SZW heeft lijst met CMR-stoffen geactualiseerd
Leestijd: 2 minuten
Bescherm werknemers tegen genoemde stoffen
08-01-2025 Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft zijn lijst met CMR-stoffen geüpdatet. Nieuwkomers op de lijst zijn onder andere natriumperoxoboraat, benthiavalicarb-isopropyl en hexylsalicylaat. Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen van de lijst, moeten meteen actie ondernemen om werknemers te beschermen.
Elk halfjaar publiceert het ministerie van SZW een geactualiseerde lijst van CMR-stoffen. Dit zijn stoffen die een gevaar kunnen opleveren voor werknemers die ermee werken. Bij CMR-stoffen staat de C voor carcinogeen (kankerverwekkend), de M voor mutageen (schadelijk voor genen) en R voor reprotoxisch (schadelijk voor de voortplanting). De nieuwste lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 2 januari 2025.
Nieuwe stoffen op SZW-lijst
Een stof die bijvoorbeeld aan de nieuwe lijst is toegevoegd is natriumperoxoboraat. Een voortplantingsgiftige stof die onder meer in een schoonmaakmiddel voor een zuigingssysteem van bijvoorbeeld tandartsen zit. Ook hexylsalicylaat heeft als voortplantingsgiftige stof een plek op de lijst gekregen. Deze stof wordt vaak gebruikt in geurstoffen, bijvoorbeeld bij decoratieve cosmetica, shampoos en toiletzepen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Aan het teken '•' in de tabellen van de SZW-lijst is te zien welke stoffen of processen nog meer zijn toegevoegd of gewijzigd sinds de vorige publicatie.
Verplicht om in actie komen
Bedrijven die werken met stoffen van de lijst, moeten direct in actie komen. Voor die stoffen zijn ze verplicht om de STOP-strategie toe te passen. Dit om werknemers te beschermen tegen schadelijke stoffen op de werkvloer. Leveranciers zijn verplicht om hun veiligheidsinformatiebladen te updaten als een wijziging op de SZW-lijst aanleiding daartoe geeft.
STOP-strategie toepassen
Bij de STOP-strategie moeten werkgevers maatregelen nemen in de volgorde van de letters STOP, waarbij de S staat voor substitutie. Een werkgever moet eerst kijken of hij een CMR-stof kan vervangen door een veiliger alternatief. De T staat voor technische maatregelen. Kun je als werkgever bijvoorbeeld een afzuiginstallatie plaatsen? De O staat voor organisatorische maatregelen. Taakroulatie kan bijvoorbeeld een vervolgmaatregel zijn.
De P staat tot slot voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Een werkgever moet voor bijvoorbeeld ademhalingsbescherming zorgen als werknemers met CMR-stoffen werken. Maar dit mag alleen als de S, de T of de O niet mogelijk zijn, waarbij te dure financiële maatregelen geen geldige reden zijn om door te gaan naar de volgende letter.
Vragen over gevaarlijke stoffen
Dennis en zijn collega's helpen je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Ombudsman: vertragingen autorisatiebesluiten chemische stoffen zijn gevaar
23 oktober 2024
Arbeidsinspectie: werkgever moet beter beschermen tegen gevaarlijke stoffen
5 augustus 2024
ILT beboet verladers bij overtreding ontgassingsverbod
4 juli 2024
Nieuwe SZW-lijst met schadelijke stoffen is gepubliceerd
4 juli 2024
Vakantiewerk en gevaarlijke stoffen? Hier moet je op letten
24 juni 2024
Veel onwetendheid over CMR-stoffen bij bedrijven
30 mei 2024
Strengere regels voor werken met reprotoxische stoffen
23 mei 2024
Modal shift in EU onder druk door kostenverhoging spoorvervoer
6 mei 2024
ADR-regels soms niet nageleefd bij gevaarlijke stoffen
2 mei 2024