skipToContentskipToFooter

Leden van evofenedex tonen stappen op gebied van duurzaamheid en digitalisering

13-09-2022 Tijdens een bezoek aan de Logistieke Alliantie (LA) ging minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in op de mogelijkheden voor het verduurzamen en efficiënter maken van logistieke stromen. De minister sprak hierover met een afvaardiging van dit consortium, waaronder evofenedex.

Tijdens het werkbezoek, dat gisteren plaatsvond op de binnenvaartterminal in Alphen aan den Rijn, kwam het actieprogramma van de LA aan bod. Hierin hebben alle aangesloten partijen afspraken gemaakt om gezamenlijk de transitie in te zetten op het gebied van klimaat en duurzaamheid, werk en veiligheid en innovatie en infrastructuur. “Het is noodzakelijk onze krachten te bundelen. Goederenvervoer is de ruggengraat van onze economie en belangrijk voor het goed functioneren van de maatschappij”, aldus Steven Lak, voorzitter van de LA. Minister Harbers benadrukte ook de gezamenlijkheid van deze opgave.

Slimme afstemming

Heineken en Zeeman, die beide gebruikmaken van de binnenvaartterminal in Alphen aan den Rijn, lieten de minister zien welke stappen zij zetten op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Veel vervoersbewegingen naar de Rotterdamse haven laten deze leden van evofenedex via het water gaan in plaats van over de weg. Door een slimme afstemming is een samenwerking ontstaan, waarbij de exportstroom van Heineken wordt gecombineerd met de import van Zeeman. Hiermee voorkomen de bedrijven leegvaart. Tevens zijn de binnenvaartschepen die zij hiervoor inzetten, koplopers op het gebied van duurzaamheid.

Groot netwerk

De LA bestaat uit 17 partijen en vormt daarmee een groot netwerk van Nederlandse organisaties die hun krachten hebben gebundeld om de handel en logistiek te versterken.

Naast evofenedex maken de volgende partijen onderdeel uit van dit consortium: TLN, VNO-NCW, MKB-Nederland, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, ProRail, NVB, ORAM, Vereniging van Waterbouwers, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Binnenvaart Nederland, Vereniging van Rotterdamse Cargadoors, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Air Cargo Netherlands, Deltalinqs en Schiphol.

Meer informatie over de Logistieke Alliantie vind je hier.