13.00 uur. Deelname is gratis voor leden van evofenedex.