skipToContentskipToFooter

30-01-2023 Een ongeval op de werkvloer heeft een enorme impact op de hele organisatie. Tijdens de vernieuwde Dag van het Veilige Magazijn op 29 maart gaan deelnemers actief aan de slag met het aanpakken van onveilig gedrag op de werkvloer. Een uitdaging waarmee veel ondernemers te maken hebben, en waar tegelijkertijd veel winst te behalen is. De focus tijdens deze dag ligt niet op ‘de beste zijn’ maar op ‘elke dag een beetje veiliger’. Het evenement wordt georganiseerd door evofenedex, BMWT, Tempo Team en A-SAFE.

Ondanks de toenemende aandacht voor gezond en veilig werken, gebeuren er nog steeds teveel ongevallen in Nederlandse magazijnen en distributiecentra. Volgens recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hebben medewerkers in de transport en logistieke beroepen 2 keer zoveel kans op een arbeidsongeval met verzuim dan gemiddeld.

Oorzaak

De hoge cijfers zijn te verklaren door een verhoogde werkdruk, het relatief zware fysieke werk, het werken in ploegendiensten en de wijze waarop een werkplek is ingericht. “Bedrijven doen er goed aan om in actie te komen. Vaak kunnen bedrijven met een aantal quickwins al flinke resultaten behalen als het om veilig(er) en gezond werken gaat. Veilig en gezond werken is niet alleen een wettelijke verplichting, maar moet ook de intrinsieke motivatie zijn van zowel de werkvloer als de organisatie”, aldus André de Ruijter, bedrijfsadviseur bij evofenedex.

"Het is tijd om in actie te komen. Vaak kunnen bedrijven met een aantal quickwins al flinke resultaten behalen als het om veilig(er) en gezond werken gaat"

Andre de Ruijter

evofenedex

risico-2.jpg

Focus op mens

De Ruijter bezoekt dagelijks leden met een magazijnoperatie en ziet daar een patroon terugkomen. “Om de veiligheid te verbeteren, focussen bedrijven zich voornamelijk op de techniek en processen, terwijl het gedrag van mensen ook sterk bijdraagt aan schades, incidenten en ongevallen in Nederlandse magazijnen. Daar zal dus meer aandacht voor moeten komen, en daarmee helpen we bedrijven tijdens de Dag van het Veilige Magazijn”, vertelt De Ruijter.

Interactie

Op het evenement brengen we leden samen om oplossingen te bedenken voor onveilig gedrag op de werkvloer. Dit doen we onder meer door een interactieve keynote en diverse workshops die onder leiding staan van experts en vakgenoten. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven op weg te helpen bij hun veiligheidsaanpak. Daarom zorgen we dat deze praktijkverhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Keynote

Annemarie Timmermans, gedragsveiligheidskundige en schrijfster van het boek ‘Geef veiligheid wortels’, verzorgt een interactieve keynote aan het begin van het evenement. Zij gaat in op het nut en de noodzaak van investeren in veiligheid, en nog belangrijker: hoe pas ik veiligheid toe in de praktijk? Deelnemers gaan naar huis met concrete tips en handvatten die zij direct in de praktijk kunnen toepassen. Ook ontvangen zij het boek van Timmermans.

06-02-2020-098.jpg

Al jarenlang is de Dag van het Veilige Magazijn het kennisevent op het gebied van gezond en veilig werken. Ontmoet experts en vakgenoten en laat je informeren en inspireren door goede voorbeelden.

Workshops

Aansluitend op de keynote volgen er diverse workshops, waarbij er vanuit verschillende invalshoeken gekeken wordt hoe je veilig gedrag kunt beïnvloeden met succesvolle interventies. “Deze workshops staan onder leiding van experts en leden van evofenedex, die vanuit hun eigen ervaring praktische tips en adviezen delen over hun veiligheidsprojecten. De mens staat hierin centraal; techniek en proces volgen daarna”, licht De Ruijter toe.

Prijs Veiligste Magazijn

Vanaf dit jaar wordt er geen Prijs Veiligste Magazijn meer uitgereikt. In plaats daarvan zetten we goede voorbeelden, van zowel het mkb als grootbedrijf, in de spotlights. Op deze manier leggen we de focus op veiligheid; niet meer op ‘de beste zijn’, maar op ‘elke dag een beetje veiliger’.

Meld je gratis aan

De Dag van het Veilige Magazijn vindt plaats op 29 maart in Zoetermeer. Het evenement is gratis voor leden van evofenedex. Ook is het een startpunt van een reeks bijeenkomsten en workshops over gezond en veilig werken in het magazijn door heel Nederland.

Vragen over evenementen?

Nijs en zijn collega's helpen je graag verder

Nijs evofenedex events