skipToContentskipToFooter

Oplossing voor de kwestie is urgent

17-10-2023 De voorzitter van de Europese Commissie (EC), Ursula von der Leyen, zal naar verwachting alsnog actie ondernemen om de verkeersknelpunten bij de Brennerpas op te lossen. European Shippers’ Council (ESC), waarvan evofenedex lid is, sluit zich aan bij de IRU in een oproep aan de EC om een ​​oplossing te vinden voor verkeersknelpunten langs de Brennerpas door Oostenrijk.

Op 3 oktober stond in Italië een file van meer dan 100 km omdat Oostenrijk de toegang tot de Brennerroute had geblokkeerd voor vrachtwagens. De internationale wegvervoersorganisatie IRU heeft de EC, de hoedster van het Verdrag over de werking van de Europese Unie, al jaren gevraagd juridische stappen te ondernemen tegen Oostenrijk om naleving van het beginsel van het vrije verkeer van goederen af ​​te dwingen.

Ontevredenheid is toegenomen

De voorzitter van de EC, Ursula von der Leyen, gaf afgelopen juli aan dat een oplossing voor de Brenner-kwestie urgent was, en stelde dat een nieuwe onderhandelingsronde met Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk daarvoor een plan de campagne zou moeten maken. Daarna heeft de EC helaas geen actie meer ondernomen.

Het onvermogen van de EC om haar verantwoordelijkheid te nemen en op te treden heeft de situatie alleen maar verergerd, waardoor de ontevredenheid in Oostenrijk en andere EU-lidstaten is toegenomen, evenals bij de logistieke dienstverleners op het gebied van weg-, spoor- en gecombineerd vervoer en hun klanten.